Linkuri accesibilitate

Revocarea Avocatului Poporului: care sunt capetele de acuzare. PSD atacă la CCR


Coaliția forțează schimbarea din funcție de Avocat al Poporului a lui Renate Weber, pe care o acuză că este omul PSD. Imagine din 26 iunie 2019, când Renate Weber a devenit Avocat al Poporului cu susținerea PSD.
Coaliția forțează schimbarea din funcție de Avocat al Poporului a lui Renate Weber, pe care o acuză că este omul PSD. Imagine din 26 iunie 2019, când Renate Weber a devenit Avocat al Poporului cu susținerea PSD.

Coaliția a decis revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber, fiind acuzată că a încălcat Constituția și legile, condiție obligatorie pentru îndepărtarea din funcție. Favorit pentru a-i prelua locul e propunerea UDMR, Gyula Fabian, de la Universitatea Babeș Bolyai. PSD va contesta procedura la CCR.

PNL, USR PLUS și UDMR au votat revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului cu 247 de voturi pentru, 32 contra, iar un parlamentar nu a votat. Renate Weber a devenit Avocat al Poporului în iunie 2019, fiind susținută de majoritatea parlamentară din acel moment formată din PSD, ALDE și Pro România. Mandatul Avocatului Poporului este de cinci ani.

Comisiile juridice din Camera Deputaților și Senat au votat revocarea din funcție de Avocat al Poporului a Renatei Weber.

Renate Weber a susținut că nu i se dă dreptul la apărare, că a fost invitată la Comisie în această dimineață și că nu a putut aduce documentele justificative.

„Nu am găsit articolul din Constituție pe care l-am încălcat, se fac doar trimiteri generale. Orice încălcare de lege care are corespondent în constituție poate atrage revocarea, altfel nu e cazul", a subliniat Renate Weber în fața Comisiilor Juridice reunite.

Renate Webber, după ședința Comisiei Juridice în care s-a decis revocarea ei din funcție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00

„Asistăm la o execuție", au afirmat cei de la PSD, care au părăsit sala în momentul votului. La fel au procedat și parlamentarii AUR.

Patru capete de acuzare

Avocatului Poporului i se reproșează de actuala Coaliție că, de la numirea în funcție și până în prezent, nu a transmis Parlamentului și Guvernului raportul special și recomandările sale privind problemele de sistem constatate de acesta în cazul crimelor de la Caracal.

A doua acuză se referă la faptul că Avocatul Poporului nu și-a îndeplinit, prin activitatea derulată în anul 2020, rolul și obligațiile legale în domeniul apărării, protecției și promovării drepturilor copilului. Un alt reproș este referitor la situația copiilor puternic afectați de restricțiile adoptate pe durata pandemiei și expuși actelor de violență domestică ori infracțiunilor de agresiune sexuală, exploatare sexuală si pornografie infantilă.

A treia problemă identificată de Coaliție are legătură cu faptul că Avocatul Poporului nu a întreprins nicio acțiune sau anchetă proprie și nu a formulat recomandări proprii pentru implementarea Hotărârii nr. 67/2020 a Camerei Deputaților, privind concluziile, răspunderile și măsurile Comisiei parlamentare de anchetă privind situația cazurilor copiilor dispăruți din România.

Renatei Weber este criticată că a declanșat mecanismul național privind prevenirea torturii cu privire la unitățile sanitare care tratează pacienți COVID 19 sub aspectul monitorizării acestora fără un temei concret, constând în existenta unor sesizări care să creeze suspiciuni rezonabile privind existenta unor acte sau fapte ce pot fi asimilate torturii.

„În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităților sanitare actul administrativ care a stat la baza declanșării procedurii de monitorizare. Avocatul Poporului a indus o stare de confuzie cu privire la acțiunea sa, acest fapt fiind de natură să afecteze grav buna funcționare a sistemului sanitar în ansamblul său, infrastructură critică a statului, în perioada stării de urgentă, ulterior în perioada stării de alertă. instituite urmare a pandemiei declarate astfel de Organizația Mondială a Sănătății”, se arată în documentul semnat de liderii grupurilor parlamentare din Coaliție. Majoritatea parlamentară consideră că această acțiune reprezintă o încălcare gravă a Constituției.

Avocatul Poporului contestă respingerea rapoartelor de activitate

Spre deosebire de situația conducerilor TVR și SRR, respingerea rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului nu conduce automat la revocarea din funcție a șefilor instituției. Parlamentul a respins ieri rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru 2018, 2019, 2020, iar procedura este contestată de Renate Weber. Cu toate acestea, pentru înlăturarea ei din funcție, a fost nevoie de o nouă hotărâre a Parlamentului, care poate să fie atacată la Curtea Constituțională. PSD a anunțat, prin vocea lui Marcel Ciolacu, că hotărârea Parlamentului privind revocarea din funcție a Avocatului Poporului o să fie atacată la CCR.

„Este pentru prima dată în istoria instituției, din 1997 până astăzi, când Parlamentul este sesizat cu o solicitare de respingere a rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului. Până în prezent, nici raportul Curții de Conturi și nici al Avocatului Poporului, instituții de rang constituțional, caracterizate de principiile autonomiei și independenței, nu au fost supuse aprobării sau respingerii prin vot în Plenul Camerelor”, a replicat Avocatul Poporului.

Potrivit lui Renate Weber, dacă legiuitorul ar fi intenționat ca Parlamentul să controleze să controleze Avocatul Poporului prin intermediul aprobării/respingerii raportului de activitate ar fi reglementat expres această formă de control parlamentar, cu precizarea necesității supunerii la vot a raportului, ulterior încheierii fazei dezbaterilor.

Ea menționează și recomandarea Comisiei de la Veneția, care a susținut că pentru a fi eficient în protecţia drepturilor omului, Avocatul Poporului trebuie să fie independent, inclusiv faţă de Parlament, care alege titularul funcţiei.

Precedentul din 2012: atacul USL la Avocatul Poporului

Uniunea Social Liberală, formată în 2012 din PSD și PNL, a demarat un proces rapid de schimbare a șefilor mai multor instituții, printre care și Avocatul Poporului, în tentativa de demitere a fostului președinte Traian Băsescu. Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului din acel moment, a fost înlocuit, iar CCR nu a oprit procedura demarată de USL.

Procedura a fost criticată de Comisia de la Veneția care a evidențiat că Avocatul Poporului trebuie să fie independent, inclusiv față de Parlament, iar revocarea cu o majoritate simplă este „inadecvată”.

Sunt necesare garanții speciale împotriva demiterii nejustificate. Iniţierea controlului de constituţionalitate al Ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului nu trebuie neapărat să fie atribuită Avocatului Poporului, atâta timp cât se asigură că un astfel de control poate fi exercitat în mod eficient, de exemplu, prin iniţierea de către o minoritate parlamentară. Deşi nu există niciun standard european comun cu privire la această chestiune, Comisia recomandă stabilirea principiilor de bază ale statutului - inclusiv condiţiile de demitere - şi a competenţelor în Constituţie însăşi, în scopul de a proteja statutul independent al Avocatului Poporului”, sublinia Comisia de la Veneția în 2012.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG