Linkuri accesibilitate

3 minute | Mânia președintelui Zelenski, cât va dura războiul și ce miniștri PNL ar putea să plece


Președintele Ucrainei cere ca întreaga lume să reacționez după apariția imaginilor care ar arăta cum soldați ucrainenei sunt decapitați de presupuși luptători ruși din grupul de mercenari Wagner aflat la ordinele Kremlinului.
Președintele Ucrainei cere ca întreaga lume să reacționez după apariția imaginilor care ar arăta cum soldați ucrainenei sunt decapitați de presupuși luptători ruși din grupul de mercenari Wagner aflat la ordinele Kremlinului.

În Săptămâna Mare a ucrainenilor și rușilor, președintele celor dintâi vorbește despre bestiile ruse care decapitează soldați ucraineni. „Banalitatea răului” - teoria Hannei Arendt, a răului uman devenit normă din obediență, e confirmată zi după zi, la nord de România.

Bun găsit,

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere comunității internaționale să reacționeze după apariția unor înregistrări video care par să arate soldați ucraineni decapitați de ruși.
  • Noi documente confidențiale publicate pe internet arată că oficialii SUA estimează că războiul împotriva Ucrainei va continua și în 2024.
  • Vizita ministrului de Externe al Germaniei în China și a premierului Poloniei la Washington sunt marcate de declarațiile controversate ale președintelui Franței despre „nevoia” ca Europa să „își reducă dependența” de SUA.

Decapitări în Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski i-a descris drept „animale” pe cei care ar fi decapitat soldați ucraineni.

Potrivit CNN, o înregistrare care pare să arate o astfel de decapitare a apărut pe 8 aprilie pe un canal de social media pro-rus. Ar fi vorba despre mercenari Wagner – din grupul aflat la comanda Kremlinului – care ar fi decapitat doi soldați ucraineni lângă Bahmut, în estul Ucrainei.

CNN precizează că nu a putut confirma independent locul filmării. Despre cele 10 luni de lupte crunte la Bahmut scrie The New York Times, iar The Guardian subliniază că Zelenski le-a cerut liderilor mondiali să acționeze după apariția înregistrărilor.

Presa internațională publică noi detalii despre documentele confidențiale americane care continuă să apară pe internet.

Potrivit The Washington Post, acestea ar fi fost postate pe platforma Discord de o persoană descrisă de alți utilizatori drept lucrând, cel mai probabil, la o bază militară. Și tot în exclusivitate, WP transmite că potrivit documentelor confidențiale apărute pe internet, SUA estimează că nu vor avea loc negocieri de pace anul acesta, iar războiul va continua în 2024.

Secretarul general al ONU, António Guterres (stânga), ar fi făcut prea multe compromisuri pentru a asigura transportul grânelor ucrainene prin Marea Neagră, cred oficiali SUA, potrivit documentelor apărute pe internet.
Secretarul general al ONU, António Guterres (stânga), ar fi făcut prea multe compromisuri pentru a asigura transportul grânelor ucrainene prin Marea Neagră, cred oficiali SUA, potrivit documentelor apărute pe internet.

BBC publică detalii despre un alt document (acestea au continuat să apară în presa internațională zilnic în ultima săptămână), potrivit căruia SUA cred că secretarul general al Națiunilor ar fi prea dispus să mulțumească Kremlinul. Drept consecință, Washingtonul l-a monitorizat îndeaproape pe António Guterres, inclusiv în chestiunea acordului de transport al grânelor ucrainene prin Marea Neagră.

Iar The New York Times scrie că noile documente pe care le-au consultat jurnaliștii săi dezvăluie tensiuni puternice în rândul liderilor ruși și conflicte între serviciile de informații și cele militare ale Kremlinului. De asemenea, documentele nou apărute ar sugera că serviciile de informații americane au infiltrat profund instituții ruse, dar și că documentele confidențiale apărute până acum nu sunt tot ce are disponibil cel care le distribuie online.

Joia Mare în presa din România

Europa Liberă publică astăzi, la one2one, o discuție cu doctorul în filosofie Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, despre secularizarea societății, relația preoților ortodocși cu societatea, reformarea educației și a clasei politice românești.

Tot astăzi, scriem despre cum scapă Ministerul Muncii de organizația care a scos la lumină încălcări grave ale drepturilor persoanelor din sistemul de protecție specială. Statul renunță la colaborarea cu singurii observatori independenți care monitorizează cum sunt respectate, între zidurile instituțiilor, drepturile persoanelor cu dizabilități din România.

Tot în Europa Liberă, lista celor patru miniștri PNL care s-ar putea să nu se regăsească în viitorul guvern: doi din „echipa” Iohannis: Bogdan Aurescu (Externe) și Ligia Deca (Educație), și doi foști „PDL”-iști (până la fuziunea PDL cu PNL decisă în 2014): Cătălin Predoiu (Justiție) și Lucian Bode (Interne). Acesta din urmă, cu cele mai multe șanse de a rămâne neatins de orice schimbare.

Lucian Bode (stânga) și Cătălin PRedoiu (dreapta) ar fi printre miniștrii PNL care s-ar putea să nu se regăsească pe lista viitorului guvern.
Lucian Bode (stânga) și Cătălin PRedoiu (dreapta) ar fi printre miniștrii PNL care s-ar putea să nu se regăsească pe lista viitorului guvern.

Președinta Ungariei, Novák Katalin, a venit într-o noua vizită privată în România, care s-a dovedit la fel de „complicată” ca cea de anul trecut, din luna mai. De data aceasta nu a fost vorba despre intervenția Ministerului de Externe, ci de huiduielile de la Carei, unde Novák Katalin a participat la dezvelirea unei statui, transmite Hotnews.ro.

La eveniment a fost și vicepremierul Kelemen Hunor, precizează Agerpres, iar statuia îl reprezintă pe poetul Kölcsey Ferenc, autorul versurilor imnului Ungariei.

Libertatea publică detaliile angajamentului semnat de soprana Angela Gheorghiu cu Securitatea în anul 1987, când era studentă în anul III. În dosar există o singură notă informativă a acesteia – o caracterizare pozitivă a unul coleg de facultate. Numele conspirativ al artistei era „Gina”.

Și tot din Libertatea, răspunsurile fostului general SRI Cristian Georgică Celea, numit recent în Consiliul de Administrație al CNAS, la întrebările jurnaliștilor despre averea sa: „18 terenuri și 4 imobile au fost moștenite de la defuncții mei părinți”.

Iar G4Media publică detaliile dosarului în care fosta vedetă OTV Dan Diaconescu este acuzat de relații sexuale cu minore. Și un #TBT: în legislatura 2012 – 2016, Partidul Poporului Dan Diaconescu a intrat cu aproape 50 de deputați și 21 de senatori.

Macron – China – SUA. Urmările

Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, merge la Beijing, în ceea ce Reuters descrie drept o călătorie menită să repare imaginea stricată de Emmanuel Macron a unei Europe care ar vorbi pe o singură limbă.

„Aliat nu înseamnă vasal”, a insistat Macron din Olanda, potrivit The Guardian, în timp de premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, aflat la Washington, a continuat să critice atitudinea președintelui Franței, transmite Politico.

Aflat în Olanda, președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a apărat declarațiile controversate cu privire la autonomia pe care ar trebui să o aibă Europa față de SUA.
Aflat în Olanda, președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a apărat declarațiile controversate cu privire la autonomia pe care ar trebui să o aibă Europa față de SUA.

După vizita de săptămâna trecută în China, președintele Franței, Emmanuel Macron, a șocat oficialii SUA și europeni, dar și pe cei din Taiwan, transmițând că Europa ar trebui să își reducă dependența de SUA și să stea deoparte în chestiunea Taiwanului.

În The Guardian, dezvăluiri cu tați, fii și numiri politice în SUA – Robert Malpass, fiul actualului șef al Băncii Mondiale, David Malpass, ar fi avut tratament preferențial la Banca Mondială pe vremea când tatăl său nu era încă șef al acesteia (numit de Donald Trump), dar lucra în administrația Trump. Oamenii din Bancă l-ar fi descris pe Robert drept „prințul”, care va „alerga la tata” dacă nu îi convine ceva.

Alte știri:

  • Coreea de Nord a lansat azi o rachetă balistică – un nou model se pare, care a determinat Japonia să transmită o alertă, retrasă ulterior, de pericol pentru locuitorii din insula Hokkaido, precizează Reuters.
  • La București are loc joi Conferinţa privind securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea și reuniunea Trilateralei România - Ucraina - Republica Moldova.
  • Președintele Joe Biden și-a sărbătorit originile irlandeze în timpul vizitei în această țară, notează BBC.

Ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe mâine,
Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG