Linkuri accesibilitate

3 minute | Retragere rusă privită cu neîncredere, tot mai multe cazuri de viol în Ucraina și spionaj masiv la Budapesta


Un bărbat merge printre ruinele din Trostianeț, în nord-estul Ucrainei, 29 martie 2022. Forțele ucrainene au recucerit, săptămâna aceasta, orașul aflat în apropiere de granița cu Rusia.
Un bărbat merge printre ruinele din Trostianeț, în nord-estul Ucrainei, 29 martie 2022. Forțele ucrainene au recucerit, săptămâna aceasta, orașul aflat în apropiere de granița cu Rusia.

Discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina dau semne de progres, dar nu se întrevede sfârșitul războiului. Ucraina a declarat că va accepta să fie neutră, iar Moscova a spus că își va reduce operațiunile militare în jurul Kievului și în nordul Ucrainei, însă anunțul este privit cu scepticism.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Rusia a anunțat că va „reduce drastic operațiunile de luptă” în jurul Kievului și orașului Cernigău din nordul țării „pentru a stimula încrederea reciprocă”.
  • Cazurile de violență sexuală în care sunt implicați soldați ruși se înmulțesc, spun oficialii ucraineni.
  • Sistemul secret de comunicații al Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria este ascultat și monitorizat activ de Rusia, iar Budapesta ar fi conștientă însă nu a luat măsuri.

Progresul în negocieri, privit cu scepticism

Ucraina a mers la negocierile de pace cu Rusia cu dorința de a obține garanții de securitate similare unui articol 5 al NATO, care să ducă la neutralitate militară fără baze străine pe teritoriul țării și statutul non-nuclear, dar și o posibilă integrare în UE, arată BBC. În ceea ce privește Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, viitorul peninsulei ar urma să fie decis în 15 ani de consultări.

Ca semn de bună credință, Rusia a declarat că își va reduce „drastic” activitatea militară în jurul capitalei Kiev și a orașului Cernigău pentru a „crește încrederea reciprocă”, scrie The New York Times.

Președintele Ucrainei a spus că nu are motive să creadă cuvintele unor reprezentanți ruși. „Ucrainenii nu sunt naivi. (...) Putem spune că semnalele sunt pozitive, dar aceste semnale nu opresc exploziile sau obuzele rusești”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de BBC.

Membrii delegației ucrainene la discuțiile cu negociatorii ruși, Istanbul, Turcia, 29 martie 2022.
Membrii delegației ucrainene la discuțiile cu negociatorii ruși, Istanbul, Turcia, 29 martie 2022.

Sceptic s-a declarat și președintele Statelor Unite. „Vom vedea. Nu cred nimic până nu văd care sunt acțiunile lor”, a spus Joe Biden, potrivit CNN, în timp ce Pentagonul susţine că forţele ruse din jurul Kievului au început doar o „repoziţionare” pentru o eventuală „ofensivă majoră” în alte zone și nu o „retragere reală”, transmite ABC News.

NYT scrie că la negocierile de marți din Istanbul „a apărut în mod misterios” Roman Abramovici, care ar avea un rol neoficial. Cotidianul remarcă faptul că oligarhul rus a fost ancționat de guvernul britanic, dar nu și de cel american.

Iar la Consiliul ONU, Statele Unite au acuzat Rusia că a provocat o „criză alimentară globală” prin declanșarea războiului împotriva Ucrainei, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale.

În plus, Departamentul de Stat al SUA a emis o nouă avertizare pentru cetățenii săi să nu călătorească în Rusia și în zonele controlate din Ucraina: „Riscați să fiți hărțuiți sau chiar arestați. Legile se aplică arbitrar, iar capacitatea noastră de a vă ajuta este limitată”.

Apar tot mai multe cazuri de viol ale soldaților ruși

Într-un discurs ținut marți în parlamentul danez, președintele Ucrainei a spus că scopul trupelor ruse este distrugerea infrastructurii necesare pentru viața normală a ucrainenilor.

Volodimir Zelenski a mai spus că „intensitatea și brutalitatea ostilităților împotriva noastră au atins un nivel chiar mai ridicat decât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, potrivit discursului publicat pe site-ul administrației prezidențiale ucrainene.

Civilii ucraineni care au scăpat din Mariupol au descris scene „de iad” și spun că cei care au rămas în ruine sunt în pragul foametei.
Civilii ucraineni care au scăpat din Mariupol au descris scene „de iad” și spun că cei care au rămas în ruine sunt în pragul foametei.

Despre pagubele provocate de atacurile rusești, premierul Denis Șmihal a spus că acestea au depășit un trilion de dolari. „Pagubele calculate pe baza estimărilor indirecte, inclusiv cheltuielile viitoare, depășesc o mie de miliarde de dolari”, a declarat el, citat de publicația tsn.ua.

Oficialii ucraineni spun că numeroase cazuri de viol și agresiune sexuală au avut loc de când a început invazia Rusiei, la 24 februarie, iar cazurile în care sunt implicați soldați ruși se înmulțesc, relatează The New York Times. Mai mult, ziarul britanic The Times publică mărturia cutremurătoare a unei victime: „Soldații ruși m-au violat în timp ce fiul meu îngrozit plângea”.

În același timp, Ucraina va realiza o anchetă după ce au apărut informații potrivit cărora soldații săi au torturat soldați ruși capturați, relatează Europa Liberă. De asemenea, președintele Zelenski a semnat o lege care restricționează difuzarea de informații militare în timpul actualei stări de urgență, iar cei care o încalcă riscă până la 12 ani de închisoare.

Iar în cadrul unei acțiuni coordonate, Irlanda, Belgia, Olanda și Cehia au emis marți după-amiază ordine de expulzare pentru 43 de diplomați ai ambasadelor ruse, scrie BBC.

Militarul ucrainean Roman Hrybov, capturat de trupele rusești pe Insula Șerpilor pe 24 februarie și schimbat cu prizonieri de război ruși, a fost decorat pe 29 martie 2022.
Militarul ucrainean Roman Hrybov, capturat de trupele rusești pe Insula Șerpilor pe 24 februarie și schimbat cu prizonieri de război ruși, a fost decorat pe 29 martie 2022.

Soldatul ucrainean Roman Hrybov de pe Insula Șerpilor, care a rostit celebra frază „Navă de război rusă, du-te dracului!”, a fost decorat de Ministerul Apărării de la Kiev. Grănicerul, care inițial fusese declarat mort alături de camarazii săi, a fost luat prizonier și eliberat ulterior, scrie The Guardian.

Autoritatea rusă de reglementare a presei, Roskomnadzor, a cerut creatorilor unui popular serial de desene animate să retragă ultimul episod postat pe internet, deoarece acesta abordează invazia în curs a Rusiei în Ucraina.

Rusia știe secretele diplomației maghiare

Întregul minister maghiar al Afacerilor Externe este spionat activ de Rusia, cu presupusul acord tacit al autorităților de la Budapesta, scrie site-ul de investigații Direkt36.hu, cu cinci zile înaintea alegerilor parlamentare din Ungaria.

Serviciile de informații FSB și GRU au acces complet la sistemul informatic prin care diplomații maghiari transmit informațiile clasificate.

Guvernul lui Viktor Orban ar fi știut aceste lucruri, dar nu a denunțat atacul informatic, mai scrie publicația maghiară, care precizează că ministrul de Externe, Péter Szijjártó, a primit cea mai înaltă distincție a Federației Ruse acordată cetățenilor străini, la Moscova, la finalul anului trecut.

Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria.
Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria.

În țară, din Europa Liberă citiți despre „concursul” de populism care are loc între PNL și PSD, care se bat în vouchere de 50 sau 100 de euro pentru populația săracă, plafonare RCA sau reducererea TVA și CAS.

Adevărul scrie despre distribuirea iodurii de potasiu care ar trebui administrată în caz de accident sau război nuclear, iar Ministerul Sănătății spune că va demara o campanie de informare pentru ca oamenii să nu-și administreze pastilele preventiv.

În același timp, ministrul Alexandru Rafila spune că pandemia de Covid încetinește, iar boala este tratată tot mai mult ca o viroză obişnuită, transmite HotNews.

Alte subiecte importante:

  • Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a declarat că politicienii germani cunoșteau pericolele legate de creșterea dependenței energetice de Rusia, după anexarea Crimeei în 2014, dar au ignorat problema, relatează Politico.
  • Fostul președinte Donald Trump i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să facă publice toate informațiile dăunătoare pe care le are despre familia Biden. CNN scrie că este „o cerere nerușinată de asistență politică internă din partea principalului adversar al Americii” în plin război cu Ucraina.
  • După „Partygate”, guvernul britanic este afectat de un nou scandal, după ce Evgeni Lebedev - fiul unui fost spion KGB - a cerut publicarea deciziilor care au stat la baza numirii sale ca membru al Camerei Lorzilor, de către Boris Johnson, în 2020, relatează Reuters.

Dacă aveți sugestii de subiecte pe care să le abordăm la Europa Liberă ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Pe curând,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG