Linkuri accesibilitate

Oficial al Ambasadei Rusiei, acuzat de spionaj și expulzat din România. Răspunsul Rusiei


Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România, alături de Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar al ambasadei.
Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România, alături de Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar al ambasadei.

Autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse la București. În replică, ambasadorul rus a precizat că Rusia își rezervă dreptul de a „adopta măsuri de răspuns corespunzătoare”.

UPDATE Într-un răspuns oferit Europa Liberă, Ambasada Rusiei precizează că autoritățile române nu au oferit explicații cu privire la decizia de a-l declara persona non grata pe Alexey Grishaev.

Ambasadorul Federației Ruse, Valery Kuzmin, a fost invitat la Ministerul Afacerilor Externe al României în cursul zilei de luni, unde i s-a înmânat o notă cu privire la decizia luată.

„Catalogăm această decizie a autorităților române drept un act neprietenos
care nu contribuie la însănătoșirea relațiilor interstatale bilaterale.
Pe baza principiului reciprocității consacrat în Convenția de la Viena cu
privire la relațiile diplomatice, partea rusă își rezervă dreptul de a lua
măsuri de răspuns adecvate”, ne-au transmis reprezentanții ambasadei.

_________________________________________________________________

Un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) menționează că motivul expulzării oficialului rus este reprezentat de faptul că „activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.

„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, a precizat MAE, care nu a detaliat motivele care au dus la luarea acestei decizii.

Măsura luată de autoritățile române vine cu o zi înainte de ședința CSAT de marți, când pe ordinea de zi figurează discuții pornind de la documentul numit „Starea de securitate în regiunea Mării Negre. Implicații pentru România”.

Convenția de la Viena prevede între altele că personalul diplomatic nu are dreptul să se angajeze în activități de spionaj.

Potrivit Digi 24, care citează surse guvernamentale, Grishaev ar fi agent GRU, serviciu secret al Armatei Federației Ruse, și ar fi încercat să obțină informații despre activitatea forțelor NATO și despre interesele aliaților europeni și americani ai României.

Decizia României vine după ce Republica Cehă a decis să expulzeze 18 diplomați ruși, pe care i-a acuzat că ar fi fost spioni și despre care spune că ar fi fost implicați în explozia de la un depozit de armament. Ulterior, Rusia a decis la rându-i să expulzeze 20 de oficiali cehi.

Ulterior expulzărilor reciproce, Republica Cehă a cerut statelor membre ale Uniunii Europene (UE) și Alianței Nord Atlantice (NATO) acțiuni de solidaritate în conflictul cu Moscova, anume „o solidaritate a expulzărilor”.

Facem apel la o acțiune comună din partea țărilor UE și NATO menită să reprezinte o serie de expulzări ’din solidaritate’”, a spus, marți, ministrul de externe în funcție al Republicii Cehe, Jan Hamacek.

Expulzările reciproce decise de Praga și Moscova în urma acuzațiile formulate de Republica Cehă constituie cel mai mare conflict diplomatic dintre cele două țări din 1989, de la căderea regimului comunist. Conflictul plasează Cehia în centrul tensiunilor în creștere dintre Rusia și Occident.

Răspunsul Rusiei

Oficialii ruși au precizat că decizia României de a declara persona non grata, adică persoană indezirabilă, un diplomat reprezintă un „pas neprietenos” și că, după cum a declarat ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, pentru agenția TASS, Rusia își rezervă dreptul de a „adopta măsuri de răspuns corespunzătoare”.

Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România.
Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România.

Această decizie este, fără îndoială, neprietenoasă și nu contribuie la însănătoșirea relațiilor interstatale dintre Federația Rusă și România. În conformitate cu Convenția de la Viena, autoritățile ruse își rezervă dreptul de a adopta măsuri de răspuns corespunzătoare”, a adăugat interlocutorul agenției.

Kuzmin a confirmat că a fost convocat la Ministerul de Externe al României, unde a primit o notă verbală prin care a fost informat că adjunctul atașatului militar al Ambasadei Rusiei în România a fost declarat persona non grata și trebuie să părăsească România. „Convenția de la Vieva privind relațiile diplomatice nu cere să fie explicate motivele unor astfel de demersuri, iar diplomații români au evitat cu mare grijă orice fel de comentarii”, a arătat Kuzmin.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG