Linkuri accesibilitate

O sectie de vot de la muzeul Autoworld din Bruxelles.
O sectie de vot de la muzeul Autoworld din Bruxelles.

Cum au votat românii din străinătate. AUR & SOS – 28%, PSD-PNL – 21%, ADU – 16%

11:57 13.6.2024

Localități cu tur doi de alegeri pentru primari

La Poșaga, județul Alba, candidatul PSD, Popa Aurelia, și cel al PNL, Ionel Bulgăr, au obținut fiecare câte 345 de voturi.

A fost egalitate și în Chețani, județul Mureș, unde în cursă au fost înscriși patru candidați.Primarul în funcție Emil Florin Mocan, de la PSD și Marcel Daniel Bega, de la Alianța PMP-Forța Dreptei, au obținut fiecare câte 431 de voturi.

Turul 2 al alegerilor va avea loc în 23 iunie, în condițiile în care legea electorală prevede organizarea turului doi la două săptămâni de turul întâi.

12:52 13.6.2024

Nereguli semnalate și cereri de renumărare a voturilor

  • În București, la sectoarele 1 și 2, candidații USR, Clotilde Armand și Radu Mihaiu au reclamat nereguli și au obținut renumărări ale voturilor în anumite secții. Detalii AICI.
  • Candidatul independent la europarlamentare, Vlad Gheorghe, a solicitat renumărarea voturilor de duminică. Vlad Gheorge afirmă că mii de voturi primite nu se regăsesc în procesele verbale. El susține că a identificat mai multe secții unde voturile sale „au dispărut”.
  • REPER a solicitat renumărarea voturilor pentru alegerile europarlamentare în toate secțiile unde nu apare niciun vot în dreptul formaţiunii. Copreședintele REPER, Dragoș Pîslaru, afirmă că există peste 2.000 de secții de votare în care REPER nu a primit, oficial, niciun vot.
  • Voturile din două secții din municipiul Brașov vor fi renumărate după sesizările primarului Allen Coliban (USR). Decizia de renumărare a fost anunțată miercuri seară, de Biroului Electoral de Circumscripție Municipală Brașov. Allen Coliban a pierdut, duminică, alegerile pentru Primăria Brașov în fața lui George Scripacu, la o diferență de 4.537 de voturi.
  • PSD Tulcea a acuzat fraudarea alegerilor la primăria Tulcea și a cerut luni renumărarea voturilor, după ce candidatul social democrat a pierdut cu puțin peste 1.000 de voturi în fața candidatului liberal.
  • PNL a cerut luni renumărarea voturilor pentru Consiliul Județean Vrancea. Motivul invocat a fost diferența de sub 1% între candidatul PSD și cel al PNL. Candidatul PNL la Consiliul Județean Vrancea a fost Dragoş Ciobotaru, în prezent primar al comunei Vizantea Livezi şi preşedinte al PNL Vrancea. Din partea PSD a candidat Nicuşor Halici, preşedinte al PSD Vrancea, fost deputat şi prefect de Vrancea.
  • La Târgu Jiu a avut loc un protest miercuri seara în fața Biroului Electoral Municipal. Susținătorii lui Iulian Popescu, candidat din partea PNL pentru funcția de primar al municipiului Târgu Jiu, au cerut renumărarea voturilor, ca urmare a descoperirii unor nereguli grave, potrivit adevărul.ro.
  • Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană (BECJ) Olt decide miercuri dacă vor fi renumărate sau nu voturile pentru alegerea Consiliului Local Slatina, după ce o hotărâre a Biroului Electoral de Circumscripţie Slatina pentru renumărarea respectivelor voturi a fost contestată de către preşedintele circumscripţiei locale şi de reprezentanţii PNL, transmite Agerpres.
  • Preşedintele organizaţiei municipale PNL Bistriţa, Sorin Hangan, a anunţat că liberalii au contestat la Biroul Electoral Central faţă de decizia Biroului Electoral Judeţean de a nu fi reverificate voturile date pentru funcţia de primar al municipiului Bistrița. Potrivit Agerpres, rezultatul votului din 9 iunie l-a dat câştigător pe candidatul PSD, Gabriel Lazany, cu opt voturi în faţa edilului PNL în funcţie, Ioan Turc.
  • În localitatea Săcueni din județul Bihor, după renumărarea voturilor, primarul UDMR a primit un vot în plus față de adversarul de la Alianța Maghiară din Transilvania, potrivit ebihoreanul.ro. Renumărarea voturilor a fost cerută de primarul UDMR, Béres Csaba.

15:25 13.6.2024

Europarlamentarii de la Dreapta Unită au scris la Bruxelles pentru a semnala frauda de la alegerile din România

Europarlamentarii Alianșei Dreapta Unită au trimis o scrisoare către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care semnalează frauda de la alegerile din România.

„Comisia Europeană trebuie să aibă o poziţie clară pentru apărarea democraţiei şi a cetăţenilor europeni şi să ceară autorităţilor române să ia în serios toate suspiciunile de fraudă şi să găsească o soluţie legală şi corectă”, se arată în scrisoarea USR.

Potrivit USR, scrisoarea a fost trimisă şi către vicepreşedinta pentru Demografie şi Democraţie, Dubravka Šuica, şi către comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders.

15:57 13.6.2024

Procurorii au deschis un dosar penal în urma plângerii depuse de primarul Radu Mihaiu

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 au deschis un dosar penal in rem, în care sunt efectuate cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de coruperea alegătorilor, falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, în urma plângerii penale depuse de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, care a reclamat fraude la votul de duminică.

„Cercetările sunt continuate de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti", a transmis joi Parchetul.

Miercuri, Radu Mihaiu a anunţat că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală. Plângerea va viza şi Biroul Electoral al Sectorului 2 în ansamblul său.

Una din fraude se referă la „dispariţia" a 500 de voturi exprimate, dar şi a alte 1.300 de buletine fără să fi fost înmânate alegătorilor.

„Sunt multiple nereguli. Pentru prima pe care am sesizat-o am făcut întâmpinare către Biroul electoral de sector şi încă e nerezolvată. S-au înlocuit cifrele de la mine către o contracandidată, doamna Bughiu; deci 333 de voturi care trebuia să fie ale mele au fost trecute la doamna Bughiu, iar cele 47 de voturi ale doamnei Bughiu au fost trecute la mine. Cei din secţia de vot au recunoscut greşeala, au spus că după 26 de ore au transcris greşit calculele în procesul verbal. Încă nu s-a rezolvat această problemă. Biroul electoral de sector încearcă să tergiverseze renumărarea", a spus Radu Mihaiu.

El a mai susţinut că există şi voturi care au fost anulate, „deşi era foarte clar că sunt corecte".

Mihaiu acuză Biroul electoral de sector că „închide din pix procese verbale".

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG