Linkuri accesibilitate

Mesaj RO-Alert în Tulcea. Drone reperate la granița cu Ucraina. MApN: e posibil ca o dronă să fi trecut peste spațiul aerian românesc

update

Fragmente ale unei drone rusești Geran 1/2 în apropierea satului Plauru, România.
Fragmente ale unei drone rusești Geran 1/2 în apropierea satului Plauru, România.

ISU Tulcea a emis în cursul nopţii un mesaj RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea, după ce un grup de drone rusești a fost depistat zburând în apropierea graniței României. Ministerul Apărării transmite că una dintre drone ar fi intrat pentru scurt timp în spațiul aerian românesc.

Mesajul a fost transmis după ce un grup de drone a fost depistat zburând în apropierea graniței României.

„În cursul nopţii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis un mesaj RO-Alert pentru populaţia din zona de Nord a judeţului Tulcea după ce, structurile cu rol de apărare şi monitorizare a spaţiul aerian de frontieră au reperat un grup de drone care se îndreptau către ţinte de pe teritoriul ucrainean aflate la graniţă cu România. Astfel, mesajul transmis către populaţie, face un apel la calm, iar în cazul în care cad obiecte din spaţiul aerian, să respecte recomandările de adăpostire şi de autoprotecţie transmise prin mesajul RO-Alert”, transmite ISU Tulcea, potrivit News.ro.

Într-un comunicat, Ministerul Apărării transmite că radarele românești au arătat că e posibil ca una dintre dronele implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 03.00, pentru o perioadă de sub trei minute, spațiul aerian național.

pe 27 septembrie forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, pe brațul Chilia al Dunării.

„Ca urmare a detectării unor grupuri de drone care se apropiau de spațiul aerian al Ucrainei, în apropierea spațiului aerian al României, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea, fiind transmise, la ora 2.01, mesaje RO-Alert”, arată comunicatul ministerului.

MApN mai transmite că avioane de luptă au fost ridicate pentru a supraveghea spațiul aerian:

„Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea începând cu ora 1.52 și, ulterior, începând cu ora 3.22, încă două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliție Aeriană Extinsă, de pe Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Toate cele patru aeronave de luptă au aterizat pe bazele aeriene în jurul orei 4.00”, precizează MApN..

Ministerul mai transmite că, deocamdată, nu a fost semnalată existența unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale realizează, începând cu dimineața zilei de 27 septembrie cercetări cu mijloace aeriene și cu echipe la sol în zonă.

Daniela Tănase, localnică din localitatea Plauru, a spus pentru Europa Liberă că în noaptea de joi spre vineri a văzut mai multe drone care se îndreptau către Ismail.

„Au venit foarte multe drone, eu am numărat cel puțin 12 care au bubuit, au lovit zona rampelor de încărcare din Ismail (oraș ucrainean peste Dunăre de Plauru, n.r.). Era puțină ceață, antiaeriana ucraineană nu prea trăgea.”

DobrogeaNews relatează că alerta a fost emisă la Tulcea la ora 2:00, iar zgomotul puternic al avioanelor F16 care au survolat spațiul aerian a trezit oamenii din somn.

27 sept 2024, atac rusesc cu drone la Ismail, filmat din România
Așteptați
27 sept 2024, atac rusesc cu drone la Ismail, filmat din România

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00

ISU Tulcea menţionează că orice cetăţean care se simte în pericol ori observă ceva neobişnuit poate apela numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere sprijin ori ajutor.

Conform ISU Tulcea, au fost înregistrate două apeluri la 112 - unul pentru a cere informaţii, iar un al doilea a fost cel în care apelantul a relatat că aude explozii în zona de nord, pe teritoriul ucrainean.

Reprezentanți ai Ministerului Apărării au confirmat pentru Europa Liberă că armata a ridicat în această dimineață avioane de lupta pentru monitorizarea spațiului aerian.

Câte fragmente de drone au fost găsite în România și unde

11 fragmente de drone au fost găsite în județele Tulcea și Brăila din septembrie 2023 până pe 23 septembrie 2024:

  • 5 septembrie 2023, Plauru;
  • 9 septembrie 2023, Plauru;
  • 13 septembrie 2023, Nufăru și Victoria;
  • 11 octombrie 2023, Plauru;
  • 13/14 decembrie 2023 – Atacuri cu drone. Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, către zona Grindu. A fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene;
  • 28 martie 2024, Insula Mare a Brăilei;
  • 25 iulie 2024, Plauru;
  • 31 iulie 2024, la Plauru, Periprava, Ceatalchioi;
  • 20 august 2024, Periprava, s-au găsit fragmente de drone căzute la finalul lunii iulie;
  • 9 septembrie 2024, Periprava, judetul Tulcea
  • 23 septembrie 2024, Plauru.

sursa: Ministerul Apărării Naționale


ISU Tulcea precizează într-un comunicat că zonele vizate de atacurile Federaţiei Ruse sunt pe teritoriul ucrainean, la mică distanţă de graniţa cu România.

„Există posibilitatea ca anumite obiecte, în urma ripostei armatei ucrainene, să cadă pe teritoriul românesc. Facem încă o dată precizarea pentru liniştea comunităţilor din zona de Nord a judeţului Tulcea, dar şi celor ce ajung în zona respectivă ca turişti că nu sunt vizate ţinte ori zone de pe teritoriul României!”, indică sursa citată.

Atacul asupra portului Ismail a fost confirmat și de guvernatorul regiunii ucrainene Odesa, Oleg Kiper, transmite Reuters.

Acesta a declarat că trei persoane au fost ucise și 11 au fost rănite, inclusiv un copil, în timpul atacului rusesc nocturn din Ismail

Știre în curs de actualizare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG