Se știa care e principalul subiect astăzi în presă, chiar înainte de a deschide ziarele: duelul Donald Trump – Greta Thunberg era așteptat și a avut loc ieri, marți, în prima zi a Forumului Economic Mondial de la Davos.
Ciocnirea, prin discursuri interpuse, este interpretată diferit, în funcție de culoarea politică a publicațiilor. La Londra, The Guardian, cotidianul stângii intelectuale, scrie că Trump a denunțat feluriții ‘prophets of doom’ ("profeti di sventura", cum o traduce în Italia La Repubblica), anunțând în același timp un plan de plantare masivă a copacilor.
Titlu identic, despre « profeții mincinoși », în conservatorul cotidian britanic pro-Brexit The Telegraph, care adaugă însă că Trump a promis un acord comercial urieșesc, "tremendous", între SUA și Marea Britanie, după Brexit.
În Franța, Le Monde scrie de asemenea că Donald Trump a propovăduit împotriva « profeților nenorocirii » climei, sub ochii Gretei Thunberg și că el a denunțat « predicțiile apocalipsei » făcute de unii.
Președintele SUA a spus: « Nu trăim o epocă a pesimismului, ci a optimismului. Ecologiștii preziseseră suprapopularea planetei în anii 1960, o foamete masivă în anii 1970 și sfârșitul petrolului în anii 1980. Ei caută în permanență să domine, să transforme și să controleze toate aspectele vieților noastre. Nu o să îngăduim socialismului radical să ne distrugă economia, să ne ruineze țara sau să ne suprime libertatea. »
Le Monde notează că Trump a vorbit monoton și că nu a pomenit deloc energia verde. Prezent în sală, laureatul premiului Nobel de economie Joseph Stiglitz s-a declarat « șocat » de discursul lui Trump. « E ca și cum am refuza să acceptăm ceea ce vedem cu ochii », a spus el.
Anul acesta, forumul de la Davos a interzis ustensilele de plastic de folosință unică, propune prin saloane bufet rece fără carne și oferă prospecte despre carburanții folosiți de avioanele private. The Telegraph notează însă că Davos e plin de limuzine, deși totul e situat la o distanță de maximum 10 minute pe jos, și că aceste limuzine sunt încălzite în permanență.
Cât despre Greta Thunberg, care a denunțat faptul că « emisiile de CO2 nu au scăzut în nici un fel » pe planetă, ea a spus că asta nu e din cauză că ea n-ar fi ascultată. Dimpotrivă, a spus ea, pe un ton amar, potrivit cotidianului belgian Le Soir: « Nu pot să mă plâng că nu sunt ascultată. Sunt chiar ascultată tot timpul», a spus ea.
Securitatea lui Macron
În marginea liturghiei planetare de la Davos și a impresionantelor măsuri de securitate luate acolo, Le Figaro scrie despre măsurile speciale de protecție de care se bucură Emmanuel Macron. Săptămâna trecută, în Paris, Macron a fost încolțit de niște manifestanți la teatru. Fără ca asta să dea naștere la violențe, incidentul a readus în actualitate problema securității șefului statului și a vieții lui private. Cu atât mai mult cu cât, cu câteva ore înainte ca Macron să fie încolțit la teatru, celebrul restaurant din Paris La Rotonde, unde Macron își sărbătorise în 2017 victoria în alegerile prezidențiale, fusese incendiat de manifestanți.
Le Figaro scrie că operațiunea permanentă de pază, numită «Vega», a fost moștenită de Macron de la predecesorul său și că președintele Franței e păzit «ca laptele pe foc». În permanență, 24 de ore din 24, un Groupe de sécurité de la présidence de la République (GSPR) prestează o muncă în care totul este calibrat la milimetru, vizitând și periind în detaliu fiecare loc în care merge Macron. Precum astăzi și mâine, când Macron, cum o anunță Libération, se află în vizită în Israel, cu ocazia comemorării a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz.
Săptămânalul satirico-politic celebru care este Charlie Hebdo își dedică astăzi coperta incidentului din Paris, printr-un desen în care îl vedem pe Macron refugiindu-se în localurile revistei. De altfel, cum constată Charlie, «interesul francezilor pentru actualitate este la cel mai coborât nivel. Le-ar trebui un bun atentat».
Telefonul patronului Amazon – spionat de Arabia Saudită
În Italia, La Repubblica scrie despre pericolul pe care îl reprezintă virusul chinezesc care a făcut deja 9 morți în China, 440 de infectați și deja un caz în SUA, subliniind faptul că iminența Anului Nou chinezesc și a ceremoniilor colective la care vor participa milioane de oameni face să crească exponențial riscul transmiterii în masă a virusului.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se reunește în această seară în extremă urgență la Geneva, în Elveția, pentru a decide dacă sau nu este vorba de un risc de pandemie și dacă trebuie recomandate măsuri la nivel mondial.
Un alt tip de virus: încheind în domeniul serviciilor secrete, tot La Repubblica preia ancheta exclusivă publicată de The Guardian, la Londra, din care reiese că telefonul lui Jeff Bezos, patronul Amazon și proprietar al cotidianul Washington Post, a fost piratat ("hackerato") de către Mohammed Bin Salman, prințul moștenitor saudit, cu cinci luni înainte de asasinarea la Istanbul a jurnalistului saudit Khashoggi, colaborator al marelui cotidian din SUA. Regimul saudit a negat până acum că ar fi pus sub ascultare telefonul miliardarului american.
La Repubblica completează ancheta începută de The Guardian, de la Londra, și revelează că infectarea telefonului s-a făcut printr-un filmuleț trimis de prințul Mohammed Bin Salman lui Jeff Bezos prin WhatsApp. Începând din momentul în care Bezos a deschis clipul video "infectat", o cantitate uriașă de date a putut fi extrasă în permanență din telefonul său (ascultat în permanență, ar putea spune el, ca și Greta Thunberg).
În urma piratării telefonului, în februarie 2019, tabloidul american National Enquirer a putut publica fotografii și mesaje private ale lui Bezos care arătau că acesta își înșela soția. Cititorii acestei rubrici știau acum că trebuie să fie prudenți data viitoare când vor primi pe WhatsApp un fișier video de la un prinț.
Facebook Forum