Truss a spus reporterilor de la Sunday Telegraph într-un interviu publicat pe 27 martie că Biroul de Externe a format o „unitate de negociere” pentru a ajuta posibilele discuții despre pace.
Premierul britanic Boris Johnson a avertizat că Londra și aliații săi va „ridica constanta” sancțiunile asupra președintelui Vladimir Putin și a celor care-l susțin.
„Aceste sancțiuni vor putea fi retrase doar după o oprire definitivă a focului și o retragere, dar și după ce vor fi angajamente clare că nu va exista o agresiune viitoare” a precizat Truss
„Și, de asemenea, există posibilitatea de a avea o revenire a sancțiunilor dacă mai există agresiuni în viitor”, a spus ea. „Aceasta este o pârghie reală care cred că poate fi folosită”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat în repetate rânduri pe Putin să se angajeze în discuții serioase pentru a pune capăt luptei.
Comentariile lui Truss vor fi privite ca o nouă invitație pentru Putin de a reduce pierderile Rusiei pe fondul unui război despre care criticii spun că a scos la iveală probleme majore în strategia, tactica și pregătirile Rusiei pentru conflict.
De asemenea, a declanșat întreruperi masive de fonduri, active și operațiuni rusești în sistemul financiar internațional, precum și sancțiuni mai direcționate și izolarea diplomatică.
Și secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că diferitele interdicții și înghețari de active din cercul lui Putin „nu sunt concepute pentru a fi permanente”.