TAROM a reușit să depună situația financiară anuală din 2023 abia în noiembrie 2024, deși companiile naționale aveau ca termen sfârșitul lunii mai, conform unei ordonanțe a Ministerului de Finanțe din luna ianuarie.
Consiliul de Administrație a aprobase, pe 7 octombrie, raportul depus de administratori, situațiile financiare, precum și raportul întocmit de auditorul independent - firma Bakertilly.
Rezultatele financiare raportate sunt mai bune decât în 2022, la principalii indicatori: cifră de afaceri, pierderi, datorii. Iar administratorii au concluzionat: „conducerea consideră ca societatea își va putea desfășura activitatea în viitorul previzibil”.
Și totuși, imaginea nu este atât de bună precum ar putea părea la prima vedere, dacă luăm în considerare opinia auditorului independent.
Acesta a refuzat să exprime un punct de vedere asupra cifrelor prezentate, pentru că „nu a putut obține suficiente probe suficiente și adecvate pentru a-și forma o opinie”.
Mai mult, auditorul avertizează:
„Societatea a inițiat acțiunile solicitate prin Planul de restructurare. Cu toate acestea, perfomanța operațională și financiară a societății, în prima jumătate a anului 2024, nu indică faptul că fondurile prezentate în plan sunt suficiente. În cazul în care Societatea nu își atinge țintele stabilite prin plan, vor fi necesare finanțări suplimentare, care este incert că vor fi acordate societății. În aceste circumstanțe, efectul ar fi încetarea definitivă sau restrângerea activității”.
Ce rezultate financiare a avut Tarom în 2023
TAROM a avut, anul trecut, a doua cea mai mare cifră de afaceri din istorie: 1,25 miliarde de lei. Față de 2022, înseamnă o creștere de 12%.
În privința cifrei de afaceri, cel mai bun an a fost 2019, când a depășit 1,35 de miliarde de lei.
În 2023, veniturile totale au crescut față de cele din 2022 cu 20% și au ajuns la aproape 1,8 miliarde de lei. Și cheltuielile au fost mai mari, respectiv cu 6%.
Per total, compania a înregistrat pierderi de 94 de milioane de lei brut, în scădere cu 70% față de 2022 când au fost de aproape 285 de milioane de lei.
Situația este, însă, mult mai gravă când vorbim de pierderile cumulate ale TAROM care, cu cele din 2023, au ajuns la 4,257 miliarde de lei.
Chiar dacă în cifră absolută datoria companiei a scăzut anul trecut de la 1,4 miliarde de lei în 2022, la 1,24 miliarde, datoriile curente sunt mai mari decât activele curente.
Ultimul an în care TAROM a încheiat pe plus a fost 2007. De atunci, cifrele arată o cădere continuă a companiei, agravată în perioada pandemiei.
Către cine are datorii TAROM?
La 31 decembrie 2023, TAROM avea datorii totale de 196 de milioane de lei. Cea mai mare sumă, aproape 168 de milioane de lei, cu 39 de milioane mai mult decât în 2022, e către Compania Națională de Aeroporturi București, deținută tot de stat.
Suma reprezintă chiria pe care compania de transport aerian trebuie să o plătescă lunar pentru hangarul și clădirile pe care le are în proprietate. Terenul de sub ele - peste 15.000 mp - nu-i mai aparține.
Hotărârea nr. 1267 din 7 decembrie 2000 a stabilit trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului şi darea în folosinţă gratuită a unor terenuri aflate în administrarea Ministerului Transporturilor Companiei Naţionale "Aeroportul Internaţional Bucureşti-Otopeni".
Actul e semnat de Mugur Isărescu, prim-ministrul României în acel moment, și de Anca Boagiu, ca ministru al Transporturilor.
Anca Boagiu este acum în Consiliul de Administrație al TAROM.
Statul român a renunțat la cursele TAROM către Londra pentru a plăti o parte din datoria pe care compania aeriană o are către Compania de Aeroporturi.
Cum arată 2023 din punct de vedere operațional?
Anul trecut, TAROM a avut 12.988 de curse, cu 3,6% mai mult decât în 2022, dar cu 10,8% mai puțin decât își propusese în buget. Și numărul de ore de zbor a fost mai mare cu 1,85% decât în 2022, dar tot sub ceea ce fusese inclus în buget - cu 8,35%.
2,33 de milioane de oameni au zburat, în 2023, cu compania aeriană națională a României, cu doar 10.000 mai mulți decât în 2022, și mult sub ceea ce-și planificase compania - o scădere de aproape 14%.
Numărul de curse charter operate de TAROM a fost mai mic cu 34,5% în 2023 față de 2022 (520 față de 795) și la aproape jumătate față de plan.
Personal mai puțin, cheltuieli mai mari
Dacă la 31 decembrie 2022 TAROM avea 1182 de salariați, la finalul anului trecut compania avea 1139 de angajați.
Cheltuielile cu personalul au crescut, însă, anul trecut față de 2022, cu aproape 16%.
Șefii TAROM au avut salarii brute de 37000 lei/lună - directorul general, 36130 lei - directorul financiar, 12500 lei/lună - membrii CA.
Flota TAROM - 7 aeronave vândute în 2023
Dacă la începutul lui 2023 în flota Tarom erau 25 de aeronave, pe 31 decembrie mai rămăseseră 18.
Șapte avioane ATR au fost vândute cu 9,87 milioane de dolari (aproximativ 46,6 milioane de lei).
Între timp, din flotă au dispărut și cele patru avioane AIRBUS. Două dintre ele au fost dezmembrate în fața unui hangar al TAROM, iar imaginile au ajuns virale pe internet.
„Avionul a fost neprofitabil de la început fiind calculat pentru zona de business și aeroporturi mici. A fost achiziționat doar de către Air France, Iberia, Tarom tocmai din această cauză. A fost folosit special pe ruta de Londra ca să se poată demonstra ineficiența lui în locul avionului Boeing 737 seria 800 astfel Tarom a pierdut minim 10.000 euro pe fiecare tronson al cursei de Londra”, spune pilotul Cezar Osiceanu, pentru Europa Liberă.
În planul de viitor ale companiei este achiziționarea a patru noi aeronave.
„Compania a semnat în prima parte a anului 2024 primul contract de leasing pentru achiziţia a două aeronave Boeing 737 Max, care vor înnoi flota TAROM”, a transmis TAROM.
Raportul administratorilor: ce s-a mai întâmplat în 2023
- S-au închis agențiile TAROM interne și externe conform planului de restructurare - mai funcționează doar cele de la Chișinău și Bruxelles;
- Restructurarea personalului;
- Externalizarea direcției tehnice - acțiune începută prin elaborarea unui plan aprobat de Consiliul de Administrație și Aadunarea Generală a Asociaților;
- Demararea vânzării participațiunilor deținute de TAROM la Romanian Fuelling Services SRL.
Europa Liberă a solicitat ministrului Sorin Grindeanu un punct de vedere privind diferențele de opinie între administratorii TAROM și auditorul independent. Până la momentul publicării acestui articol nu am primit răspuns.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.