Linkuri accesibilitate

PNL: „Ministrul Educației nu a plagiat”. Trei momente cheie în care Klaus Iohannis l-a susținut pe Sorin Cîmpeanu


Colegii de partid fac scut în jurul lui Sorin Cîmpeanu și afirmă că ministrul Educației nu a plagiat în lucrarea de doctorat sau în cursul universitar menționat de jurnalista Emilia Șercan. Ludovic Orban dezvăluie cum a ajuns ministru Sorin Cîmpeanu, datorită lui Klaus Iohannis.
Colegii de partid fac scut în jurul lui Sorin Cîmpeanu și afirmă că ministrul Educației nu a plagiat în lucrarea de doctorat sau în cursul universitar menționat de jurnalista Emilia Șercan. Ludovic Orban dezvăluie cum a ajuns ministru Sorin Cîmpeanu, datorită lui Klaus Iohannis.

Investigația jurnalistei Emilia Șercan, care arată că ministrul Educației ar fi plagiat într-un curs universitar, este negată vehement de PNL. „Nu este vorba de niciun plagiat, nici conform legii, nici eticii”, spune purtătorul de cuvânt al PNL pentru Europa Liberă.

Sorin Cîmpeanu a ajuns ministrul al Educației datorită lui Klaus Iohannis, care l-a susținut pentru a obține această funcție în Cabinetul Cîțu. Declarația a fost făcută de Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, fost premier și președinte al PNL - Cîmpeanu se afla doar de un an în partid, carnetul de membru primindu-l ca răsplată pentru că a votat guvernul PNL și nu l-a ascultat pe Victor Ponta, președintele Pro România.

Orban: Iohannis l-a vrut pe Cîmpeanu ministru al Educației
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Ministru din decembrie 2020, Cîmpeanu nu este la prima acuzație de plagiat, suspiciuni existând și asupra tezei sale de doctorat. În august 2022, ministrul a postat pe Facebook rezultatul analizei propriei teze de doctorat.

„În urma unei analize realizate de către specialiști în domeniu, dublată de verificarea prin intermediul celor mai utilizate softuri de detectare a similititudinilor (sistemantiplagiat și Turnitin), a reieșit că: teza de doctorat respectă normele eticii universitare și deontologiei cercetării”, a fost mesajul ministrului.

Jurnalista Emilia Șercan susține, în Pressone, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, presupusul promotor al ,culturii integrității academice’ promise prin proiectul prezidențial ‘România Educată’, și-a însușit în 2006, cu modificări neînsemnate, 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în 2000 – ca al patrulea autor – nouă pagini dintr-un curs universitar”. Ea a publicat mai multe pagini cu lucrările profesorilor și cursul universitar al lui Sorin Cîmpeanu.

În prima reacție după publicarea materialului, ministrul nu a răspuns punctual problemelor legate de plagiat.

„Principalul obiectiv al acestui articol este blocarea legilor educației. Vă fac un anunț: legile educației își vor continua parcursul firesc, legal, spre procesul de adoptare. Astfel de încercări de a opri din cursul lor firesc legile educației, care sunt de interes pentru milioane de copii, nu mă pot influența, chiar dacă sunt abordări punctuale personale”, a declarat ministrul Cîmpeanu, întrebat despre posibilul plagiat din cursul universitar.

Nici colegii de partid nu au fost prea vocali pe tema acuzațiilor de plagiat. Europa Liberă a încercat, fără succes, să obțină un punct de vedere de la președintele Senatului, Alina Gorghiu, și de la prim-vicepreședintele Rareș Bogdan.

PNL face scut în jurul lui Cîmpeanu. Daniel Fenechiu: Emilia Șercan nu ne-a convins, e într-o vânătoare de vrăjitoare

Ministrul Educației este apărat însă de PNL, prin vocea purtătorului de cuvânt, Ionuț Stroe.

Din capul locului trebuie spus că nu este vorba de niciun plagiat. Nici conform legii, nici eticii. Orice om din mediul academic știe că un îndrumător de lucrări nu are rolul de lucrare științifică, de niciun fel. Este un material-suport, pus la dispoziție de către cadrele didactice care susțin orele de lucrări practice, destinat unor grupuri restrânse de studenți”, a susținut deputatul PNL, care reprezintă vocea conducerii partidului.

Potrivit acestuia, caietele de seminar nu au caracter public, nu au cod ISBN.

Domnul ministru spune că, nefiind lucrări cu caracter public, acestea nu intră sub incidența drepturilor de autor”, afirmă Stroe.

Chiar dacă Emilia Șercan a vorbit cu specialiști din mediul academic, Ionuț Stroe adaugă că acuzația nu ar sta în picioare.

Potrivit domnului ministru, sunt materiale destinate clar unui grup restrâns și foarte bine definit. Fiecare din aceste materiale conține o parte dedicată îndrumărilor pentru întocmirea proiectului de an - lucru rămas neschimbat pe parcursul multor generații de studenți. Așadar, nu are cum să fie vorba despre un plagiat. Este vorba despre niște materiale-suport, care nu au acel cod ISBN”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL pentru Europa Liberă.

Liderul senatorilor PNL laudă meritele Emiliei Șercan în zona doctoratelor, dar pune la îndoiala investigația în cazul Cîmpeanu.

„A dovedit o aură de justițiar, iar pornirea ei să descopere o grămadă de lucruri o duce într-o zonă în care, practic, ea este într-o vânătoare de vrăjitoare. Pe mine și pe colegii de la Senat nu ne-au convins pozițiile Emiliei Șercan legate de doctoratul lui Sorin Cîmpeanu”, a declarat Daniel Fenechiu pentru Europa Liberă.

Potrivit lui Fenechiu, Sorin Cîmpeanu este „o țintă” pentru jurnalista Emilia Șercan.

„Sorin Cîmpeanu deranjează. Sesizăm că este un atac concertat la adresa lui Sorin Cîmpeanu. Nu pot merge necondiționat pe mâna Emiliei Șercan, trebuie certificate și de instituțiile abilitate”, a adăugat liderul senatorilor PNL.

Colegii de guvernare, de la PSD, nu au avut o reacție pregătită pentru scandalul de plagiat în care a fost implicat ministrul Educației.

„E pentru prima dată când aud așa ceva, dar sper ca ministrul Cîmpeanu să aibă un răspuns care să clarifice orice lucru care e de clarificat”, a răspuns senatorul Robert Cazanciuc, întrebat despre acuzațiile de plagiat.

Nici președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero (PSD), nu era la curent cu subiectul.

„Trebuie probat plagiatul. Există instituții abilitate care pot să verifice dacă ce a apărut în presă reflectă realitatea sau nu. O să am o consultare cu colegii din Comisie să văd dacă este nevoie să îl chemăm pe domnul ministru să ne dea explicații, dar după ce am discuția cu colegii. Plagiatul este o temă larg dezbătută în spațiul public, dar instituțiile abilitate au rolul de a ne spune dacă într-adevăr acuzațiile care apar sunt reale sau nu”, a declarat Intotero pentru Europa Liberă.

În privința unei demisii din partea ministrului Cîmpeanu, social-democrata spune că totul trebuie decis după ce instituțiile abilitate se pronunță.

USR, REPER și Forța Dreptei au cerut demisia ministrului

Fostul premier, Ludovic Orban, a declarat pentru Europa Liberă că ministrul Cîmpeanu are o singură soluție: demisia. Președintele Forța Dreptei critică reformele propuse de ministerul Educației.

„Sorin Cîmpeanu nu doar că a copiat într-un curs universitar capitole din munca altor profesori universitari, dar și-a însușit în mod fraudulos lucrarea lor. Cîmpeanu trebuie să plece!”, a postat președintele USR, Cătălin Drulă, pe Facebook.

Și reprezentanții REPER, partid înființat după ruperea de USR, spun că ministrul trebuie să își dea demisia.

„Într-o Românie educată pe bune, acest plagiator ar fi fost istorie. Cîmpeanu trebuie să plece. Sorin Cîmpeanu este o unealtă într-un sistem profund defect și care nu vrea să renunțe la controlul asupra resurselor”, transmit liderii REPER.

Cum s-au ajutat președintele Iohannis și ministrul Cîmpeanu de-a lungul timpului

Sorin Cîmpeanu a debutat în cariera ministerială din partea PC, partid înființat de Dan Voiculescu. El a fost susținut pentru funcția de ministru al Educației în guvernul Ponta 4, care s-a format în decembrie 2014.

În momentul demisiei lui Victor Ponta din fruntea Guvernului, după incendiul din clubul Colectiv, Sorin Cîmpeanu a fost desemnat de președintele Iohannis drept premier interimar, deși partidul cu cei mai mulți parlamentari era PSD. Funcția a deținut-o aproape două săptămâni, până la mijlocul lui noiembrie 2015.

Fuziunea PC cu ALDE, îl duce pe Sorin Cîmpeanu alături de Călin Popescu Tăriceanu și apoi de Victor Ponta în Pro România. Surse politice susțin că un telefon primit de la președintele Klaus Iohannis l-a convins pe Sorin Cîmpeanu să voteze pentru învestirea guvernului Orban, în toamna lui 2019.

Învestirea era blocată de Victor Ponta, președintele ProRomânia, care nu dorea să susțină un guvern monocolor PNL. Fără voturile celor plecați din Pro România, șase nume, învestirea noului guvern era în pericol.

Negocierile l-au dus pe Sorin Cîmpeanu și alți foști membri Pro România în PNL. La alegerile parlamentare din 2020, actualul ministru al Educației a candidat pe listele liberalilor pentru un post în Senat, la fel ca actualul premier.

La formarea guvernului Cîțu, în decembrie 2020, președintele Iohannis a intervenit încă o dată pentru Sorin Cîmpeanu. Ludovic Orban a declarat că președintele i-a cerut în mod explicit ca noul senator PNL să devină ministrul Educației, chiar dacă fostul premier insista pentru Sorin Costreie – Universitatea București.

Ajuns ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu s-a alăturat taberei din partid, susținută de președintele Iohannis, care a dus la înlăturarea lui Ludovic Orban din funcția de președinte PNL la Congresul din 25 septembrie 2021.

Nicolae Ciucă l-a păstrat în prima linie pe Sorin Cîmpeanu și în guvernul PNL – PSD – UDMR, iar ministrul Educației a fost garantul promovării României Educate, proiectul lui Klaus Iohannis.

Președintele l-a susținut pe ministrul Cîmpeanu și după criticile primite pentru pachetele de legi referitoare la educație.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG