Linkuri accesibilitate

România, și suspendată, și cu banii luați? Ce sancțiuni poate activa UE


Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

România poate pierde până la la 30 de miliarde de euro dacă nu respectă statul de drept. Frans Timmermans, prim- vicepreședintele Comisiei Europene, a anunțat că României i se poate aplica Articolul 7 al Tratatului UE dacă vor fi puse în aplicare recentele modificări la codurile penale

La Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat faptul că în cazul României ar putea fi invocat Articolul 7 din Tratatul UE, dacă guvernul de la București ignoră avertismentele Uniunii Europene legate de degradarea statului de drept. Margaritis Schinas a mai atras atenția că în aceste condiții, România s-ar putea să nu intre nici în spațiul Schengen de liberă circulație.

Un oficial al Comisiei Europene a declarat pentru Europa Liberă că experții de la Bruxelles analizează în ce măsură Bucureștiul a ținut cont de recomandările făcute de Comisia de la Veneția, de GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției cu sediul la Strasbourg) și de executivul European în privința respectării statului de drept. Această analiză poate duce la declanșarea infringement-ului pentru România, o etapă intermediară înainte de aplicarea așa-numitei „soluții nucleare”, adică a Articolului 7 din Tratatul UE, care poate duce la suspendarea dreptului de vot în cadrul Consiliului.

Oficialul european a mai explicat pentru Europa Liberă că respectarea statului de drept poate afecta fondurile europene alocate pentru anumite proiecte. Altfel spus, statul va fi obligat să acopere diferența de bani pe care se aștepta să o primească de la Bruxelles, până când Comisia Europeană constată că România respectă statul de drept.

Infringement-ul este o formă de penalitate pe care Comisia o aplică statelor UE care nu respectă legislația europeană. În cazul României este vorba despre respectarea independenței justiției. Dacă Bucureștiul nu se conformează și nu pune în aplicare recomandările Comisiei în acest domeniu, urmează trimiterea țării la Curtea Europeană de Justiție, care poate judeca în regim de urgență derapajele constatate. În acest caz ar putea fi activat periculosul Articol 7 și ar putea pune sub semnul întrebării peste 30 de miliarde de euro, bani pe care îi poate accesa România în următorul exercițiu bugetar.

Într-o scrisoare trimisă luni de prim-vicepreședintele Comisiei Europene președintelui român și liderilor Parlamentului, numărul doi în Comisia Europeană anunță că Bruxelles-ul va declanșa Articolul 7 din Tratatul UE dacă modificările aduse de Parlament codurilor penale vor intra în vigoare.

Aceste modificări produc o ”o impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv infracțiuni de corupție”, se precizează în documentul semnat de prim vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG