Linkuri accesibilitate

Robert Negoiţă și compania Rosal au fost trimiși în judecată. Prejudiciu: peste jumătate de miliard de lei


Procurorii DNA spun că, prin faptele lor, atât cei din conducerea Primăriei Sectorului 3 cât și complicii lor au creat un prejudiciu total de 578.446.818 lei în dauna Sectorului 3 și un folos necuvenit pentru SC Rosal Grup SA.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a fost trimis în judecată, miercuri, de procurorii DNA alături de un viceprimar, de patru dintre directorii săi, de un consilier al primăriei, de un auditor extern de la Curtea de Conturi și de societatea de salubrizare Rosal și reprezentantul său. 

Primarul Robert Negoiță este acuzat de două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave, a unei infracțiuni de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și a infracțiunii de complicitate la fals intelectual, transmit procurorii anticorupție.

Alături de primar au fost trimiși în judecată:

Octavian Ghețu - director executiv la Direcția Economică din cadrul Primăriei Sectorului 3, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și două complicități la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual;

George Alexandru - Manciu, la data faptelor exercita, cu titlu temporar, funcția de director executiv al Direcției Utilități Publice din cadrul Primăriei Sector 3, pentru două complicități la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave;

Irina-Gina Soroceanu - director executiv la Direcția Investiții și Achiziții din cadrul Primăriei Sectorului 3, pentru două complicități la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave;

Florentina Pencea - la data faptelor exercita, cu titlu temporar, funcția de director executiv al Direcției juridice din cadrul Primăriei Sectorului 3, pentru două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave;

Elena Petrescu - consilier local în cadrul Consiliului Local Sector 3 și viceprimar al Primăriei Sector 3, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual;

Mihăiță Marius - secretar al Primăriei Sectorului 3, pentru două participații improprii la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave;

Mirela Chetreanu - auditor public extern în cadrul Curții de Conturi a României-Camera de Conturi București, pentru fals intelectual.

Alături de ei au mai fost trimiși în judecată reprezentantul SC Rosal Grup SA, pentru două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și societatea Rosal.

Compania de salubritate este acuzată de două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave.

Ce spun procurorii

Faptele reținute ar fi fost constatate în contextul în care, în perioada anilor 2013-2018, în Sectorul 3 din municipiul București, s-au încheiat mai multe acte adiționale la un contract de salubrizare cu SC Rosal Grup, prin care, fie s-a prelungit contractul, fie s-a mărit valoarea acestuia.

Cu alte cuvinte, în loc să fie organizate licitații publice, contractul de salubritate încheiat în anul 1999 ar fi fost prelungit succesiv cu societatea Rosal prin acte adiționale care ar fi determinat inclusiv creșterea tarifelor de salubrizare.

Procurorii îi impută primarului Robert Sorin Negoiță că ar fi aprobat, întocmit și semnat o serie de acte, pe baza cărora ar fi cerut, pe 20 noiembrie 2013, Consiliului Local al Sectorului 3 să voteze un act adițional la contractul de salubritate.

În concret, prin actul adițional respectiv, consilierilor locali li s-a promis că Rosal va implementa un „sistem de containere îngropate” pe raza sectorului, 449 cu totul, costurile fiind suportate de operatorul de salubritate.

În realitate, sub pretextul implementării Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrată a deșeurilor municipale de pe raza administrativă a Sectorului 3, Negoiță, cu ajutorul celorlalți funcționari publici, ar fi determinat obținerea votării, de către Consiliul local al Sectorului 3 a unui act adițional care, printre alte amendamente, viza și prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani.

Actul adițional prin care se prelungea nelegal termenul contractual cu operatorul de salubritate ar fi fost ulterior semnat de Negoiță.

În plus, pe 15 mai 2014, primarul ar fi încheiat și semnat nelegal un alt act adițional, fără a-l supune aprobării Consiliului local, prin care s-ar fi crescut frecvențele activităților de curățenie a căilor publice, cu creșterea, în consecință, a costurilor operatorului de salubritate.

Modalitatea de prelungire a contractului inițial de salubrizare printr-o serie de acte adiționale a făcut obiectul unor controale din partea Curții de Conturi, Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și Consiliului Concurenței.

Aceste controale au constatat încălcări ale dispozițiilor legale, iar ca urmare, autorității contractante (Unitatea Administrativ Teritorială Sector 3) i s-a comunicat obligația de a nu mai prelungi contractul inițial încheiat în 1999 peste termenul de valabilitate de 5 ani stipulat în contract și i s-a recomandat să dispună reorganizarea serviciilor de salubrizare conform noilor prevederi și să atribuie noul contract conform O.U.G. nr. 34/2006, prin licitație.

Încălcările constatate de Curtea de Conturi ca urmare a controlului efectuat la Primăria Sectorului 3 au fost validate de Instanța de contencios administrativ, în cursul anului 2017.

Față de această sentință, primarul Sectorului 3 Robert Sorin Negoiță a declarat recurs, dar ulterior a renunțat la judecarea recursului.

Pentru a acoperi retroactiv nelegalitățile prelungirii contractului inițial, funcționarii Primăriei Sector 3 ar fi inițiat un demers juridic prin care, în cursul anului 2018, actele adiționale s-ar fi aprobat retroactiv de către Consiliul local.

Ulterior, ar fi fost întocmit un referat, semnat de viceprimarul Elena Petrescu, pe baza unei delegări nelegale făcute de primar, prin care practic s-au șters o parte din obligațiile de plată pe care Rosal le avea către primărie, potrivit DNA.

Prejudiciu uriaș

Acțiunea funcționarilor din primărie ar fi fost validată de auditorul public extern Mirela Chetreanu, în Raportul de follow-up din data de 11 octombrie 2019, care ar fi constatat că măsura recuperării prejudiciului a fost dusă la îndeplinire în totalitate, deși aspectele constatate de Curtea de Conturi nu fuseseră remediate.

Procurorii spun că, prin faptele lor, atât cei din conducerea primăriei cât și complicii lor au creat un prejudiciu total de 578.446.818 lei în dauna Sectorului 3 și un folos necuvenit pentru SC Rosal Grup SA.

Consiliul Local al Sectorului 3 s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților, inclusiv asupra sumelor de bani existente și viitoare în conturile bancare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG