Linkuri accesibilitate

3 minute | Putin refuză armistițiul de Paște, incendii și decese misterioase în Rusia. „E posibil” ca România să doneze MiG-uri Ucrainei


Vladimir Putin și ministrul apărării, Serghei Șoigu, la Moscova, 21 aprilie 2022. Pe tot parcursul întâlnirii de câteva minute, liderul rus a stat rezemat pe scaun și a strâns colțul mesei cu mâna dreaptă, ridicând semne de întrebare cu privire la starea sa de sănătate.
Vladimir Putin și ministrul apărării, Serghei Șoigu, la Moscova, 21 aprilie 2022. Pe tot parcursul întâlnirii de câteva minute, liderul rus a stat rezemat pe scaun și a strâns colțul mesei cu mâna dreaptă, ridicând semne de întrebare cu privire la starea sa de sănătate.

Rusia a respins un armistițiu de Paște pe motiv că cererea Ucrainei nu a fost „sinceră”. 60 de miliarde de dolari sunt pagubele provocate până acum de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit Băncii Mondiale. Iar România ar lua în calcul donarea avioanelor de luptă MiG-21 LanceR către Ucraina.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Pagubele aduse Ucrainei de invazia Rusiei au ajuns la aproximativ 60 de miliarde de dolari, în timp ce președintele Zelenski spune că țara sa are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice.
  • Rusia a respins un armistițiu în perioada Paștelui ortodox, argumentând că cererea Ucrainei nu a fost „sinceră”, iar o încetare a focului ar da mai mult timp luptătorilor ucraineni să se înarmeze.
  • Unul dintre liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu, spune că „e posibil” ca Ucraina să primească avioanele MiG-21 ale României, acestea fiind ținute la sol de la jumătatea lunii.

„E posibil” ca România să dea MiG-uri Ucrainei

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, efectuează o vizită oficială la Bucureşti, unde se va întâlni cu premierul Nicolae Ciucă şi cu omologul său român, Bogdan Aurescu, notează Agerpres.

În acest context, Marcel Ciolacu, unul dintre liderii coaliției de guvernare, a declarat aseară că „este posibil, în funcţie de evoluţia lucrurilor” ca România să doneze Ucrainei avioanele MiG-21 LanceR, scrie News.ro. Aeronavele sunt ținute la sol de pe 15 aprilie.

Rămâne de văzut cât de utile se vor dovedi, pentru că, la „Țară în service”, colegul meu Marian Păvălașc a arătat de ce MiG-urile românești lovesc ținte la sol doar când se prăbușesc.

Din Europa Liberă citiți și cum vrea Guvernul român să modifice legislația după două luni de război, ca să poată dona armament Ucrainei.

Deutsche Welle scrie că Rusia amenință Moldova cu „răspunsuri dureroase”, după interzicerea simbolurilor invaziei ruse, iar un editorial din The Washington Post arată că „Occidentul nu-și poate permite să neglijeze Moldova - pentru că Putin nu o va face”, în condițiile în care presa de la Chișinău vorbește despre propaganda rusă care încurajează o intervenție militară împotriva Republicii Moldova.

Sute de miliarde de dolari pentru reconstrucție

O primă estimare a Băncii Mondiale arată că pagubele fizice aduse clădirilor și infrastructurii Ucrainei în urma războiului au ajuns la aproximativ 60 de miliarde de dolari, relatează BBC. Estimarea nu include costurile economice în creștere ale războiului și suma va continua să crească pe măsură ce războiul continuă, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Volodimir Zelenski a precizat, prin videoconferință, că Ucraina are acum nevoie de circa 7 miliarde de dolari pe lună pentru a-și compensa pierderile economice și de „sute de miliarde de dolari” pentru reconstrucția de după război.

O vedere aeriană arată blocurile avariate de bombardamentele rusești în sudul orașului Mariupol, Ucraina, 18 aprilie 2022.
O vedere aeriană arată blocurile avariate de bombardamentele rusești în sudul orașului Mariupol, Ucraina, 18 aprilie 2022.

Ulterior, în discursul de la finalul zilei, președintele ucrainean a declarat că armata rusă din regiunile ucrainene Kherson și Zaporojie colectează informații despre localnici, inclusiv date despre pașapoarte, și le cer să completeze chestionare, avertizând că Rusia are ca scop „falsificarea așa-numitului referendum” de independență.

El a mai anunțat că „Rusia a respins propunerea de instituire a unui armistițiu de Paște”, iar The Guardian îl citează pe adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, care a declarat că această cerere nu este „sinceră” și că ar da mai mult timp luptătorilor ucraineni să se înarmeze.

Joe Biden a anunțat aseară că SUA vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 800 de milioane de dolari, dar și asistență financiară de 500 de milioane de dolari pentru stabilizarea economiei. După aprobarea de către Congres, ajutorul financiar total către Ucraina ar ajunge la peste 2 miliarde de dolari de la începutul războiului, în urmă cu opt săptămâni.

Gropi comune la Mariupol

Președintele SUA a pus sub semnul întrebării anunțul că Rusia controlează Mariupolul, scrie NYT, după apariția imaginilor cu Serghei Șoigu, ministrul apărării ruse, care l-a anunțat personal pe Vladimir Putin că „forțele noastre au eliberat Mariupol!”

„Consider inutilă luarea cu asalt a zonei industriale. Îți ordon să anulezi asaltul. Blocați această zonă industrială, astfel încât nici măcar o muscă să nu poată trece!” i-a ordonat Vladimir Putin lui Serghei Șoigu, potrivit Digi24, care publică imaginile de la întâlnire.

Comparație între imaginile din satelit ale unui posibil site de gropi comune din satul Mangush, de lângă Mariupol, 23 martie 2022 și 29 martie 2022.
Comparație între imaginile din satelit ale unui posibil site de gropi comune din satul Mangush, de lângă Mariupol, 23 martie 2022 și 29 martie 2022.

Zona industrială la care s-a referit Putin este uzina Azovstal, în care apărătorii ucraineni și circa o mie de civili s-au baricadat. BBC a publicat un interviu cu Sviatoslav Palamar, unul dintre soldații controversatului regiment Azov, în care acesta spune că civilii sunt blocați sub combinatul siderurgic distrus în mare parte la suprafață, iar „în interiorul buncărelor avem răniți și morți”.

Tot la Mariupol, consiliul municipal a publicat imagini care ar demonstra că soldații ruși au îngropat localnici uciși în gropi comune, iar imaginile din satelit publicate de NYT par să confirme existența unui sit de gropi comune în creștere la periferia orașului. Sunt însă și supraviețuitori care au fugit din oraș și care au povestit ororile prin care au trecut, scrie The Washington Post.

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a anunțat sancționarea conducătorilor militari ruşi „care au sânge ucrainean pe mâini”, transmite Reuters. De asemenea, Marea Britanie a impus și noi interdicţii la import, în special de argint şi caviar din Rusia. Premierul Boris Johnson a declarat că un număr redus de soldați ucraineni sunt antrenați în Marea Britanie pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, arată Agerpres.

O publicație pro-Kremlin ar fi publicat din greșeală date de la Ministerul rus al Apărării cu privire la pierderile reale ale țării în războiul cu Ucraina, notează Libertatea. Numărul soldaților morți ar fi de 13.414, iar 7.000 de soldați ar fi dispăruți, fără să fie precizat numărul răniților. Informațiile au fost șterse ulterior.

Incendii și decese misterioase

The Guardian scrie că șapte persoane au fost murit și 25 au fost rănite după ce un incendiu uriaș a izbucnit la un institut important de cercetare al apărării rusești din Tver, la nord-vest de Moscova.

Câteva ore mai târziu, un incendiu a izbucnit la fabrica de materiale chimice Dmitrievski, un important producător de solvenți industriali, din localitatea Kinsehma, localitate aflată la aproximativ 400 km nord-est de Moscova.

„Sinucideri la indigo” în rândul oligarhilor ruși: Vicepreședintele companiei Novotek s-ar fi spânzurat, după ce și-a ucis soția și fiica, titrează HotNews.

Presupusa sinucidere ar fi avut loc la două zile după ce un fost vicepreședinte al Gazprombank, Vladislav Avaev, a fost găsit mort într-un apartament din Moscova alături de soția și fiica sa minoră.

Alte știri:

  • România are începând de joi primul tronson de drum expres, după deschiderea circulației pe centura ocolitoare a orașului Balș, care face parte din Drumul Expres Craiova - Piteşti (DEx 12).
  • Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul eliberării din funcţia de judecător a Cameliei Bogdan, exclusă recent din magistratură. Ea l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare pentru corupție.
  • Încă o investigație „Party Gate”: premierul Boris Johnson va fi investigat de o comisie a Camerei Comunelor pentru acuzațiile că a indus în eroare Parlamentul cu privire la petrecerile din Downing Street în timpul carantinei Covid.
  • Ce ar însemna o victorie a lui Le Pen pentru Europa? Candidata populistă de extremă dreapta are șanse să câștige alegerile prezidențiale de duminică. Dacă ea se va impune în fața lui Emmanuel Macron, Franța ar deveni o altă țară, iar Europa un alt continent.

Nu uitați că ne puteți trimite sugestii de subiecte pe adresa de email treiminute@rferl.org.

Redacția Europa Liberă vă urează un Paște luminat și cât mai liniștit!

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG