Linkuri accesibilitate

Propunere ONU pentru 22 februarie: Orice pace trebuie să păstreze Ucraina intactă


Ukrainian service members ride a BMP-1 infantry fighting vehicle near the frontline town of Bakhmut
Ukrainian service members ride a BMP-1 infantry fighting vehicle near the frontline town of Bakhmut

O propunere de rezoluţie pentru a fi adoptată de către Adunarea Generală a ONU, în ajunul primei aniversări a invaziei Rusiei în Ucraina, subliniază necesitatea unei păci care să asigure „suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei, relatează The Guardian.

Proiectul de rezoluţie din partea susţinătorilor Ucrainei, obţinut de Associated Press, este mai amplu şi mai puţin detaliat decât planul de pace în 10 puncte al lui Volodimir Zelenski, anunţat de acesta în noiembrie.

Purtătorul de cuvânt al Adunării Generale, Paulina Kubiak, a declarat că o sesiune de urgenţă reactivată a Adunării privind Ucraina va începe pe 22 februarie. A doua zi este aşteptat un vot.

Adunarea generală a ONU a devenit cel mai important organism al ONU care se ocupă cu Ucraina, deoarece consiliul său de securitate, însărcinat cu menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, este paralizat din cauza puterii de veto a Rusiei.

Proiectul de rezoluţie al susţinătorilor Ucrainei a fost distribuit joi seară tuturor ţărilor membre ONU, cu excepţia Rusiei şi a aliatului său Belarus, iar negocierile asupra textului au început vineri după-amiază, potrivit diplomaţilor.

Acesta subliniază necesitatea de a ajunge la „o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă” în Ucraina „cât mai curând posibil”, în conformitate cu principiile Cartei ONU.

Carta prevede că toate naţiunile membre ONU „se vor abţine în relaţiile lor internaţionale de la ameninţarea sau utilizarea forţei împotriva integrităţii teritoriale sau a independenţei politice a oricărui stat” şi trebuie să soluţioneze disputele pe cale paşnică.

Rezoluţia propusă reiterează cererea anterioară a adunării generale ca Rusia „să îşi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare” de la graniţele recunoscute internaţional ale Ucrainei.

De asemenea, reafirmă că niciun teritoriu dobândit prin ameninţare sau folosirea forţei nu va fi considerat legal.

Toţi prizonierii de război, deţinuţii şi internaţii trebuie să fie trataţi în conformitate cu convenţiile de la Geneva, continuă proiectul, şi solicită „schimbul complet” de prizonieri de război, eliberarea persoanelor deţinute ilegal, „şi întoarcerea tuturor internaţilor şi a civililor transferaţi şi deportaţi cu forţa, inclusiv a copiilor”.

Rezoluţia propusă îndeamnă toate ţările „să coopereze în spiritul solidarităţii pentru a aborda impactul global al războiului asupra securităţii alimentare, energiei, finanţelor, mediului şi securităţii şi siguranţei nucleare”.

Ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Emine Djaparova, a declarat luna trecută că Zelenski vrea să vină la ONU pentru aniversare.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG