Linkuri accesibilitate

România a spus pas studiului UE privind dublul standard la alimente


România nu a dorit să afle dacă există într-adevăr un dublu standard al alimentelor în UE sau e vorba doar de un fake-news.

După tot scandalul creat de fostul lider PSD Liviu Dragnea, în legătură cu alimentele „otrăvite” și mai slabe calitativ față de Vest, care ar ajunge în România, Autoritatea pentru Protecția Consumatorului a decis să nu participe într-un studiu al Comisiei Europene, menit să elucideze subiectul.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a decis să nu participe la un studiu al Comisiei Europene privind compoziția produselor alimentare din statele membre UE, menit să verifice dacă există într-adevăr un „dublu standard” între alimentele din țările occidentale și cele trimise sub aceeași marcă în Europa Centrală și de Est.

Astfel, Autoritatea nu a trimis probe pentru acest studiu, motivând că România a dorit să își păstreze neutralitatea, pentru că deținea președinția Consiliului UE, a explicat președintele ANPC, Marius Pârvu.

„A fost decizia noastră”, a spus oficialul. „Când a existat acea solicitare, noi am preluat Preşedinţia. Am considerat că trebuie să fim neutri faţă de acest subiect. Prima etapă a fost numai studierea etichetei”, a adăugat Marius Pîrvu, citat de Agerpres.

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat că nu știa că ANPC a luat decizia de a nu trimite probe la studiul european privind dublul standard alimentar.

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, aflat acum la închisoare, a susținut în repetate rânduri că alimentele venite din Vest în România sunt „otrăvite” sau că au o compoziție diferită față de cele similare, din Occident. El a depus chiar la Parlament un proiect de lege pentru a combate această practică.

Proiectul legislativ privind „sancționarea dublului standard de calitate a produselor și serviciilor pentru consumatori” prevedea că dublul standard înseamnă producerea sau comercializarea unui produs „ca fiind identic cu același produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitatea, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate”.

Sancțiunile pentru o astfel de faptă, pe care proiectul o caracterizează drept „o practică înșelătoare”, pot fi de maximum 4% din cifra de afaceri a companiei, iar dacă abaterea se repetă, se poate ajunge la suspendarea autorizației de funcționare pe o perioadă de 6 luni.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG