Linkuri accesibilitate

Doi dintre primarii Partidului Social Democrat, la un eveniment de campanie: în stânga, Robert Negoiță (sectorul 3), în dreapta, Daniel Băluță (sectorul 4).
Doi dintre primarii Partidului Social Democrat, la un eveniment de campanie: în stânga, Robert Negoiță (sectorul 3), în dreapta, Daniel Băluță (sectorul 4).

Rezultate parțiale: PSD are mai mulți primari decât toate celelalte partide la un loc. Situație incertă în două sectoare din București

14:59 12.6.2024

Situații incerte privind rezultatele de la Sectoarele 1 și 2, pe fondul acuzațiilor de fraudă și nereguli la numărarea voturilor

Conform datelor BEC actualizate la ora 12:00, diferența de voturi dintre candidații Clotilde Armand (USR) și George Tuță (PNL) la Sectorul 1 era de câteva sute de voturi

Rezultate parțiale la Sectorul 1:

  • George Tuță (PSD-PNL) - 35.282 de voturi
  • Clotilde Armand (USR) - 34.600 de voturi
  • Diferență: 682 de voturi

Clotilde Armand susține că aproximativ 1.000 de voturi nu apar în centralizările oficiale. Cu toate că Armand a anunțat că va face plângeri penale, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a precizat că nu a fost înregistrată vreo plângere depusă de candidata USR.

Ulterior, ea a declarat că plângerile au fost depuse la Parchetul General, în care acuză diverse fraude la vot: dispariția buletinelor de vot sau modificări în procesele verbale după numărarea votului, în defavoarea sa.

La rândul său, candidatul USR la Primaria Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunţat că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul Electoral al Sectorului 2, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Candidatul Alianței Dreapta Unita afirmă că a documentat suspiciuni de fraudă în cazul a peste 2.000 de voturi. „2.000 de voturi care fac diferența. Și, din punctul meu de vedere, aceste alegeri trebuie să fie validate după ce toate aceste suspiciuni sunt verificate”, a spus el.

Rezultate parțiale la sectorul 2:

  • Rareș Hopincă - 52.471 de voturi
  • Radu Mihaiu 51.960
  • Diferență: 511 voturi

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Judecătoria Sector 2 au transmis că nu au identificat înregistrată nicio plângere penală formulată de către primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

Precizările vin după ce candidatul USR a anunțat că va depune plângere penală împotriva Biroului Electoral Sector 2 pentru abuz în serviciu şi instigare la fals în acte publice.

12:29 12.6.2024

Rezultate parțiale alegeri locale și europene – ora 10:00

Biroul Electoral Central a publicat un nou set de rezultate parțiale

12:06 12.6.2024

USR anunță un protest în sprijinul lui Radu Mihaiu la Biroul Electoral Sector 2

Primarul USR al Bacăului, Lucian Stanciu-Viziteu, a anunțat că formațiunea lui va organiza, la ora 13.00, un protest în fața Biroului Electoral Sector 2. Protestul vine pe fondul acuzațiilor aduse de candidatul Radu Mihaiu, primar USR în Sectorul 2, care a spus că a constatat fraude și erori la numărarea voturilor.

Lucian Stanciu-Viziteu a acuzat Biroului Electoral Sector 2 că nu vrea să rezolve problemele semnalate la procesele verbale din secții.

Lucian Stanciu-Viziteu a anunțat că la protest va participa și Elena Lasconi, primarul USR din Câmpulung.

„Apărăm fiecare vot ce ne-a fost încredințat! Susțin eforturile pe care le depun colegii mei Clotilde Armand și Radu Mihaiu de a se asigura că fiecare vot exprimat de români este numărat corect, că procesul alegerilor a fost unul neviciat și că sectoarele 1 și 2 din capitală vor avea primarii legitimi”, a transmis a declarat primarul Bacăului într-un comunicat.

09:59 12.6.2024

Coaliția VotCorect cere numărarea corectă a voturilor și critică organizarea defectuoasă a alegerilor

Coaliția VotCorect cere autorităților implicate în procesul electoral să respecte legea și procedurile.

Coaliția VotCorect pune problemele apărute în procesele electorale din mai multe județe și din București pe seama oboselii membrilor birourilor electorale și prin complexitatea procesului electoral provocată de comasarea alegerilor. Organizațiile membre ale coaliției arată că birocrația crescută și oboseala reduc transparența la numărarea voturilor.

„Decizia politică de a comasa alegerile a generat efectele negative care se văd azi în practică. Ele privesc nu doar stabilirea rezultatelor votului, ci și procedurile legate de exercitarea votului: procedurile au fost diferite, la fel si procesele verbale, iar aceste aspecte au îngreunat și prelungit un proces de numărare care era deja complicat. Urmărirea procesului a devenit mai dificilă și pentru observatori, fapt ce reduce transparența”, arată un comunicat al coaliției VotCorect.

Reprezentanții Coaliției VotCorect mai spun că au primit sesizări de la alegători care arată că în unele secții de votare formularele nu au fost completate corect și nu reflectă votul din secțiile respective.

Coaliția este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral și Code for Romania.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG