MApN a obținut aprobarea Parlamentului, în decembrie 2021, pentru inițierea procedurilor de achiziție atunci când a convenit cu reprezentanții norvegieni achiziționarea a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic.
Valoarea contractului semnat vineri este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023, transmite MApN într-un comunicat remis presei vineri.
Contractul se derulează cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, iar avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minimum 10 ani, pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a.
Achiziția celor 32 de avioane de la guvernul Regatului Norvegiei reprezintă un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creșterea capacității de apărarea a României și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă în cadrul Alianței Nord-Atlantice, precizează Armata Română.
În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.
Ele au fost cumpărate în două tranșe din Portugalia iar modernizarea este făcută cu ajutorul SUA și acordul Congresului american, un proiect care face parte din programul de 280 de milioane de euro prin care România achiziționase din Portugalia cele cinci aparate. A doua tranșă a presupus achiziția altor 5 aeronave F-16 din Portugalia. Întreg pachetul a costat România circa 628 de milioane de euro, cu includerea pregătirii personalului.
Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent - Poliție Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 și MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt, cel mult un an, spune MApN.
Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluția mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spațiului aerian al României cu avioane F-16 și executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate față de NATO, arată sursa citată.