Linkuri accesibilitate

România are cinci TIR-uri ATI, cumpărate de Fundația SMURD. Se defectează des


TIR-urile cu paturi ATI au fost mutate la mai multe spitale supra-aglomerate
TIR-urile cu paturi ATI au fost mutate la mai multe spitale supra-aglomerate

Tirurile ATI au fost aduse în România anul trecut, începând din aprilie. Prima unitate de terapie intensivă mobilă – așa cum e denumit TIR-ul - a fost cumpărată de Departamentul pentru Situații de Urgență prin Fundația pentru SMURD, fundație condusă de Raed Arafat și Fundația Mereu Aproape, asociată familiei lui Dan Voiculescu. Unitatea mobilă ATI a costat 264.930 de dolari.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) anunța atunci că TIR-ul poate fi deplasat rapid, oriunde în țară, cu rolul de a spori „capacitatea celor mai aglomerate spitale de a oferi îngrijire pacienților la cele mai înalte standarde”.

Secția va fi amplasată în curtea unui spital supraaglomerat de primă linie, putând fi racordată atât la rețeaua electrică cât și la cea de oxigen a spitalului și va putea prelua un număr de 12 pacienți cu indicație de îngrijire în terapie intensivă”, după cum anunța DSU.

De atunci, DSU a cumpărat cinci astfel de tiruri în care să funcționeze unități mobile de terapie intensivă cu 12 paturi în cadrul proiectului „Creșterea rezilienței sistemului național de urgență în caz de pandemii și dezastre''.

Din cinci TIR-uri ATI, două sunt la reparat

Într-o informare de pe Facebook de marți după amiază, DSU arată că cele 5 Unități Mobile de Terapie Intensivă au fost cumpărate „cu scopul oferirii unei alternative viabile în vederea salvării unui număr cât mai mare de pacienți aflați în stare gravă, atunci când capacitatea de internare pe Secțiile obișnuite de ATI, atinge capacitatea maximă”.

DSU susține că TIR-urile au avut probleme, iar „până în prezent au fost identificate defecțiuni la sistemul de climatizare, iar pentru a elimina problemele identificate, un TIR a fost trimis în Turcia, la firma producătoare, în scopul remedierii avariei”.

Pentru alte 3 unități, firma producătoare a trimis specialiști în țară pentru a înlătura problemele identificate”, arată DSU, care spune că toate TIR-urile sunt în garanție. DSU susține că TIR-ul trimis în Turcia pentru problema de climatizare va reveni în România în zilele următoare.

Despre accidentul de la „Victor Babeș” în care au murit ieri trei pacienți, DSU arată că „la schimbarea instalației de oxigen, construită de către spital pentru racordarea unității mobile la stocatorul Institutului Victor Babeș, țevile conductoare de oxigen nu au fost schimbate din cauza identificării unor probleme, ci în scopul unei bune și sigure funcționalități a Unității”.

Departamentul pentru Situații de Urgență susține că, în prezent, pe lângă spitalele din România funcționează trei astfel de unități mobile: una la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, iar altele două în București: la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, respectiv Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan”. Potrivit statisticilor, în ultimul an, peste 700 de pacienți au fost internați în aceste tiruri.

Potrivit informațiilor de la DSU, TIR-urile au fost cumpărate cu ajutorul Fundației Mereu Aproape și a fondurilor strânse prin teledon-ul „Români Împreună".

Tot împreună cu Fundatia Mereu Aproape, DSU a mai cumpărat 12 monitoare de terapie intensivă și 12 console a câte 6 injectomate pentru fiecare pat, ventilatoarele urmând a fi asigurate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) prin intermediul achizițiilor efectuate cu ajutorul ONAC.

Anunțul făcut de Fundația SMURD despre cumpărarea unităților ATI mobile
Anunțul făcut de Fundația SMURD despre cumpărarea unităților ATI mobile

De atunci, TIR-urile mobile ATI au fost folosite la mai multe spitale aglomerate din țară.

Unitatea mobilă de ATI care s-a defectat luni după amiază la Spitalul „Victor Babeș" din Capitală a fost adusă de la Spitalul de Urgență din Ploiești, unde a fost utilizată o perioadă anul trecut. Directorul medical spune că au fost ceva probleme legate de acest TIR.

Probleme a avut la un moment dat, tot ceva legat de oxigen, dar n-aș putea să vă spun pentru că eu sunt director medical de câteva luni, iar el a stat o perioadă mai îndelungată. N-au fost probleme de funcționare, în ultima perioadă nu a mai fost nevoie de el pentru că ne-am mărit capacitatea de paturi ATI în spital și nu l-am mai folosit. Pe de altă parte, nici nu mai aveam medici suficienți pentru a-i folosi în TIR”, a precizat pentru Europa Liberă, Florin Pușcariu, director medical la Spitalul de Urgență Ploiești.

Medicul spune că nu este necesară o pregătire specială pentru ca medicii și asistentele să lucreze în aceste TIR-uri pentru că unitățile respective sunt similare secțiilor ATI din spitale.

Din punct de vedere medical erau ca niște paturi ca în orice secție ATI. Medicii și asistenții știu să le folosească. Singura problemă era să se se asigure mentenanța. Nu știu să fi avut niște defecțiuni sau ceva probleme deosebite”, a mai spus Florin Pușcariu.

Tot timpul am avut probleme cu TIR-ul ATI.

Cadrele medicale care lucrează aici spun însă nu au fost scutite de probleme în gestionarea cazurilor persoanelor internate în această unitate mobilă.

Tot timpul am avut probleme cu TIR-ul ATI. În vara anului trecut, a scăzut presiunea oxigenului, erau pacienţi în TIR. Nu erau toţi foarte grav, unii puteau respira. Din fericire, am găsit atunci loc pe secţia de terapie intensivă din spital şi i-am dus acolo. Nu au fost pierderi de vieţi”, după cum a declarat alt medic din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, potrivit News.ro.

Incident la TIR-ul ATI de la Marius Nasta

O unitate mobilă de ATI a fost folosită și la Institutul Marius Nasta din Capitală, unde pe 21 februarie personalul medical a văzut o flamă urmată de fum la unitatea mobilă ATI din curtea spitalului. Incidentul a fost la un echipament exterior spitalului, care fusese verificat tehnic în urmă cu două luni, a declarat atunci ministrul Sănătății.

Despre acest incident, DSU arată într-o postare pe Facebook că raportul efectuat de firma care asigură mentenanța arată că instalația electrică și celelalte componente ale sistemului de climatizare nu au prezentat urme de incendiu și nu au fost evidențiate probleme tehnice, sistemul funcționând în condiții optime, aceste aspecte susținând afirmația conform căreia incidentul anunțat la 112 a fost o alarmă falsă.

Institutul Marius Nasta a primit o astfel de unitate mobilă ATI în octombrie anul trecut
Institutul Marius Nasta a primit o astfel de unitate mobilă ATI în octombrie anul trecut

Spitalul din Timișoara a semnalat primele probleme

Primele probleme cu unitățile mobile ATI au fost semnalate la Timişoara, unde au ajuns două unităţi mobile de terapie intensivă.

Prima unitate mobilă de terapie intensivă a ajuns la Timişoara în iulie 2020, în curtea Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş”. Momentul a fost unul festiv, la care au participat şeful DSU, Raed Arafat şi ministrul de Interne de la acea vreme, Marcel Vela. După patru luni, însă, în noiembrie 2020, instalaţia de încălzire s-a defectat, iar bolnavii internaţi aici s-au încălzit cu plăpumi şi cu reşouri.

Pacienţii au fost relocaţi, iar TIR-ul ATI a fost trimis la reparat. A fost readus la Timșoara în noiembrie 2020, însă la scurt timp s-a defectat din nou, de data aceasta au apărut probleme la instalaţia de oxigen. Presiunea oxigenului furnizat de instalaţia Spitalului Municipal din Timişoara a depăşit limita de şase bari, iar aparatele de respirat s-au oprit. În acel moment se aflau internaţi opt pacienţi în unitatea mobilă de terapie intensivă. Cinci dintre ei au fost duşi în unitatea ATI de la Spitalul Judeţean Timişoara, iar alţi trei au rămas la Spitalul Municipal.

Vedeți mai jos cum arată o unitate mobilă ATI, cea folosită la Timișoara:

Managerul Spitalului Municipal Timişoara, medicul Daniel Maliţa, nu a dorit să explice incidentul şi a spus că el este medic de meserie. „Nu comentez, eu sunt medic. Se cunoaşte ce s-a întâmplat cu TIR-ul de la Spitalul Municipal, au fost trimise comunicate de presă”, după cum a declarat Daniel Maliţa pentru News.ro.

Un TIR cu paturi ATI a fost folosit vara trecută și la Spitalul Judeţean de Urgenţă Pitești, dar aici nu au fost probleme din punct de vedere tehnic. Subprefectul judeţului Argeş, Emanuel Soare a spus că a fost însă o perioadă, în iarnă, în care a fost nevoie de intervenţia echipei de mentenanţă pentru a izola termic unitatea, întrucât temperatura interioară scăzuse, odată cu răcirea vremii.

Am luptat foarte mult să obţinem acest TIR în valul doi al pandemiei, pentru noi a fost foarte util având în vedere numărul destul de mic al locurilor ATI. A fost foarte util pentru noi, nu au fost probleme din punct de vedere tehnic niciodată, a fost o singură problemă pe perioada iernii, în ideea în care temperaturile începuseră să scadă şi TIR-urile nu erau pregătite pentru a face faţă temperaturilor foarte scăzute, dar, în baza contractelor, probabil, pe care le au cu firma care a produs aceste TIR-uri - DSU şi spitalele au contracte cu firme de mentenanţă – este o echipă care se ocupă permanent de aceste TIR-uri şi au venit, au făcut o procedură, au izolat podeaua astfel încât au reglat temperatura din interior. Altfel, nu au fost probleme, chiar am avut destul de mulţi pacienţi care au fost trataţi acolo”, a explicat Emanuel Soare, citat de News.ro

Cazul de la Spitalul Victor Babeș din Capitală

TIR-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeș” s-a defectat luni după amiază, iar trei paciente au murit după ce au rămas fără oxygen. În prezent, TIR-ul a fost sigilat pentru anchetă de către Poliția Capitalei, care a dezvăluit că cele trei persoane care au murit din cauza disfuncționalităților în alimentarea cu oxigen sunt femei cu vârste de 63, 74 și 84 de ani.

Primii care au ajuns la fața locului au fost polițiști ai Serviciului Omoruri, specialiști ai Serviciul Criminalistic și un medic legist. „În unitatea de terapie intensivă mobilă au fost identificate cadavrele a trei persoane, femei, cu vârstele de 84 de ani, 74 de ani și respectiv 63 de ani. Din primele date a rezultat faptul că în după amiaza de 12 aprilie, alimentarea cu oxigen a ventilatoarelor aferente unității de terapie intensivă mobilă ar fi înregistrat disfuncționalități, fiind întreruptă alimentarea cu oxigen a ventilatoarelor”, a transmis, marți, Poliția Capitalei.

Politiștii au făcut cercetarea la fața locului, iar unitatea mobilă a fost sigilată, pentru a fi continuate cercetările. Cadavrele au fost ridicate și transportate la INML în vederea efectuării necropsiei. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei.

Firma care asigura mentenanța spune că nu existau probleme tehnice

Medist SRL, firma care asigura mententanța instalației de oxigen și a ventilatoarelor din tirul ATI de la Victor Babeș, care aparție familiei fostului ministru Sebastian Vlădescu, spune într-un comunicat trimis presei că ventilatoarele livrate către spital „nu au prezentat probleme tehnice și funcționau în parametrii normali”.

Reprezentanții Medist SRL mai arată că „în acest moment este în derulare o anchetă a organelor în drept pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă. Suntem în legătură cu autoritățile implicate în anchetă și vom pune la dispoziția acestora toate informațiile necesare”.

Accidentul de la „Victor Babeș”, anunțat la 112 de un medic

Luni după amiaza, au fost primit două apeluri la 112 în cazul incidentului de la Spitalul „Victor Babeş", după cum a arătat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Cele două apeluri au fost efectuate de un cadru medical, potrivit sursei citate.

În data de 12 aprilie 2021, s-au înregistrat două apeluri la numărul de urgenţă 112, la orele 17:29 şi 17:40, efectuate de către un cadru medical. În ambele situaţii, apelantul a cerut legătura direct cu medicul coordonator SMURD din Centrul Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Operatorul 112 a transferat imediat apelul de voce către coordonatorul medical din dispeceratul Bucureşti-Ilfov", a informat STS.

Spitalul „Victor Babeş" a informat că, luni, „în jurul orei 17,00, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă amplasată de DSU - operaţională începând cu data de 10.09.2020 - a avut loc o avarie ale cărei cauze sunt investigate". "Din păcate, în ciuda eforturilor personalului medical, în urma acestui eveniment nefericit au decedat trei dintre cei opt pacienţi bolnavi de COVID-19 internaţi în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă", a transmis unitatea sanitară.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, declara luni seara că, potrivit informaţiilor existente la acel moment, luni, în jurul orei 16:25, a existat o creştere bruscă, de peste 6 bari, a presiunii oxigenului în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul "Victor Babeş".

Cine face parte din consiliul director al Fundației SMURD

Fundația SMURD, cea care a cumpărat TIR-urile ATI, este condusă de Raed Arafat. Din consiliul director mai fac parte nume cunoscute precum jurnalistul Antena 3 Radu Tudor și fostul ambasador în Germania Emil Hurezeanu.

Consiliul director al Fundației SMURD
Consiliul director al Fundației SMURD

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG