Linkuri accesibilitate

Revolta medicilor împotriva ”negaționiștilor”. Ce efect va avea?


Protestul din Piața Victoriei împotriva legii carantinei
Protestul din Piața Victoriei împotriva legii carantinei

Creșterea numărului cazurilor de Covid- marți, 14 iulie, a fost atins un nou vârf, 634 cazuri în 24 de ore și 30 de decese- i-a determinat pe mulți medici de terapie intensivă, din prima linie sau chiar șefi de spitale să se revolte împotriva curentului negationist și conspiraționist, care duce la nerespectarea regulilor de prevenție și răspândirea virusului. O schimbare radicală de ton se remarcă în ultimele zile, avertismentele medicilor față de pericolul unei explozii de cazuri și decese, au căpătat accente dure. Alexandru Rafila, expert OMS și şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din București, spune pentru Europa liberă că mesajele medicilor vin din îngrijorarea față de evoluția epidemiei, dar că nu vor putea schimba semnificativ curentul negationist. Rafila avansează alte soluții.

Revolta unora din doctori este justificată nu doar de valul de noi infecții care pun la grea încercare spitalele și, mai cu seamă, terapiile intensive, dar și de exodul din spitale și carantină a sute de pacienți pozitivi în condițiile în care PSD tergiversează legea în parlament. Grupul de Comunicare Strategică de azi arată că s-au externat la cerere 658 de pacienți.

Dintre aceștia, așa cum a spus apăsat secretarul de stat Raed Arafat, unii ajung înapoi în spitale în stare gravă și îi infectează și pe cei din jurul lor. Arafat a dat exemplul a unui pacient care s-a externat la cerere din spitalul Colentina în data de 6 iulie care ”acum este cu oxigenare 70%, cu dispnee, cu Glasgow coma score 8, adică aproape comatos și s-a trimis terapie intensivă ca să poată să-l asiste și să vedem dacă reușește să-l scoată sau nu”. Un alt bolnav, externat tot la cerere acum câteva zile, a fost găsit acasă în stop cardiac. ”Asta e situația reală cu care ne confruntăm”, a mai spus secretarul de stat.

În Dâmbovița, județ care se confrunță cu una dintre cele mai mari creșteri ale noilor cazuri de Covid 19, mai mulți pacienți care s-au externat la cerere sau care au refuzat internarea, deși erau pozitivi, au produs șase focare de familie active, totalizând 26 cazuri pozitive.

Mesaje dure ale medicilor: ”cu prostia nu te poți lupta”

Medicii susțin că în momentul de față externările pe bandă rulantă, refuzul de a sta în izolare sau carantină și nerespectarea regulilor sunt generate în mare măsură de ”teroriile” negaționiste și conspiraționiste care au luat amploare după încetarea stării de urgență și trecerea la relaxări.

Nu mai avem arme. Nu te poți lupta cu prostia, cu ignoranța și cu conspirația, cu indolența, cu nesimțirea, cu iresponsabilitatea.
dr. Cristian Oancea

Cristian Oancea, directorul spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara spune că aproximativ ”70% din pacienți sunt adepții teoriei conspirației”, ceea ce va înrăutăți mult lucrurile. Doctorul Oancea a dat exemplul unui pacient care a refuzat tratamentul cu Remdesivir: ”ne-a spus că nu vrea să facem experimente pe el. Din păcate, acum este la Terapie Intensivă și nu putem decât să îi dăm tratament suportiv”. Medicul a răbufnit și a lansat un avertisment extrem de dur: ”Nu avem cu cine să luptăm. Suntem dezarmați. Toata munca noastră s-a dus pe apa Sâmbetei. Nu mai avem arme. Nu te poți lupta cu prostia, cu ignoranța și cu conspirația, cu indolența, cu nesimțirea, cu iresponsabilitatea. Nu ai ce să-i mai faci. Îi asteptam în spitale, unde avem și lumânări.”

Tot în spitale, chiar dacă fără lumânări, le-a proorocit că vor ajunge Raed Arafat celor care au protestat în Piața Victoriei împotriva legii carantinei și obligativității putării măștii. ”O parte din ei sunt convins că nu or să scape pentru că într-un grup din acesta există un procent care are virusul şi care nu se ştie. Şi vor transmite, dacă sunt fără măşti, dacă sunt fără protecţie, vor transmite la alţii. Ştiu că ei nu cred şi nu vor să creadă, dar când apare boala nu mai ai decât să spui că medicul ţi-a făcut diagnosticul greşit”, spune Raed Arafat.

Medicul Simin Aysel Florescu de la Spitalul ”Victor Babeș” din București le-a transmis și el un mesaj revoltat celor care refuză să poartă mască deoarece cred că virusul nu există și că epidemia de COVID este o invenție. El îi invită pe aceștia într-o secție de terapie intensivă… fără mască. ”Intri fără mască ( că e inutilă, zici, nu?), și stai acolo 10 minute, timp în care respiri profund. Lângă bolnavii care nu au Covid. Aia care stau cu masca de CPAP sau sunt intubați. Ăia care se zbat să tragă aer în plămâni, cu disperarea unui om care se îneacă.... Aaa, parcă e altfel decât în piața Victoriei, unde te cațeri pe lăzi și urli aiurea, nu? Așa, respiră aaadââânc, trage aer în piept, dă-l afară.... ....poate mai și tușește careva pe lângă masca de CPAPAi curaj? ....că la vorbe sunteți meșteri toți.....doctori sunteți toți....incredibil!", sună mesajul medicului Simin Aysel Florescu.

Sunt persoane care sunt manipulate foarte ușor și, indiferent de ce spui, ei au părerea lor și te contrazic.
dr. Virgil Musta

Doctorul Virgil Musta de la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara spune că dacă până acum pacienții ascultau sfaturile medicilor, mai nou au început să îi amenințe că îi dau în judecată, să refuze tratamentele și să vină la spital anunțând că sunt Covid pozitivi dar nu vor să se interneze. ”Sunt comportamente care sunt greu de suportat, care denotă o lipsă de respect față de cadrele medicale. Sunt persoane care sunt manipulate foarte ușor și, indiferent de ce spui, ei au părerea lor și te contrazic”, spune doctorul Musta, atrăgând atenția că în câteva zile spitalul din Timișoara va trebui să se reorganizeze din nou pentru că deja este plin.

Alexandru Rafila: Mai puțină informație, mai mult ciné-vérité

Are această revoltă a medicilor efect, va schimba comportamentele și îi va convinge pe oameni să respecte regulile și pe pacienți să nu mai plece din spitale sau din izolare? Alexandru Rafila, expert OMS și și şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş, spune pentru Europa liberă că mesajele medicilor nu vor putea să schimbe în mod semnificativ trendul negaționist. Comportamentele se vor schimba în situația în care, pe măsură ce se înmulțesc cazurile, tot mai multă lume va afla în mod direct de ele, ne spune medicul Alexandru Rafila.

”Cred că reacția medicilor vine dintr-o foarte mare îngrijorare față de modul în care evoluează lucrurile, acesta e principalul motiv și mesaj. Dar cred că mesajele medicilor vor putea să schimbe acest trend negaționist doar parțial. Ceea ce îi va convinge oameni este poziția României în raport cu celelalte state din Uniunea Europeană, îngreunarea deplăsărilor și înmulțirea numărului de cazuri din proximitate, conștientizarea faptului că pot să se îmbolnăvească și să facă chiar forme grave cu noul coronavirus. Pe măsură de se înmultesc cazurile, tot mai multă lume va fi informată de existența lor în mod direct nu prin intermediul presei”.

Alexandru Rafila este de părere că ar trebui schimbată și comunicarea, care ar trebui să se axeze mai puțin pe informație și mai mult pe realitatea din spitale.

Eu cred că ar trebui schimbată puțin chestiunea cu informarea și aș merge cu ciné-vérité, spitale, pacienți, cazuri. Dacă ne uităm la decese noi am ajuns la un număr similar cu cel din perioada stării de urgență, azi am avut 30 de decese, care sunt de pe secțiile de terapie intensivă. Trebuie menționat că la secțiile de terapie intensivă apar în fiecare zi câte 30-40-50 de cazuri noi. Dacă ai o creștere de 5-6 săptămâni de felul acesta, poți să ajungi să ai probleme serioase. O campanie ar trebui să arate realitatea din spitalele care tratează acești pacienți. E prea multă verbalizare și prea puțină imagine și realitate”, spune medicul Alexandru Rafila.

Raed Arafat, amenințat cu moartea de un ”conspiraționist”

Secretarul de stat Raed Arafat a primit amenințări cu moartea-poliția face cercetări în acest sens- din partea lui Raul Coltor, cel care s-a prezentat în vara anului trecut la CSM pentru a da în vileag presupuse legături între angajaţi americani ai Bazei de la Deveselu cu o reţea de proxeneţi, totul în contextul cazului crimelor din Caracal. El susţinea, atunci, că este spion. Pagina de Facebook a lui Coltor este plină de postări referitoare la diverse conspirații. Pe Raed Arfat l-a somat să plece din țară, amenințându-l.

Eu, Coltor Raul Nicolae, prin depunerea jurământului militar la data de 1 decembrie 2005 am primit dreptul de a ucide în numele Țării și al Poporului român! Domnule Raed Arafat, eu o să fiu acela care o să vă îngroape alături de un porc într-un mormânt de Piatră! Te somez să părăsești acest teritoriu înainte de întâlnirea noastră!”.

XS
SM
MD
LG