Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban și Florin Cîțu au fost, în ultimele luni, protagoniștii unei dintre cele mai agresive campanii interne din istoria PNL. În multe momente, victimă colaterală a fost țara.
Ludovic Orban și Florin Cîțu au fost, în ultimele luni, protagoniștii unei dintre cele mai agresive campanii interne din istoria PNL. În multe momente, victimă colaterală a fost țara.

PNL și-a ales unicul conducător | Cronologia unui congres încheiat cu demisii

Liberalii au fost chemați sâmbătă la vot, la finele unei campanii interne în care s-a jucat cu cuțitele pe masă. Delegații au decis ca noul președinte al partidului să fie Florin Cîțu, care l-a surclasat pe Ludovic Orban.

5.000 de delegați sunt așteptați la Congresul care a împărțit PNL în două în ultimele luni. Evenimentul de partid va avea loc la Romexpo, în contextul în care Bucureștiul a intrat în scenariul roșu de vineri seară iar opoziția i-a acuzat pe liberali că organizează un eveniment ilegal în contextul pandemiei.

Primul care a vorbit a fost șeful statului, Klaus Iohannis. După prezentarea rapoartelor de activitate, cei doi candidați și-au prezentat moțiunile. Florin Cîțu și Ludovic Orban au avut la dispozitie câte 20 de minute, iar alți cinci susținători au susținut discursuri de câte cinci minute fiecare.

Votul a început după aproximativ 3 ore de la startul Congresului. Liberalii au 48 de secretariate, câte unul pentru fiecare organizație județeană în momentul votului.

14:07 25.9.2021

Ludovic Orban și-a prezentat moțiunea cu care candidează, însă la început el și-a cerut scuze colegilor din tabăra lui Florin Cîțu pentru comportamentul susținătorilor săi.

Totuși, Orban l-a atacat pe Florin Cițu spunând că niciodată un premier nu a avut o cotă de incredere așa de scăzută.

„Nu avem un premier și un guvern cu care să ne putem mândri, niciodată nu a existat un premier cu cotă de încredere atât de joasă. Toți suportăm de la cetățeni reproșuri și cuvinte grele. Nu din cauza mea, nu din cauza competiției”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban a interveni de două ori pentru a le spune susținătorilor săi să îl lase pe Florin Cîțu să vorbeasc
Ludovic Orban a interveni de două ori pentru a le spune susținătorilor săi să îl lase pe Florin Cîțu să vorbeasc

Președintele PNL le-a mai spus celor din sală că el e garantul unității PNL.

„PNL nu poate să își inenteze acum doctrina, avem valorile din 1875, ca un far călăuzitor. Trebuie să continuăm munca înaintașilor noștri”, a declarat Orban.

La final, el a spus că a câștigat competiția. „Din punct de vedere moral, al opiniei publice, Ludovic Orban a câștigat această competiție. O știți toți. Gândiți-vă la binele PNL când luați decizia de vot. Azi avem de ales între o variantă relativ bună și una evident proastă. Vă îndemn să votați nu cu cel care a provocat criza, ci cu cel care are puterea să rezolve criza. Nu votați cu cel care de trei luni s-a dus în cap, cu cel care a făcut ca PNL să piardă 8 procente în intenția de vot. Votați cu cel care a crescut alături de voi, a participat la toate bătăliile, are forța și inteligența de a duce PNL la victorie! Doamne-ajută!”, a încheiat Orban.

13:37 25.9.2021

Pe tot parcursul discursurilor celor doi candidați - Florin Cîțu și Ludovic Orban - delegații au scandat încontinuu

Congres PNL. Klaus Iohannis: Viitorul președinte al PNL va avea o misiune foarte, foarte grea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00

13:11 25.9.2021

Echipele celor doi candidați își țin discursurile de susținere. Primii au început cei din echipa Cîțu. Lui Dan Vâlceanu i s-a strigat „PSD! PSD!”, este puternic huiduit de către susținătorii lui Orban.

Eurodeputatul Rareș Bogdan, un alt susțintor al lui Cîțu, a fost huiduit de susținătorii lui Orban. „Demisia nu se strigă de la noi, că nu suntem PSD-iști, noi ne susținem guvernul nostru. Vă cer să-i respectați pe toți liberalii, toți trebuie să ducem aceste bătălii împreună, cu adversarii notri care nu sunt aici, sunt în fara sălii. UNITATE!”, a strigat Rareș Bogdan de la microfon.

Deranjat de scandările din sală, Rareș Bogdan i-a rugat pe cei din sală să nu mai strige „demisia”, pentru că „demisia se strigă de către PSD”.

Rareș Bodgan a amintit și de momentul dificil prin care a trecut premierul. „Eram alături de el când a primit un telefon. M-a durut să văd cel mai dur atac la adresa mamei sale defuncte”, a spus europarlamentarul.

În final, Rareș Bogdan a completat că „Florin Cîțu a fost primul și singurul premier care și-a pus scaunul la mezat ca să aducă bani pentru primari”.

Rareș Bogdan: Adversarii sunt în afara sălii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:56 0:00

Următorul a fost Emil Boc care le-a spus celor din sală să învățe din lecția lui Cuza: unirea face putere. „Florin Cîțu este omul care face ce promite”, a spus Emil Boc.

12:39 25.9.2021

Premierul Florin Cîțu a început să vorbească în scandările susținătorilor lui Orban celor din sală care îi cereau demisia.În timp ce delegații îl huiduiau, Florin Cîțu le-a spus că în PNL e democrație și pot să strige ce vor. La începutul discursului lui Florin Cîțu, în timp ce delegații scandau, a intervenit și Orban care le-a cerut susținătorilor săi să nu-l mai huiduie pe Florin Cîțu. „Domnule președinte, nu am nevoie de susținere, pot să-mi prezint moțiunea”, i-a dat replica Florin Cîțu.

Florin Cițu, huiduit la Congresul PNL:
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00

„Cei care strigați demisia înseamnă să vă dați jos propriul guvern, da? Numai Dragnea făcea asta!”, le-a spus Cîțu celor care strigau. „PNL e viu! Democrație!”, a încercat Cîțu să-i liniștească pe cei din sală.

Cu toate că scandările din sală nu s-au oprit, Cîțu și-a continuat discursul: „Voi toți sunteți echipa mea. Sper să conving mai mulți să mă votați, până la momentul votului, pentru că eu sunt un om de echipă”, a spus Cîțu.
„Votați un nou mod de a face politică. Vă garantez că atât timp cât voi fi președinte al PNL vom lua deciziile împreună”, a declarat premierul.

Florin Cîțu le-a spus liberalilor că PNL-ul nu va fi niciodată o copie a PSD-ului.

„Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie PSD. Cum aș putea? Sunt sincer și direct, așa că trasez o linie foarte clară: Cât sunt eu președinte PNL nu voi face alianță cu PSD”, a spus Cîțu.

„Nu o să mă vedeți niciodată forțând o moțiune de cenzură împotriva PNL. Suntem liberali, nu facem ca Dragnea”, a continuat el.

Huiduielile din sală au continuat până la finalul discursului premierului, motiv pentru Ludovic Orban a intervenit din nou

Florin Cîțu a spus că vrea să facă echipă chiar și cu cei care îl huiduie
Florin Cîțu a spus că vrea să facă echipă chiar și cu cei care îl huiduie

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG