Linkuri accesibilitate

România alături de Ucraina și Albania pe lista statelor cu epidemie de rujeolă


Administrarea vaccinului anti-rujeolic intr-o școală din Ucraina
Administrarea vaccinului anti-rujeolic intr-o școală din Ucraina

Peste 34.000 de oameni de pe întreg cuprinsul Europei s-au îmbolnăvit de rujeolă în primele două luni ale lui 2019, majoritatea cazurilor fiind din Ucraina, a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), îndemnând guvernele să se asigure că persoanele vulnerabile sunt vaccinate.

THE NEW YORK TIMES: OMS a lansat un avertisment după ce 34.000 de europeni s-au îmbolnăvit de rujeolă în 2019

Cele 34.000 de persoane infectate provin din 42 de state, dar cei mai mulți morți din care au contactat acest virus sunt din Ucrania, România și Albania. „Dacă nu există o contrareacție rapidă față de aceste focare, virusul își va ajunge la noi grupuri de indivizi vulnerabili și are potențialul de a se răspândi și în alte țări din regiune și din afara ei”, se afirmă într-un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății: „trebuie folosită orice oportunitate pentru a fi vaccinați copiii, adolescenții și adulții susceptibili.”

Specialiștii OMS reamintesc că rujeola e o boală extrem de contagioasă care poate ucide și poate provoca orbire, surzenie sau leziuni ale creierului și că poate fi prevenită cu două doze dintr-un vaccin eficient.

La începutul acestui an o analiză The Guardian bazată pe datele Organizației Mondiale a Sănătăți arăta că numărul cazurilor de rujeolă în Europa va înregistra, în anul 2019, recordul ultimului secol, pe fondul creșterii fără precedent a mișcării anti-vaccin pe continent, alimentată inclusiv de o parte din social-media și de politicienii populiști anti-sistem. Experții citați de jurnaliștii britanici susțin că Europa se va confrunta, anul acesta, cu un val de aproximativ 60.000 de cazuri de rujeolă, ceea ce ar reprezenta dublul numărului de cazuri înregistrate în anul 2017 și recordul ultimului secol.

În România, epidemia de rujeolă a izbucnită în 2016 și este una dintre cele mai grave din Europa. Bilanțul de până acum al epidemiei este de 59 de decese și un total de 15.587 de cazuri. "Situația din țară este dramatică", a a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

În Europa, cele mai multe cazuri înregistrate în 2019 sunt în Ucraina, cu peste 25.000 de îmbolnăviri în primele două luni ale acestui an.

Nu există vreun tratament antiviral anume pentru rujeolă, iar vaccinul e singura cale de a o preveni, conform OMS. Cele mai multe cazuri apar la persoane nevaccinate sau vaccinate doar o dată.

Conform OMS, deși în Europa există cea mai bună acoperire estimată a vaccinării cu o a doua doză anti-rujeolă aproximativ 90%, totuși în unele țări sunt probleme greu de depășit.


Un raport dat publicității luna trecută de UNICEF, arăta că la nivel mondial 20 de milioane de copii nu au fost vaccinați contra rujeolei în ultimii opt ani, fapt ce deschide calea focarelor periculoase.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG