Linkuri accesibilitate

Parlamentul European critică vizita premierului ungar Viktor Orbán la Moscova (rezoluție)


Premierul ungar Viktor Orbán, secondat de președintele rus Vladimir Putin, către conferința de presă susținută în comun la Moscova, 5 iulie 2024.
Premierul ungar Viktor Orbán, secondat de președintele rus Vladimir Putin, către conferința de presă susținută în comun la Moscova, 5 iulie 2024.

Parlamentul European l-a criticat puternic miercuri pe premierul ungar Viktor Orbán pentru că s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, în așa-numita „misiune de pace” a premierului ungar. 

Orbán a fost mustrat de mai multe țări membre ale blocului comunitar și de liderii Uniunii Europene pentru vizitele făcute în această lună în Rusia și la Beijing, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele chinez Xi Jinping, fără niciun mandat din partea UE.

Ungaria a preluat pe 1 iulie președinția rotativă de șase luni a UE, un rol pentru care Budapesta este responsabilă de organizarea reuniunilor UE, dar nu-l autorizează pe premierul ungar să facă diplomație pe cont propriu, fără acordul statelor membre ale blocului comunitar.

Într-o rezoluție adoptată miercuri, Parlamentul European a condamnat vizita lui Orbán în Rusia și a numit-o „încălcare flagrantă a tratatelor UE și a politicii externe comune”.

Adunarea UE „consideră că această încălcare ar trebui să aibă repercusiuni pentru Ungaria”, se arată în rezoluție.

Rezoluția, care include și secțiuni privind sprijinul continuu al UE pentru Ucraina, a fost adoptată de 495 de parlamentari UE, din cei 679 care au votat.

„Orbán s-a întâlnit cu Putin pentru a denigra UE, pentru a proclama că are un plan de pace despre care nimeni nu știe și pentru a promova expansionismul rus”, a declarat Iratxe Garcia Perez, care conduce grupul de parlamentari socialiști din Parlamentul UE.

Guvernul ungar - care a menținut legături strânse cu Rusia de la invazia Ucrainei din februarie 2022 - și-a apărat premierul. „Este inacceptabil să stigmatizi o țară pentru că susține soluții diplomatice”, a declarat ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, într-o declarație postată marți pe X de purtătorul de cuvânt al lui Orban.

Rezoluția Parlamentului UE reafirmă sprijinul UE pentru Ucraina și îndeamnă Ungaria să-și retragă vetoul privind ajutorul militar acordat Ucrainei printr-un fond numit Facilitatea europeană pentru pace.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG