Linkuri accesibilitate

Eșec | România a vaccinat doar 26% din populația peste 65 de ani


Vaccinarea în căminele de bătrâni se ridică la un procent de peste 80%, dar în rândul populației generale de peste 60 de ani de abia depășește 25%.
Vaccinarea în căminele de bătrâni se ridică la un procent de peste 80%, dar în rândul populației generale de peste 60 de ani de abia depășește 25%.

Optimismul autorităților în ce privește mersul campaniei de vaccinare ar trebui să fie temperat de o realitate mai puțin plăcută: până în 5 mai numărul persoanelor de peste 65 de ani vaccinate cu cel puțin o doză este 960.847. Ceea ce înseamnă un procent de 26,2% din totalul persoanelor de peste 65 de ani, potrivit anunțului făcut de Valetin Gheorghiță și datelor Institutului Național de Statistică (INS).

În ce privește populația de peste 60 de ani, lucrurile stau și mai prost. La începutul lunii mai erau vaccinați cu ambele doze doar 17,18% din totalul populației de această vârstă, potrivit datelor oferite de site-ul guvernului. Numărul celor care au făcut doar prima doză era de 417.472, adică 8,4%. Astfel, până la începutul acestei luni, se vaccinaseră cu una sau două doze 1.269.568 de persoane (25,17%) la categoria de vârstă de peste 60 de ani.

Baza de raportare: populația

  • Populația rezidentă de peste 60 de ani este de 4.959 074 de persoane, iar cea de peste 65 de de 3.664.411 (date guvern)
  • Populația de domiciliu peste 60 de ani este de 5.723.811, iar cea cu vârsta de peste 65 de ani este 3.814.899. (1 ianuarie 2021 datele Institutului Național de Statistică)

Nici celelalte date privind vaccinarea generală a populației nu ar fi chiar un motiv de încântare pentru autorități. De exemplu, din populația eligibilă pentru vaccinare, adică ​16.091,562 de persoane peste 16 ani, doar 12,61% au schema completă de două doze, 8,9% au făcut prima doză, deci în total 3.378.699 de persoane (20,99%) au făcut măcar o doză de vaccin. Partea goală a paharului este că aproximativ 79 % din populație este nevaccinată.

Numărul celor cu boli cronice nu apare în nicio statistică oficială, deci singurele cifre cunoscute acum sunt cele anunțate de colonelul Gheorghiță, dar care nu conțin și baza de raportare.

De altfel, aceasta a fost o problemă de comunicare de la bun început. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, anunță în conferințele de presă doar date privind procentul persoanelor vulnerabile vaccinate din totalul celor vaccinați și nu raportat la populație. Rezultatul: cifrele arată mai bine dar camuflează realitatea. De exemplu, marți, 5 mai, colonelul Gheorghiță spunea că au fost vaccinate „în total aproape 1,5 milioane de persoane vulnerabile, ceea ce înseamnă 77,2% din numărul total al persoanelor vaccinate în etapa a doua și restul fiind persoane care deservesc activități esențiale, ceea ce reprezintă 22,8%”.

Cifra sună bine, dar realitatea este că în loc de 77 de procente sunt vaccinate doar 26 de procente. Raportat la populație, desigur.

Esențialii și vulnerabilii în aceeași oală

Slaba vaccinare a persoanelor vulnerabile poate fi urmare a faptului că etapa a doua de vaccinare nu a fost dedicată exclusiv acestora, ci și așa-numiților ​„esențiali”, persoane din Armată, Poliție, servicii secrete și diverse alte instituții, a căror „abilitate” de a se programa pe platforma de vaccinare este superioară persoanelor vârstnice. Decizia guvernului de a pune în aceeași oală vulnerabili cu esențialii e parte a problemei.

Capacitățile tehnice ale acestor persoane, multe din mediul rural, sunt destul de reduse, spune pentru Europa Liberă fostul Liviu Iolu (coordonator pentru politici și comunicare al europarlamentarilor USR PLUS), cel care a atras primul atenția asupra slabei vaccinări a populației vulnerabile.

Dacă ne uităm la clasamentul României la educație digitală este jos, pe penultimul loc în Europa, deci s-a făcut o platfomă digitală, dar ai abilități digitale minime. În multe țări, medicii de familie își sună pacienții pentru că omul care are ezitări are și întrebări. Dacă nu sună medicul nu are cum să pună întrebări și nu o să se ducă să se vaccineze. Din păcate, la noi există o reticență din partea medicilor de familie, doar 30% au acceptat să se implice în campania de vaccinare, eventual, să meargă prin sate și să vaccineze”.

Caravanele în mediul rural anunțate de guvern sunt deocamdată sporadice sau rezultatul unor inițiative particulare. Accentul a căzut, ca și până acum, pe zonele urbane, unde maratoanele de vaccinare s-au dovedit un succes.

Ca dovadă, Bucureștiul are o rată de vaccinare de 31%, Cluj de 28%, Timis de 22% Brașov 22%, Sibiu 21%, Constanța 21%.

Nici implicarea medicilor de familie nu este o reușită, 3 mii de medici de familie din cei peste 10 mii au optat pentru a participa la campania de vaccinare prin intermediul cabinetelor proprii. Adică aproximativ 30%.

Campania de vaccinare prin medicii de familie ar trebui să înceapă în luna mai. A existat și un program pilot, la Timișoara, dar care s-a dovedit a fi un eșec: 50 de medici de familie au vaccinat zece pacienți într-un interval de trei zile.

Cheia succesului în Marea Britanie: vaccinarea persoanelor vulnerabile

Marea Britanie înregistrează cele mai puține decese și noi infecții cu COVID-19, urmare a unei campanii de succes de vaccinare. Până la jumătatea lui aprilie, după un lockdown de 3 luni, toate persoanele de peste 50 de ani primiseră cel puțin o doză de vaccin.

Obiectivul de a administra cel puţin o primă doză de vaccin tuturor celor peste 50 de ani, celor mai vulnerabili sau mai expuşi riscurilor, a fost îndeplinit, a anunţat Downing Street.

Aceasta înseamnă că 32 de milioane de persoane au primit cel puţin o doză de vaccin, aproape 60% din populaţia adultă a ţării care numără 66 de milioane de locuitori.

De atunci și până acum s-a trecut la vârsta de peste 40 de ani, iar premierul Boris Johnson a spus că obiectivul este acela de a oferi cel puţin o primă doză tuturor adulţilor până la 31 iulie.

Marea Britanie a vaccinat cu prioritate persoanele vulnerabile, cele în etate, din centrele rezidențiale și cu boli asociate, reușind astfel să reducă mortalitatea și numărul de infectări.

XS
SM
MD
LG