Linkuri accesibilitate

Ulei, conserve, benzină, iod - ce au cumpărat Rezervele de Stat după începerea războiului din Ucraina


România se pregătește pentru primirea unui nou val de refugiați din Ucraina în contextul „pericolului unui accident nuclear produs la centrala atomică de la Zaporojie”.
România se pregătește pentru primirea unui nou val de refugiați din Ucraina în contextul „pericolului unui accident nuclear produs la centrala atomică de la Zaporojie”.

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPP) vrea să cumpere 300.000 de paturi pliabile. De la începutul războiului din Ucraina, instituția a achiziționat ulei, zahăr, grâu, conserve de carne și combustibil de sute de milioane de lei.

ANRSPP este în curs de achiziție a 3.000 de corturi, aproape 300.000 de paturi pliabile, 430.000 de saltele de dormit, 130.000 de saci de dormit, 150.000 de treninguri și tot atâtea tricouri. Valoarea maximă a contractului este de 411 milioane de lei.

Instituția din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG) arată în caietul de sarcini că are nevoie de aceste produse deoarece „în contextul conflictului armat din Ucraina și al pericolului unui accident nuclear produs la centrala atomică de la Zaporojie este posibil un aflux de cetățeni străini și apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din aceste zone”.

Anunțul de intenție a fost publicat pe 21 septembrie pe platforma oficială a achizițiilor publice și este în curs de atribuire.

Alte achiziții făcute de ANRSPP

De la începutul războiului din Ucraina, ANRSPP a mai achiziționat prin licitații publice, o serie de produse, în baza unor contracte cadru. Datele sunt publice, disponibile în Sistemul Electronic de Achiziții Publice - SEAP:

  • ulei de floarea soarelui în valoare de 27 milioane de lei - câștigător Best Achiziții SRL;
  • 40.000 kilograme conserve din pateu și carne de porc, contract în valoare de 62 milioane de lei - câștigător al unor contracte subsecvente, Scandia Food;
  • benzină de 13 milioane de lei - câștigător OMV Petrom;
  • servicii de depozitare (păstrare și conservare) pentru cantitatea maximă de 373.000 tone grâu - contract cadru în valoare de 87 milioane de lei;
  • motorină - 28 milioane de lei - câștigător, Oscar Downstean SRL;
  • furnizarea de pastile cu iod împotriva radiațiilor, inclusiv transportul produsului până la depozitele Direcțiilor de Sănătate Publică Județene și a Municipiului București – 26 milioane de lei. Câștigătorul licitației: Antibiotice SA;
  • achiziția a 95.000 tone de grâu. Un prim lot în valoare de 12 milioane de lei a fost achiziționat de la Agro Chirnogi;
  • kerosen de avion în valoare de 6.4 milioane de lei, câștigătorul fiind OMV Petrom;

Europa Liberă a adresat ANRSPP o serie de întrebări privind capacitatea de achiziție și stocare a Agenției în contextul conflictului din Ucraina.

Instituția, condusă de Georgian Pop, fost deputat PSD în legislatura 2016-2020, ne-a transmis că „răspunde pe plan intern de asigurarea unor resurse destinate asigurării populației și teritoriului țării, iar în contextul conflictului din Ucraina poate fi utilă numai în aplanarea nevoilor generate pe fondul crizei umanitare sau a refugiaților”.

În ceea ce privește finanțarea acestor achiziții, ANRSPP ne-a comunicat că „se circumscrie consolidării individuale și colective a cadrului defensiv prin alocări de sume din surse bugetare ale statului, comunitare, or, la nevoie, de la nivel aliat”.

Pe acest subiect a scris și cotidianul Libertatea.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG