Linkuri accesibilitate

Roșia Today: Înjurătura de clasă


Mihai Tudose și Carmen Dan
Mihai Tudose și Carmen Dan

Olimpiada de înjurături din politica românească a ajuns la faza pe mahala. Subiect: chestorul Cătălin Ioniță.

Mihai Tudose, acest monument de eleganță, decență, bun simț, sobrietate, inteligență, credință și sacrificiu, îi trântește în cap lui Carmen Dan o declarație de un rafinament impecabil, precizând că este „mincinoasă, agresivă și incompetentă.”

​​Carmen Dan, plină de politețe și bună credință, îi răspunde exact așa cum se răspundea în ziarul Săptămâna Mare pe vremuri, făcându-l „bădăran, oprtunist și securist”. Frumos! Înălțător! Spiritual!

​Asta îmi aduce aminte de celebra replică a nemuritorului Gigi Becali: „M-am certat cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat.” Cam aici sunt acum un ministru și un fost prim-ministru al României. Cu deosebirea că Gigi Becali a mai dat niște milioane din banii lui pentru oameni necăjiți și biserici, iar Dumitru Dragomir doar a luat. Asta-i diferența dintre un domn care se trage din ciobani și un domn care se trage din milițieni.

Dar voi realizați că, atunci când Tudose o face pe Carmen Dan „mincinoasă, agresivă și incompetentă”, iar Carmen Dan pe Tudose „bădăran, oprtunist și securist”, de fapt amândoi au mare dreptate? Asistăm la unul din puținele momente când politicienii , în bălăcăreala lor goală de conținut, chiar spun adevărul.

Mai gândiți-vă că toate politețurile astea sunt aruncate peste gard în disputa care îl are în centru pe Cătălin Ioniță, un polițist care se plânge că a fost forțat să demisioneze fiind anchetat de DNA și care și-a copiat întreaga teză de doctorat.

E clar că epoca deschisă de Iliescu, cu al său „Măi, animalule!” nu s-a încheiat. Politica românească este încă în epoca de piatră. Piatra în capul colegului.

Acesta este un text satiric. Opiniile autorului nu coincid neapărat cu poziția Radio Europa Liberă

XS
SM
MD
LG