Linkuri accesibilitate

România, la coada clasamentului european al vaccinării: locul 26


În România, campania de vaccinare s-a accelerat în ultimele zile, însă tot a rămas în urma celorlalte țări din Europa.
În România, campania de vaccinare s-a accelerat în ultimele zile, însă tot a rămas în urma celorlalte țări din Europa.

România a ajuns la coada clasamentului european privind situația vaccinării, iar la categoriile de vârstă de peste 50 de ani pur și simplu nu figurează cu informații.

Deși maratoanele din Capitală și alte mari orașe au fost prezentate drept un succes, numărul celor vaccinați cu prima doză de abia depășește 50.000 de persoane, restul fiind la rapel.

România nu figurează cu date raportate la categoria de vârstă peste 80 de ani în rapoartele realizate zilnic de ECDC ( Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor). În această situație se mai află doar Cipru, Liechtenstein și Germania. De fapt, România se află în zona gri, adică fără date raportate la toate categoriile de vârstă de peste 50 de ani.

Pe ultimul loc la vaccinarea la vârstnicilor se află Bulgaria cu 10,6% (peste 80 de ani), 16,5% (60-70 de ani), iar pe locurile fruntașe sunt Irlanda, Spania (ambele cu 100%), urmate de Danemarca, Malta, Islanda și Portugalia (peste 94%).

În total, la nivelul Uniunii Europene a fost vaccinată cu schema completă (ambele doze) 13,6% din populație și cu o singură doză 34,7%.

În România, situația este departe de a fi bună - doar 12,7% din populație e vaccinată cu ambele doze, iar 21,4% cu o doză, ceea ce plasează țara pe locul 3 din coadă, după ea mai fiind Letonia (11,9%) și Bulgaria ( 11,3%). Mai exact, România se află pe locul 26 la vaccinare în UE.

În ce privește vaccinarea persoanelor peste 60 de ani, potrivit datelor analizate de Europa Liberă până în acest moment a fost imunizată cu ambele doze aproximativ 20% din populația de această vârstă.

XS
SM
MD
LG