Linkuri accesibilitate

3 minute | Tortură pe muzica ABBA, un scenariu SF devine realitate și surescitarea unui ministru criticat


O ilustrație a sondei spațiale DART (Test de redirecționare a unui asteroid dublu) publicată de NASA. DART a surprins însă imagini, pe care le-a transmis pe Pământ, chiar înainte de impact.
O ilustrație a sondei spațiale DART (Test de redirecționare a unui asteroid dublu) publicată de NASA. DART a surprins însă imagini, pe care le-a transmis pe Pământ, chiar înainte de impact.

Rusia face încă un pas spre anexarea ilegală a 15% din teritoriul Ucrainei, pe care spune că îl va apăra cu arme nucleare. NASA anunță un succes în privința primului test de apărare în fața asteroizilor care ar putea lovi Pământul.

Bun găsit,

Iată principalele știri ale zilei:

  • Astăzi este ultima zi în care au loc așa-zisele referendumuri organizate de Rusia în patru zone ocupate ale Ucrainei și este de așteptat ca Moscova să anunțe anexarea lor până la finalul săptămânii.
  • Un scenariu de film considerat SF este mai aproape să devină realitate: un robot NASA s-a ciocnit intenționat de un asteroid, într-un „prim test de apărare planetară”.
  • Ministrul Sorin Cîmpeanu pune semnul egal între acuzațiile de plagiat la adresa sa și „reforma” Educației pe care a lansat-o.

Kremlinul spune că s-au făcut și greșeli la mobilizare

Numărul persoanelor reținute în Rusia pentru că au protestat față de mobilizarea lui Vladimir Putin a crescut la aproape 2.500 în întreaga țară, în condițiile în care chiar și voci pro-Kremlin pun la îndoială metodele, transmite RFE/RL.

Protestele au continuat în Daghestan, o manifestație fiind dispersată în republica rusă cu populație majoritar musulmană. În plus, organizația OVD-Info a publicat mărturii ale unor deținuți bătuți și privați de apă în timpul detenției.

BBC relatează despre o recunoaștere de la Kremlin a faptului că au existat greșeli la mobilizarea rezerviștilor armatei ruse, fiind raportate cazuri în care au fost chemate la luptă persoane fără experiență militară, prea în vârstă sau cu dizabilități. „Toate erorile vor fi corectate”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Postul britanic menționează că numărul rușilor care fug din țară crește, iar imaginile din satelit arată cozi lungi de mașini la granița cu Georgia, în timp ce unii dintre ei trec granița pe jos pentru a scăpa de mobilizare.

Tot din cauza mobilizării, un tânăr din Siberia a împușcat un comisar militar de la un centru de înrolare, scrie The Guardian, în timp ce - într-o aparentă lipsă de legătură între evenimente - un bărbat înarmat a ucis 15 persoane, inclusiv copii, la o școală din Rusia.

Comitetul editorial al The Washington Post constată că „debandada lui Putin îi rupe țara”, iar acesta „ar putea plăti prețul” mobilizării, în timp ce așa-numitele referendumuri organizate pentru anexarea a patru zone ucrainene intră în ultima zi, pe fondul unor lupte grele, relatează Reuters.

Condamnate de Occident, pseudo-referendumurile nu vor fi recunoscute nici de către Kazahstan, un alt aliat apropiat al Rusiei, după ce Serbia anunțase același lucru cu o zi înainte, arată RFE/RL.

După ani de negare și de procese cu presa, omul de afaceri rus Evgheni Prigojin recunoaște că a fondat grupul paramilitar Wagner, mercenarii acestuia fiind implicați în actualul război din Ucraina, precum și în conflictele din Siria și Africa, scrie Europa Liberă.

The New York Times relatează că Vladimir Putin i-a acordat cetățenia rusă fostului specialist în chestiuni de securitate american Edward Snowden, ale cărui dezvăluiri, în urmă cu aproape un deceniu, au scos în evidență eforturile ultrasecrete de colectare de informații ale SUA.

În paralel, FSB a reținut un consul japonez sub acuzația de spionaj, scrie Washington Post. Acesta a fost eliberat câteva ore mai târziu, dar Japonia acuză că felul în care a fost tratat reprezintă „o încălcare clară a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”.

„Nu vreau să mai ascult niciodată ABBA”, este mărturia unui britanic luat prizonier de ruși și eliberat după câteva luni. Shaun Pinner a dezvăluit pentru The Telegraph cum a fost obligat să asculte melodia Mamma Mia timp de 24 de ore pe zi în timp ce era electrocutat.

Omenirea încearcă să deplaseze corpuri cerești

Presa de astăzi scrie pe larg despre un eveniment rezervat până acum filmelor cu scenarii apocaliptice, precum Deep Impact sau Armageddon.

Sonda spațială DART, construită de NASA, s-a ciocnit cu asteroidul Dimorphos, aflat la 6,8 milioane de kilometri de Pământ, în cadrul primului „test de apărare planetară” al agenției spațiale americane, relatează Reuters.

Ultima imagine surprinsă de DART, la 12 kilometri distanță și cu 2 secunde înainte de impactul cu asteroidul Dimorphos.
Ultima imagine surprinsă de DART, la 12 kilometri distanță și cu 2 secunde înainte de impactul cu asteroidul Dimorphos.

Aceasta este prima încercare a omenirii de a deplasa un alt corp ceresc, scopul fiind acela de a vedea dacă un asteroid de mari dimensiuni care se îndreaptă spre Pământ ar putea fi deviat.

Obiectul lansat de pe Pământ a fost de aproximativ 100 de ori mai mic decât Dimorphos, așa că nu a distrus asteroidul, însă NASA speră că ciocnirea a schimbat viteza și traiectoria acestuia. Confirmarea urmează să vină săptămânile următoare, până atunci puteți urmări imaginile de dinaintea impactului.

Reacții după alegerile din Italia

Văzut ca o potențială amenințare la adresa stabilității noului guvern italian, președintele partidului Liga, Matteo Salvini, promite că alianța de extremă-dreapta din Italia va dura, scrie The Guardian.

În plus, el cere scuze sau demisia șefei Comisiei Europene, după ce Ursula von der Leyen a avertizat că UE are instrumente de represalii împotriva posibilelor degradări ale principiilor democratice din Italia.

Din Franța, premierul Elisabeth Borne a declarat pentru BFMTV că Europa va fi „atentă” pentru a se asigura că toate statele respectă drepturile omului și accesul la avort, după ce partidul de extremă dreapta Frații Italiei s-a clasat pe primul loc în alegeri.

Agenția italiană ANSA publică o declarație a ministrului de Externe spaniol cu referire la alegerile italiene. „În vremuri de incertitudine, populismul crește și întotdeauna se termină în același mod, cu o catastrofă”, a spus Juan Manuel Albares.

Iar publicația Foreign Policy titrează: „Extrema dreaptă italiană este pe cale să întâlnească birocrația italiană”.

Tot în Europa, o altfel de birocrație: Finlanda și Suedia vor deveni membri oficiali ai NATO până la Crăciun, a spus ambasadorul SUA la Helsinki, potrivit Politico.

Despre NATO, generalul în rezervă Ben Hodges a spus într-un interviu pentru Europa Liberă că prezența navală redusă a Alianței în Marea Neagră a fost o greșeală.

Ministrul Educației vede un sabotaj

După ce jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat pe ministrul Educaţiei că ar fi plagiat un curs universitar, apoi și-ar fi însușit fraudulos paternitatea mai multor capitole semnate anterior de alţi autori, Sorin Cîmpeanu se apără.

„Obiectivul principal este blocarea legilor educaţiei. Astfel de încercări de a opri din cursul lor firesc legile educaţiei, care sunt de interes pentru milioane de copii nu mă pot influenţa”, a spus el, potrivit G4Media.

„Ministrul Educației nu a plagiat”, spune PNL pentru Europa Liberă, într-un articol în care sunt prezentate trei momente cheie în care Klaus Iohannis l-a susținut pe ministru.

Premierul Nicolae Ciucă este văzut de PNL ca fiind omul cu cele mai mare șanse să-i ia locul președintelui Klaus Iohannis.
Premierul Nicolae Ciucă este văzut de PNL ca fiind omul cu cele mai mare șanse să-i ia locul președintelui Klaus Iohannis.

Tot la PNL, purtătorul de cuvânt Ionuţ Stroe spune, potrivit News.ro, că prezidențiabilul partidului este în momentul de faţă Nicolae Ciucă. „Este un lider pe termen lung, va duce PNL la peste 30 de procente”, a spus el.

Între timp, în lumea reală, RFI scrie că aproape 500.000 de români vor plăti rate mai mare cu aproximativ 17%, începând cu luna octombrie, odată cu creșterea IRCC la peste 4%, de la 2,65% cât este în prezent.

HotNews detaliază cât îi costă încălzirea și cum se pregătesc de iarnă orășenii mutați la țară. „Peleții s-au triplat la preț față de anul trecut, iar lemnul s-a dublat”, este mărturia unuia dintre ei, în timp ce Libertatea titrează că pensionarii români renunță la medicamente, murături și carne ca să-și plătească facturile la iarnă.

Din Europa Liberă aflați cât va costa încălzirea în sistem centralizat în iarna 2022-2023 din marile orașe.

Chimcomplex, o companie strategică pentru economia românească, declanșează un program de disponibilizare colectivă, aproape 400 de angajați fiind afectați, scrie Profit.ro.

Şeful Poliţiei Române explică achiziţia sutelor de mașini BMW de la o companie al cărui proprietar este prieten cu președintele Klaus Iohannis. Potrivit G4Media, chestorul Benone Matei a respins ca nefondate speculațiile că licitația a fost organizată cu detalii specifice pentru aceste mașini.

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, sunt reprezentanții României la funeraliile fostului premier japonez Shinzo Abe, asasinat în luna iulie la un miting de campanie, scrie Adevărul.

Alte subiecte importante:

  • Femeile sunt în centrul protestelor antiguvernamentale care zguduie Iranul, însă nemulțumirile față de un regim represiv nu au legătură doar cu hijabul. „Orice femeie poate fi arestată de poliția moravurilor. Te pot bate până la moarte”, este mărturia unei femei stabilite în România, în timp ce protestatarii din țară detaliază tortura din închisori.
  • Dolarul american este puternic, iar acest lucru este un lucru bun pentru SUA, dar rău pentru lume, explică NYT, menționând că este posibil ca Rezerva Federală să nu aibă altă opțiune decât să ducă o luptă necruțătoare împotriva inflației. Și Banca Angliei a declarat că „nu va ezita” să majoreze ratele dobânzilor pentru a reduce inflația, după ce lira sterlină a scăzut la un minim record în raport cu dolarul american.
  • Cuba spune că s-a făcut dreptate prin aprobarea unui referendum de susținere a căsătoriei între homosexuali și permiterea adopțiilor de copii de către aceștia. 66,9% dintre cubanezi au votat pentru ratificarea noului „cod al familiei”.

Nu uitați, așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe Facebook.

Pe curând,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG