Ciolacu: E puțin probabil ca PSD să renunțe la candidat pentru prezidențiale
Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a spus că marți sau miercuri ar urma să aibă loc o ședință a Coaliției de guvernare și a spus că în contextul în care „PSD momentan a câştigat alegeri”, „este foarte puţin probabil ca PSD să renunţe la candidat, ţinând cont că chiar le-a câştigat”, transmite News.ro.
El nu a exclus ca PSD și PNL să aibă candidat comun la prezidențiale și a mai evidențiat că scorul obținut la europarlamentare oferă un mesaj cu privire la încrederea pe care românii o au în Coaliția actuală.
„Cu adevărat sunt toate premisele de a se crea o alianţă politică, dar vom vedea decizia, pentru că politicienii decid acest lucru”, a adăugat el.
Centralizarea proceselor verbale în Sectorul 1 a fost suspendată
Centralizarea proceselor verbale din secțiile de vot în Sectorul 1 al capitalei a fost suspendată luni seară, după ce reprezentanții mai multor secții au stat ore în șir, la sediul Biroului Electoral de circumscripție din Piața Amzei, ca să predea sacii cu buletinele de vot și procesle verbale în format fizic, după cum a relatat în cursul zilei Europa Liberă.
„Da, centralizarea este suspendată”, ne-a declarat judecătoarea Alina Ana-Maria Nistor, președinta Biroului electoral de Circumscripție.
Tobi Greblă, șeful AEP, le cere Birourilor electorale să nu întrerupă procesul electoral
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Tobi Greblă, face un apel către Birourile Electorale din București și din județele țării să nu întrerupă procesul electoral.
„Înțelegând situația grea în care se derulează centralizarea rezultatelor votării și timpul îndelungat de procesare a proceselor-verbale întocmite la nivelul secțiilor de votare, vă adresăm rugămintea de a lua toate măsurile necesare astfel încât procesul electoral să se deruleze în mod neîntrerupt”, a transmis Toni Greblă, într-o circulară postată pe site-ul AEP.
Apelul vine în condițiile în care în sectorul 1 din București, dar și în județul Tulcea, a fost întreruptă centralizarea preluării sacilor cu buletine de vot din secții.
AEP avertizează că dacă iau astfel de decizii, Birourile Electorale trebuie să se asigură că documentele sunt păstrate în siguranță maximă.
„În situația în care decideți să vă asumați răspunderea întreruperii procedurii de centralizare a rezultatelor alegerilor, vă rugăm să luați toate măsurile necesare în vederea asigurării predării-primirii în paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a tuturor materialelor folosite în procesul votării, iar spațiile în care se depozitează materialele electorale să fie predate în paza MAI, reluând activitatea în aceleași condiții de siguranță.”
Circulara AEP este adresată Birourilor Electorale de Circumscripție Județene, Biroului Electoral de Circumscripție 42 al Municipiului București, respectiv Buletinului Electoral pentru votul din dispora care sunt îndemnate să le comunice birourilor electorale din aria de acoperire.
Biroul Electoral Central a publicat rezultatele oficiale parțiale
PSD a câștigat cele mai multe mandate de primar la nivel național: 1.469 din cele 2.759 disputate.
Procentual, social-democrații au obținut 41,45% din mandatele de primar. Tot ei și-au adjudecat și cele mai multe funcții de consilier local –14.199 din cele 33.722 pentru care s-a votat.
La ambele categorii, pe locul doi s-a situat PNL (957 de primari și 10.826 de consilieri locali), iar pe trei AUR. Partidul suveranist a câștigat 28 de funcții de primar și 2.899 de funcții de consilier local.
La europarlamentare, PSD și PNL au candidat împreună și au obținut 48,7%. Nu e clar încă numărul exact al mandatelor, dar cele două partide se pot baza pe cel puțin 19 europarlamentari.
AUR și SOS, ambele partide suveraniste, au intrat și ele în Parlamentul European cu 14,95%, respectiv 5,04%.