Linkuri accesibilitate

PNL și-a ales unicul conducător | Cronologia unui congres încheiat cu demisii

Liberalii au fost chemați sâmbătă la vot, la finele unei campanii interne în care s-a jucat cu cuțitele pe masă. Delegații au decis ca noul președinte al partidului să fie Florin Cîțu, care l-a surclasat pe Ludovic Orban.


Ludovic Orban și Florin Cîțu au fost, în ultimele luni, protagoniștii unei dintre cele mai agresive campanii interne din istoria PNL. În multe momente, victimă colaterală a fost țara.

Sumar

5.000 de delegați sunt așteptați la Congresul care a împărțit PNL în două în ultimele luni. Evenimentul de partid va avea loc la Romexpo, în contextul în care Bucureștiul a intrat în scenariul roșu de vineri seară iar opoziția i-a acuzat pe liberali că organizează un eveniment ilegal în contextul pandemiei.

Primul care a vorbit a fost șeful statului, Klaus Iohannis. După prezentarea rapoartelor de activitate, cei doi candidați și-au prezentat moțiunile. Florin Cîțu și Ludovic Orban au avut la dispozitie câte 20 de minute, iar alți cinci susținători au susținut discursuri de câte cinci minute fiecare.

Votul a început după aproximativ 3 ore de la startul Congresului. Liberalii au 48 de secretariate, câte unul pentru fiecare organizație județeană în momentul votului.

10:43 25.9.2021

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat înainte de congres că nu a avut posibilitatea să verifice dacă există un mecanism de verificare a votului la congres. „Avem o comisie de organizare a congresului şi, de asemenea, avem o comisie de numărare şi validare a votului care este formată cu reprezentarea paritară şi care va fi condusă de preşedintele Comisiei de Organizare, domnul Stolojan. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului”, a declarat preşedintele PNL.

10:45 25.9.2021

Premierul Florin Cîțu a a declarat la Romexpo că evenimentul de azi va fi organizat foarte bine. „După ziua de azi, PNL va fi mai unit și mai puternic. Congresul va fi organizat impecabil”, a spus Cîțu.

10:55 25.9.2021

Vicepreședintele și europarlamentarul PNL Rareş Bogdan susţine că alegerile interne din PNL vor fi „un festival al bunului simţ”. El consideră că procentul pierdut de PNL în sondajele de opinie poate fi recuperat, dacă partidul „livrează” în următorii doi ani.

„Ceea ce se întâmplă astăzi, faptul că PNL este puţin peste 20% nu înseamnă mare lucru. Alegerile sunt peste 2 ani şi 9 luni, dacă livrăm, dacă facem lucruri vom reuşi să ridicăm partidul la 32-34%”, a spus Rareș Bogdan.

11:19 25.9.2021

Președintele Klaus Iohannis și-a început discursul de la Congresul PNL spunându-le participanților că „suntem într-un punct de inflexiune nu doar pentru PNL, ci și pentru România”. În timp ce le vorba celor 5.000 de delegați, Klaus Iohannis a fost întrerupt de cei care scandau „Orban, Orban!”.

Ludovic Orban și Florin Cîțu l-au întâmpinat pe Klaus Iohannis
Ludovic Orban și Florin Cîțu l-au întâmpinat pe Klaus Iohannis

„Trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi dorit
Competiția deschisă în PNL mereu încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri pe idei, pe moțiuni”, a spus Klaus Iohannis, care a amintit și că au existat derapaje și atacuri la persoană.

Klaus Iohannis a mai spus că viitorul președinte al PNL trebuie să demonstreze că PNL este cel mai puternic din România. , că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o țară dezvoltată
„Vremea confruntărilor electorale s-a încheiat”, le-a spus președintele celor prezenți.
„Să nu uităm că am promis oamenilor în 2020 4 ani de stabilitate politică. De mâine ambele echipe trebuie să fie conștiente că menținerea unității partidului este esențială”, a declarat Klaus Iohannis.

Congres PNL. Klaus Iohannis: Viitorul președinte al PNL va avea o misiune foarte, foarte grea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00

Alte declarații ale președintelui Iohannis:

 • Partidul Național Liberal este un partid viu, competiția deschisă a fost mereu posibilă și încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuții aplicate, pe moțiuni și pe proiecte.
 • Să nu ne amăgim, sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde anumite derapaje și atacuri la persoană, ca cele la care am asistat în ultimele luni.
 • PNL are obligația să își asculte alegătorii și să se adapteze la problemele reale ale prezentului
 • Recent, făceam apel către partidele din arcul guvernamental la responsabilitate și maturitate. Reinterez acest apel, pentru că nu toți au manifestat aceeași maturitate
 • Dacă vom continua așa, riscăm să pierdem încrederea electoratului în mediul politic. Ar fi extrem de grav, pentru că se creează un vid între ales și alegător, imposibil de umplut.
 • E imperativ să depășim cât mai repede actuala criză. Nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să își dea demisia.
 • Sunt de neînțeles sabotajele venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ar putea fi explicate prin prisma luptei interne
 • Eu cred că România poate avea un deceniu de guvernare de dreapta. Ca acest lucru să fie posibil, e nevoie de fapte, de acțiuni concrete pentru cetățeni, nu doar de discursuri și promisiuni. Este nevoie ca Guvernul să-și asume principii ferme și să le redea speranța oamenilor că pot avea un trai bun și prosper
 • Este nevoie de un guvern eficient. Guvernarea presupune, în primul rând, o muncă de echipă. PNL are obligația față de români să continue să guverneze responsabil.
 • Guvernarea nu este un loc al ironiilor și al gâlcevii nesfârșite, în care unii parteneri se comportă ca și cum ar fi într-o dezbatere pe rețelele sociale, iar la primul impas își ia lucrurile și pleacă.
 • Guvernarea înseamnă responsabilitate, perseverență, tenacitate, dialog real cu cetățenii. Cine nu este pregătit pentru așa ceva nu poate guverna România.
Klaus Iohannis a fost întrerupt de scandările susținătorilor celor doi candidați
Klaus Iohannis a fost întrerupt de scandările susținătorilor celor doi candidați
 • Eu am încredere că parteneriatul pe care l-am început acum mulți ani cu Partidul Național Liberal va continua și va produce multe beneficii pentru România.
 • Sunt încrezător că viitorul va fi unul bun pentru Partidul Național Liberal și că guvernarea va fi bine gestionată de liberali, care vor ști să susțină un Executiv racordat la provocările momentului și preocupat de dezvoltarea țării pe termen mediu și lung.
 • Contați mereu pe implicarea mea pentru a pune în aplicare programul pentru care românii ne-au oferit încrederea și sprijinul lor!
 • Un program care are în prim-plan o Românie normală, mai puțin afectată de scandaluri și dispute sterile și mult mai mult orientată spre creștere organică, spre bunăstare, spre șanse egale pentru toți, spre servicii publice moderne.
 • Cu alte cuvinte, o democrație consolidată și un viitor mai bun pentru fiecare român.
 • Eu vă mulțumesc și vă doresc mult succes la acest Congres! Văd că sunteți energizați și așa este bine, dar la final trebuie să fim o echipă.

Încarcă mai mult

Dhope, artistul care „deseneaza" pielea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
XS
SM
MD
LG