Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că, în calitatea sa de titular al deciziilor de politică externă, a decis recunoașterea lui Juan Guaidó ca președinte interimar al Venezuelei.
Decizia anunțată de Administrația prezidențială plasează România în râdul majorității țărilor din UE, care au recunoscut încă de săptămâna trecută legitimitatea lui Guaidó, liderul Parlamentului de la Caracas. De asemenea, Guaidó a fost recunoscut, încă de la începutul protestelor de stradă din Venezuela, de Statele Unite și de Canada.
În comunicatul Președinției de la București se arată că șeful statului ceruse încă de la începutul săptămânii Ministerului de Externe să-și precizeze poziția față de situația din Venezuela. Răspunsul a venit abia vineri, anunță Palatul Cotroceni, prin intermediul unui memorandum „care prevedea, printre altele, propunerea de recunoaștere a Președintelui Adunării Naționale, Juan Guaidó, drept Președinte interimar al Venezuelei. Se mai precizează că memorandumul MAE era avizat și de premierul Viorica Dăncilă.
Reacția întârziată a Ministerului de Externe a ridicat semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu o săptămână, la reuniunea informală a miniștrilor apărării din UE, de la București, șefa diplomației Federica Morgherini, a susținut recunoașterea lui Juan Guaidó. Declarația a fost simultană cu decizia plenului Parlamentului European, care le-a cerut guvernelor statelor member ale UE să denunțe mandatul lui Maduro. În zilele care au urmat, cele mai multe state europene au anunțat susținerea lui Guaidó. Sunt 19, iar împotrivă s-a declarat premierul italian, Matteo Salvini. Nu au recunoscut încă autoritatea lui Guaidó țări ca Grecia, Cipru, Bulgaria, Slovacia și Slovenia, Irlanda și Malta.
În urmă cu o săptămână, ministrul de externe Teodor Meleșcanu afirma că autoritățile de la București monitorizează cu îngrijorare criza politică de la Caracas și afirma că este nevoie de negocieri între opoziție și administrația Maduro pentru organizarea de alegeri libere și corecte.
Controversatul președinte venezuelean Nicolas Maduro este contestat în stradă de zeci de mii de protestatari, împotriva cărora au fost folosite forțele de ordine. Rusia, China și Turcia sunt țări care îl mai susțin pe Maduro, urmașul lui Hugo Chavez, aflat la conducerea țării în cea mai dificilă perioadă a vremurilor moderne. Rusia a a considerat că recunoașterea de către statele occidentale a lui Guaidó ar reprezenta un amestec în treburile interne. Ulterior, șeful diplomației de la Kremlin, Serghei Lavroc, a spus că ar fi nevoie de negocieri între Maduro și opoziție. Venezuela, una dintre cele mai bogate țări în zăcăminte de țiței, a cunoscut în ultimii ani, sub conducerea socialistă, o gravă criză economică și o devalorizare a monedei naționale, pe fondul penuriei de mâncare și medicamente, care a determinat exodul a milioane de oameni în țările învecinate, Columbia și Ecuador, cu destinația Brazilia și Argentina. Între timp, granița dintre Columbia și Venezuela este blocată de forțele armate, încă fidele lui Nicolas Maduro.