Rezumatul zilei de miercuri, 12 iunie
Biroul Electoral Central a publicat rezultatele parțiale la alegerile locale și europene, centralizate la ora 20.00.
Consilii locale:
- PSD – 35,86%;
- PNL – 29,33%;
- AUR – 9,55%;
- Alianța Dreapta Unită - 4,73% .
Primari:
- PSD - 37.63 %;
- PNL - 32.27 %;
- AUR - 6.38 %;
- Alianța Dreapta Unită - 4.66 %;
- UDMR - 4.36 %;
- Independent - 3.72 %.
Consilii județene:
- PSD - 34,59%;
- PNL - 24,72%;
- UDMR -19,44%;
- AUR - 8,33%;
- ADU - 5,74%.
Europarlamentare:
- PSD-PNL – 48,57%,
- AUR – 14,93%,
- ADU – 8,7%
- UDMR - 6,48%,
- SOS România - 5,03%
BEC a respins o cerere depusă de Clotilde Armand pentru anularea alegerilor din Sectorul 1
Biroul Electoral Central a anunțat că a respins miercuri mai multe cereri pentru anularea alegerilor locale de duminică. Printre acestea se află cea făcută de actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand.
Clotilde Armand a acuzat nereguli la numărarea voturilor de la alegerile din Sectorul 1. Într-o postare pe Facebook, Clotilde Armand acuză că scrutinul a fost viciat deoarece membrii secțiilor de votare au fost obligați să muncească fără întrerupere mai mult de 24 de ore. Ea susține că 2.097 buletine de vot nu au fost procesate legal.
Contracandidatul lui Clotilde Armand, George Tuţă, susţinut de PSD-PNL, spune că el este câştigătorul alegerilor.
Rezultate parțiale la Sectorul 1:
- George Tuță - 35.910 voturi
- Clotilde Armand - 35.042 voturi
- Diferență - 868 voturi
La Sectorul 2, Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunțat ieri că la secția 352 se renumără voturile. Este secția unde reprezentanții ADU au reclamat fraude și nereguli la alegerile locale din 9 iunie.
Rezultate parțiale la Sectorul 2:
- Rareș Hopincă - 52.819 voturi
- Radu Mihaiu - 52.260 voturi
- Diferența - 559 voturi
USR Brașov solicită renumărarea voturilor pentru Primărie și Consiliul Local
USR Brașov spune că a identificat nereguli și cere renumărarea voturilor la alegerile pentru primăria orașului și pentru Consiliul Local Brașov. Detalii AICI.
Rezultate finale: Primăria Ploieşti a fost câştigată de candidatul independent Mihai Poliţeanu
Primăria municipiului Ploieşti a fost câştigată de către candidatul independent Mihai Poliţeanu, care a obținut 17.913 de voturi (25,49%), potrivit datelor finale centralizate de Biroul Electoral Municipal (BEM). El a fost susținut de Partidul Mişcarea Noi, Ploieştenii. Detalii AICI.
Europa Liberă a urmărit miercuri, 12 iunie, rezultatele parțiale și evenimentele importante legate de numărarea voturilor la alegerile din 9 iunie.
Radu Mihaiu și Clotilde Armand anunță că au recuperat sute de voturi după renumărări
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu,a anunțat joi noapte că, în urma renumărărilor din două secţii, a recuperat aproape 300 de voturi.
Ar fi vorba mai întâi despre Secţia nr. 352, unde cele sute de voturi pe care le-a obţinut Radu Mihaiu au fost alocate unei contracandidate. Comisia din secția de vot recunoscuse greşeala şi au cerut corectarea ei.
„294 voturi de la voi au fost scoase la lumină. 294 voturi în plus din doar 2 secţii renumărate azi. Însă nu am terminat. Mai sunt 30 de secţii de renumărat. 30 de secţii cu suspiciuni grave”, a scris Radu Mihaiu, într-o postare pe Facebook.
Într-o postare anterioară, Radu Mihaiu a acuzat nereguli la Secţia 203.
„La Secţia 203, pe lângă că s-au găsit încă 7 voturi valabile pentru mine amestecate printre alte teancuri, am descoperit şi altceva mai grav. Erau şi mai puţine pentru contracandidatul PSD-ist, cu 25 mai puţine decât se numărase iniţial. Nu e de mirare că nu ieşeau cheile de control", a mai spus primarul.
La rândul ei, Clotilde Armand, afirmă că renumărările de până acum au dus la recuperarea a 185 de voturi.
„Într-o singură secţie verificată din nou am recuperat 185 de voturi. Peste 1.000 nu se găsesc, iar alte câteva sute de procese verbale sunt modificate din pix fără să mai fie numărate voturile respective. Am depus peste 80 de solicitări de renumărare şi n-am primit niciun răspuns din partea BES”, a scris Clotilde Armand.
Organizațiile civice critică declarațiile președintelui AEP privind interzicerea observatorilor în timpul numărării voturilor
Mai multe organizații civice critică declarațiile președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care a susținut că legea electorală ar trebui schimbată pentru a nu mai permite prezența observatorilor și a presei în timpul numărării voturilor.
Într-un comunicat, organizațiile spun că declarația este contrară principiilor de transparență a procesului electoral.
„Niciun președinte al AEP nu a mai încercat să elimine observatorii din procesul electoral și nici chiar partidele politice nu au făcut astfel de declarații. Ar trebui să fie în interesul AEP, garant al organizării unor alegeri corecte, ca procesul să fie monitorizat de cât mai multe organizații independente”, au transmis organizațiile civice.
Declarația președintelui AEP a venit în contextul în care membrii birourilor electorale au avut probleme în a finaliza activitatea de numărare a voturilor și de centralizare a rezultatelor la alegerile din 9 iunie.
„Eliminarea observatorilor din secțiile de votare poate avea un impact negativ semnificativ asupra integrității procesului electoral și solicităm Președintelui AEP să renunțe la orice propuneri de modificări legislative care ar afecta transparența procesului electoral”, mai transmite comunicatul semnat de 20 de organizații și experți.
Cele mai recente rezultate parțiale la alegerile locale și europene