Linkuri accesibilitate

Sacuri cu voturi zac pe trotuar în fața Biroului Electoral din București.
Sacuri cu voturi zac pe trotuar în fața Biroului Electoral din București.

Rezultate oficiale parțiale. Cum își împart partidele primăriile: PSD – 41,45%, PNL – 33,48%, AUR – 5,88%, ADU – 2,62%

23:10 10.6.2024

Preluarea buletinelor de vot în sectorul 1 va fi reluată marți dimineață

Biroul Electoral de Circumscripție din sectorul 1 al municipiului București a publicat luni seară Hotărârea prin care suspendă activitatea de centralizare a rezultatelor votării.

„Constată imposibilitatea fizică a membrilor Biroului Electoral de prelucrare a secțiilor de votare neprelucrate până în prezent”, a transmis conducerea Biroului Electoral al circumscripției de sector.

Romania - Queue for handing in the voting bags in Sector 1 in Bucharest
Romania - Queue for handing in the voting bags in Sector 1 in Bucharest

De asemenea aceștia au evidențiat și „imposibilitatea membrilor secțiilor de votare neprelucrate de a mai continua așteptarea prentru prelucrarea secțiilor, având în vedere că membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare au necesitat în mod repetat intervenția echipajelor medicale.”

Verificarea și centralizarea rezultatelor votării în sectorul 1 va fi reluată marți 11 iunie, de la ora 9, se mai menționează în comunicat.

22:23 10.6.2024

PSD a obținut aproape 1.500 de mandate de primar

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat rezultatele parțiale pentru alegerile pentru primari, respectiv pentru consiliile locale.

Reprezentanții BEC au precizat că deocamdată procesele verbale parțiale cu rezultatele pentru alegerile europarlamentare, respectiv pentru alegerea președinților Consililiilor Județene și a consilierilor județeni nu pot fi încă furnizate. De asemenea, nici cele pentru primarul general al capitalei și pentru Consiliul general al municipiului București.

Întârzierile au fost cauzate de „organizarea a două tipuri diferite de scrutin în la aceeași dată”, „noutate care a gnerat diverse provocări pentru toate persoanele implicate.”

Conform datelor parțiale publicate de BEC, primele zece formațiuni ca număr de mandate de primar câștigate sunt:

  • PSD - 1.469 de mandate de primar, însemnând 53,24% din totalul mandatelor din țară
  • PNL - 957 de mandate (34,69%)
  • UDMR - 188 (6,81%)
  • CANDIDAȚI INDEPENDENȚI - 39 (1,41%)
  • AUR - 28 (1,01%)
  • Alianța electorală PSD-PNL - 21 (0,76%)
  • Alianța electorală Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei - 21 (0,76%)
  • USR - 8 (0,29%)
  • Alianța PSD-PUSL - 5 (0,18%)
  • Alianța Maghiară din Transilvania Erdélyi Magyar Szövetség - 4 (0,14%)

22:22 10.6.2024

Biroul Electoral Central a publicat rezultatele oficiale parțiale

PSD a câștigat cele mai multe mandate de primar la nivel național: 1.469 din cele 2.759 disputate.

Procentual, social-democrații au obținut 41,45% din mandatele de primar. Tot ei și-au adjudecat și cele mai multe funcții de consilier local –14.199 din cele 33.722 pentru care s-a votat.

La ambele categorii, pe locul doi s-a situat PNL (957 de primari și 10.826 de consilieri locali), iar pe trei AUR. Partidul suveranist a câștigat 28 de funcții de primar și 2.899 de funcții de consilier local.

La europarlamentare, PSD și PNL au candidat împreună și au obținut 48,7%. Nu e clar încă numărul exact al mandatelor, dar cele două partide se pot baza pe cel puțin 19 europarlamentari.

AUR și SOS, ambele partide suveraniste, au intrat și ele în Parlamentul European cu 14,95%, respectiv 5,04%.

21:46 10.6.2024

Tobi Greblă, șeful AEP, le cere Birourilor electorale să nu întrerupă procesul electoral

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Tobi Greblă, face un apel către Birourile Electorale din București și din județele țării să nu întrerupă procesul electoral.

„Înțelegând situația grea în care se derulează centralizarea rezultatelor votării și timpul îndelungat de procesare a proceselor-verbale întocmite la nivelul secțiilor de votare, vă adresăm rugămintea de a lua toate măsurile necesare astfel încât procesul electoral să se deruleze în mod neîntrerupt”, a transmis Toni Greblă, într-o circulară postată pe site-ul AEP.

Apelul vine în condițiile în care în sectorul 1 din București, dar și în județul Tulcea, a fost întreruptă centralizarea preluării sacilor cu buletine de vot din secții.

AEP avertizează că dacă iau astfel de decizii, Birourile Electorale trebuie să se asigură că documentele sunt păstrate în siguranță maximă.

„În situația în care decideți să vă asumați răspunderea întreruperii procedurii de centralizare a rezultatelor alegerilor, vă rugăm să luați toate măsurile necesare în vederea asigurării predării-primirii în paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a tuturor materialelor folosite în procesul votării, iar spațiile în care se depozitează materialele electorale să fie predate în paza MAI, reluând activitatea în aceleași condiții de siguranță.”

Circulara AEP este adresată Birourilor Electorale de Circumscripție Județene, Biroului Electoral de Circumscripție 42 al Municipiului București, respectiv Buletinului Electoral pentru votul din dispora care sunt îndemnate să le comunice birourilor electorale din aria de acoperire.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG