Linkuri accesibilitate

3 minute | Discuții de pace otrăvitoare, Rusia fără presă independentă și „indignarea morală” a lui Biden


O femeie trece pe lângă o pictură care îl înfățișează pe președintele rus Vladimir Putin ținându-și propriul corp, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina continuă. Sofia, Bulgaria, 28 martie 2022.
O femeie trece pe lângă o pictură care îl înfățișează pe președintele rus Vladimir Putin ținându-și propriul corp, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina continuă. Sofia, Bulgaria, 28 martie 2022.

A patra rundă de negocieri ruso-ucrainene va avea loc astăzi la Istanbul. Încă o veste îngrijorătoare din Rusia: ultimul mare ziar independent din țară și-a suspendat activitatea. Iar președintele SUA a făcut noi precizări: comentariul la adresa lui Putin a fost o expresie de „indignare morală”.

Bun găsit!

Iată principalele știri:

 • Președintele Volodimir Zelenski a pledat, înaintea negocierilor programate astăzi în Turcia, ca puterile mondiale să înăsprească sancțiunile impuse Rusiei, inclusiv printr-un embargou petrolier.
 • Novaia Gazeta, principalul ziar rusesc independent, care este editat de laureatul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, își suspendă activitatea după ce a primit noi avertismente din partea autorităților ruse.
 • Joe Biden nu va prezenta „scuze” pentru afirmația că Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”. Președintele SUA a spus luni că a fost o expresie de „indignare morală”, nu o nouă politică a administrației sale.

A patra rundă de negocieri

Sirenele de raid aerian au răsunat în toată Ucraina înainte de zorii zilei de marți, în timp ce negociatorii ucraineni și ruși se pregăteau să se întâlnească în Turcia pentru discuții față în față, relatează Reuters.

Imaginea de moment arată că Ucraina ar fi dispusă la neutralitate, nu și la demilitarizare, iar ​ Financial Times scrie că Rusia ar putea accepta aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, dar fără integrarea în NATO. Lucrurile sunt extrem de schimbătoare, iar șansele ca a patra rundă de negocieri să înregistreze vreun progres par să fie reduse din cauza luptelor, relatează BBC.

Forțele ucrainene au anunțat că au respins „invadatorii ruși” în lupte crâncene în jurul Kievului și în nord-estul Ucrainei, în timp ce trupele ruse au încercat să încercuiască și să blocheze forțele ucrainene în est.

O polițistă copleșită de emoție, după ce a consolat oamenii evacuați din Irpin, la periferia Kievului, Ucraina, sâmbătă, 26 martie 2022.
O polițistă copleșită de emoție, după ce a consolat oamenii evacuați din Irpin, la periferia Kievului, Ucraina, sâmbătă, 26 martie 2022.

„Irpinul nostru este eliberat de răul Moscovei”, a anunțat luni primarul orașului, potrivit The New York Times, dar un oficial din poliția ucraineană a oferit o variantă mai sceptică: majoritatea trupelor rusești par să se fi retras, dar orașul este bombardat în continuare.

La o rundă anterioară de negocieri, organizată la începutul lunii martie, miliardarul rus Roman Abramovici și membri ai echipei ucrainene de negociere ar fi fost otrăviți, a anunțat luni The Wall Street Journal.

Oligarhul rus a dezvoltat simptome pe care surse apropiate citate de WSJ le-au pus pe seama „liniei dure” de la Moscova care ar fi vrut să saboteze negocierile de pace, deoarece Abramovici a acceptat cererea Kievului de a participa la negocieri.

Însă, un oficial american citat de Reuters spune, în baza rapoartelor secrete ale serviciilor de informații, că îmbolnăvirea oligarhului rus și a negociatorilor de pace ucraineni a fost cauzată de un factor de mediu, nu de otrăvirea cu intenție.

În acest context, publicația Bellingcat a dezvăluit că Boris Nemțov, opozantul lui Putin asasinat în fața Kremlinului, a fost urmărit de un agent FSB implicat în otrăvirea dizidenților ruși. De asemenea, membrii aceleiași unități par să fi urmărit cel puțin alți trei activiști care au murit ulterior în circumstanțe misterioase.

Precizări nucleare din partea Rusiei

În discursul său zilnic, președintele Volodimir Zelenski a cerut înăsprirea sancțiunile impuse Rusiei, inclusiv un embargo asupra petrolului, spunându-le liderilor lumii că „frica vă face complici”, transmite BBC.

De cealaltă parte, Rusia spune că ar folosi armele nucleare doar atunci când există o amenințare la adresa existenței sale, în interiorul țării, și nu ca urmare a războiului în curs de desfășurare din Ucraina.

„Avem un concept de securitate care spune foarte clar că numai atunci când există o amenințare pentru existența statului, în țara noastră, putem folosi și vom folosi efectiv arme nucleare pentru a elimina amenințarea pentru existența țării noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru PBS Newshour.

Redactorul-șef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, primește diploma și medalia de aur în cadrul ceremoniei de decernare a Premiului Nobel pentru Pace 2021 la Primăria din Oslo, 20 decembrie 2021.
Redactorul-șef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, primește diploma și medalia de aur în cadrul ceremoniei de decernare a Premiului Nobel pentru Pace 2021 la Primăria din Oslo, 20 decembrie 2021.

Iar publicația rusă Novaia​ Gazeta, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, a anunțat că își suspendă activitatea după ce luni a primit al doilea avertisment de la Roskomnadzor, autoritatea de stat pentru reglementarea comunicațiilor, ceea ce i-ar permite să ceară în justiție închiderea publicației.

Redacția - care a luat parte duminică la interviul cu președintele Ucrainei - a mai anunțat că își va relua activitatea la sfârșitul „operațiunii speciale de pe teritoriul Ucrainei” - formula standard impusă de Moscova, pentru a evita cuvântul „război”.

În același interviu, Volodimir Zelenski a anunțat că doreşte încheierea unui acord referitor la protejarea limbii române în Ucraina, transmite Adevărul.ro. Ar fi vorba despre acorduri cu toate ţările vecine care au o minoritate etnică în Ucraina.

Între timp, aproximativ 510.000 de ucraineni s-au întors în țară din străinătate de la începutul invaziei ruse, potrivit poliţiei de frontieră a Ucrainei, iar Digi24 relatează că serviciul de informaţii al ministerului ucrainean al Apărării a publicat o listă cu 620 de agenţi ruşi FSB care activează în prezent în Europa.

Biden nu-și retrage declarația, dar face noi precizări

De la Washington, Joe Biden a lămurit declarația făcută sâmbătă în Polonia: Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”. Președintele SUA a spus, potrivit Casei Albe, că a fost „o opinie personală”, care nu reprezintă o schimbare a politicii americane.

„Nu-mi retrag declarația. Adevărul este că mi-am exprimat indignarea morală pe care am simțit-o față de modul în care Putin se comportă”, a spus Biden, sugerând că era influențat de dramele copiilor din Ucraina pe care i-a întâlnit cu puțin timp înainte de discurs.

Refugiați ucraineni într-un autobuz după ce au trecut granița în Polonia, 27 martie 2022. Peste 3,8 milioane de persoane au fugit din cauza invaziei ruse, arată datele ONU. Agenția ONU pentru refugiați spune că aproximativ 90 la sută dintre aceștia sunt femei și copii.
Refugiați ucraineni într-un autobuz după ce au trecut granița în Polonia, 27 martie 2022. Peste 3,8 milioane de persoane au fugit din cauza invaziei ruse, arată datele ONU. Agenția ONU pentru refugiați spune că aproximativ 90 la sută dintre aceștia sunt femei și copii.

„Dar vreau să fie clar: nu am indicat atunci, și nici acum, o schimbare de politică. Îmi exprimam indignarea morală pe care o simt și nu-mi cer scuze pentru asta”, a spus el.

„Nu mai căutați scuze pentru gafele lui Biden”, este titlul unui articol de opinie din The Washington Post, în care sunt menționate o serie de „gafe verbale” ale președintelui american.

Explicațiile președintelui SUA au fost formulate la prezentarea de luni a propunerii de buget pentru anul următor, în care a propus alocarea a încă 6,9 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să se apere de invazia rusească și pentru a consolida securitatea europeană prin intermediul NATO, relatează Europa Liberă.

În Rusia, instanța din Moscova care, săptămâna trecută, a interzis Facebook şi Instagram s-a răzgândit și a anunțat că rușii pot folosi platformele social media atât timp cât activităţile sunt legale, arată Agerpres. În schimb, rușii vor avea mai puțină bere din cauza invaziei în Ucraina. Potrivit CNN, Heineken și Carlsberg au anunțat că vor ieși de pe piața rusă.

În ceea ce privește România, vă prezint două articole din Europa Liberă: „De ce nu reușesc autoritățile să oprească incendierile intenționate” și noi detalii despre revista extremistă și anti-UE distribuită duminică în Teatrul Național din București cu ocazia unei eveniment organizat de actorul Dan Puric, un cunoscut filorus.

Alte subiecte:

 • Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a vorbit despre creşterea preţului la alimente şi impactul pe care îl va avea asupra normei de hrană din spitale, arată News.ro. Cu 11 lei pentru un pacient, unităţile sanitare trebuie să asigure trei mese pe zi, lucru care era şi până acum destul de dificil, spune medicul, avertizând că furnizorii ar putea refuza să mai livreze produse.
 • Consiliul General al Capitalei va stabili în ședința de miercuri cât vor plăti bucureștenii pentru gigacalorie. Nicușor Dan nu a spus cu cât se va scumpi, însă potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro se discută de o majorare de la 143 lei până la 280/330 lei.
 • Poliția Metropolitană din Londra va da cel puțin 15 amenzi pentru încălcarea măsurilor anti-Covid din Marea Britanie și organizarea de petreceri la reședința premierului Boris Johnson, arată BBC.

Dacă aveți sugestii de subiecte pe care să le abordăm la Europa Liberă ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org .

Pe mâine,

George

 • 16x9 Image

  George Costiță

  A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG