Linkuri accesibilitate

Primii la relaxare, penultimii la vaccinare. România, în topul european al revenirii la „normalitate”


Masca în aer liber nu mai e obligatorie în România, la fel ca multe alte măsuri care ar putea limita răspândirea SARS-CoV-2.
Masca în aer liber nu mai e obligatorie în România, la fel ca multe alte măsuri care ar putea limita răspândirea SARS-CoV-2.

România se află pe locul 2 la nivel mondial și pe primul loc în Europa în ceea ce privește indicele de revenire la „normalitatea” vieţii socio-economice, în contextul pandemiei. Ne situăm, în schimb, pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privința ratei de vaccinare.

Clasamentul a fost realizat de o echipă de şase cercetători ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca.

Analiza celor şase cercetători a fost realizată pe baza datelor aferente indicelui de normalitate dezvoltat de specialiştii de la revista britanică The Economist.

85,4% este „indicele de normalitate” în România, conform datelor oferite de „The Economist”, la data de 24 iulie 2021.

Potrivit Agerpres, „indicele de normalitate” măsoară gradul în care viaţa socio-economică reuşeşte să revină la nivelul de dinaintea pandemiei. Cei opt indicatori pe baza cărora se calculează indicele de normalitate sunt: gradul de utilizare a transportului public în oraşele mari, traficul general în aceste oraşe, numărul zborurilor domestice şi internaţionale, timpul petrecut în afara locuinţei, veniturile realizate de cinematografe, participarea publicului la evenimente sportive, vizitele în magazine şi rata de ocupare a spaţiilor de birouri.

Harta revenirii la „normalitate”.
Harta revenirii la „normalitate”.

Datele au fost centralizate la începutul lunii iulie 2021, când tulpina Delta era deja dominantă în unele state din Europa.

Această platformă online specializată conține „o serie de date relevante privind impactul economic al pandemiei COVID-19, în forma unor infografice interactive, menite să arate o imagine comprehensivă, actualizată în timp real, a situației economiei românești”.

De asemenea, cercetătorii UBB susțin că „obiectivul principal al proiectului constă în oferirea unui sprijin real factorilor decizionali din politica și economia românească prin realizarea și actualizarea frecventă a analizei situației generate de epidemia de COVID-19, respectiv prin oferirea unui punct de pornire pentru realizarea unor scenarii de previziune, pentru o mai bună protejare a societății, a companiilor, a angajaților acestora, respectiv a lanțurilor de aprovizionare din economia reală”.

Proiectul de cercetare este coordonat de Szasz Levente (profesor, UBB FSEGA), iar membrii echipei sunt: Balint Csaba (BNR, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csala Denes (Lancaster University, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csiki Otto (doctorand UBB FSEGA), Nagy Balint Zsolt (conferenţiar UBB FSEGA) şi Racz Bela-Gergely (lector UBB FSEGA).

Potrivit datelor oficiale furnizate marți de Grupul pentru Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 233 de cazuri noi de persoane infectate cu virusul SARS – CoV – 2, și 5 decese. Este prima oară când numărul zilnic de infectări trece de 200 de cazuri, în ultimele două luni.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 441. Dintre acestea, 60 de persoane sunt internate la ATI.

Până acum, peste un milion de români au trecut prin boală, în timp ce peste 5 milioane de persoane au fost vaccinate împotriva Covid-19 cu cel puțin o doză.

De la 1 august au intrat în vigoare noi măsuri de relaxare a restricțiilor, care au fost aprobate printr-o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

„Relaxare este un cuvânt puternic astăzi, pentru că nu se relaxează foarte mult aceste măsuri, multe dintre ele sunt menţinute. Aş menţiona activităţile cultural-artistice şi de divertisment, organizate în spaţii deschise, cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, în localităţile cu incidenţă mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori. Condiţie foarte importantă - participanţii trebuie să fie vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi”, a precizat premierul Florin Cîţu.

Hotărârea completă a CNSU se află aici.

De ce suntem pe primul loc în Europa

262 de infectări cu varianta Delta a coronavirusului și 14 decese au fost înregistrate până acum în România, conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma explică de ce România se poziționează pe primul loc în Europa, în privința indicelui de revenire la „normalitate” după pandemie, și care sunt riscurile relaxării restricțiilor:

Octavian Jurma.
Octavian Jurma.

Știți foarte bine cât de timizi suntem noi de măsurile de restricție, iar această analiză oferă o imagine șocantă, în care românii află că sunt mai relaxați decât Noua Zeelandă, Australia, China. Îngrijorarea vine din faptul că această normalitate apare pe fondul a doi factori majori de risc: suntem foarte puțini vaccinați - Noua Zeelandă își are acest nivel uriaș de relaxare, pentru că, practic, a eliminat pandemia, cu măsurile dure de restricții și testare – și suntem în fața valului 4 provocat de tulpina Delta, care știm deja că, de săptămâna trecută, este dominantă în România, adică are o pondere de peste 50% din numărul de secvențieri care s-au făcut săptămâna trecută. Ne asumăm niște riscuri uriașe”.

În ceea ce privește impactul relaxării restricțiilor asupra turismului românesc, cercetătorul Octavian Jurma afirmă că „starea asta uriașă de normalitate e un semn bun pentru turismul intern, ăsta e principalul beneficiar, dar e pentru termen scurt, pentru că la noi nu s-au luat măsuri care să limiteze mobilitatea socială, în zonele cu risc ridicat”.

În schimb, în privința vaccinării, România se situează pe penultimul loc din Europa, fapt ce îi îngrijorează pe specialiști în contextul iminenței valului IV.

XS
SM
MD
LG