Linkuri accesibilitate

România se pregătește de vaccinarea cu Johnson&Johnson | SUA vrea să o oprească


România va primi joi, în 15 aprilie, primele doze din Johnson&Johnson.
România va primi joi, în 15 aprilie, primele doze din Johnson&Johnson.

Pe 15 aprilie, în România, vor sosi 60.000 de doze din vaccinul Johnson&Johnson, care vor fi duse la Institutul Cantacuzino și apoi distribuite către centrele de vaccinare. În total, în luna aprilie, România va primi peste 160.000 de doze de vaccin de la Johnson&Johnson.

UPDATE ora 17:30 Compania Johnson & Johnson a anunţat, marţi, că a luat decizia să amâne începerea distribuirii vaccinului său anti-COVID-19 în Europa, după ce autoritățile sanitare americane au recomandat „o pauză” în administrarea acestui vaccin. Până acum, vaccinul Johnson & Johnson, administrat în doză unică, a fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), dar încă nu a fost utilizat în Uniunea Europeană.

România a definitivat deja modul în care se va folosi acest tip de vaccin, după cum a delclarat Valeriu Gheorghiță.

A fost definitivată procedura de vaccinare cu Johnson&Johnson, ea a fost transmisă deja în teritoriu către direcțiile de sănătate publică”, a spus Valeriu Gheorghiță în conferința de presă săptămânală.

Vaccinul de la Johnson&Johnson va fi distribuit în penitenciare în principal, unde va începe vaccinarea. De asemenea, vaccinul de la Johnson&Johnson va fi folosit și în 20 de caravane mobile care vor deservi localitățile rurale fără acces la medicul de familie.

Pe lângă dozele pe care le va primi în aprilie, România va primi în luna mai alte 518.400 de doze de la Johnson&Johnson, iar pentru luna iunie 1.661.000 de doze, potrivit estimărilor prezentate de secretarul de stat Andrei Baciu.

SUA și Europa investighează cazurile de tromboze apărute după Johnson&Johnson

Agențiile de sănătate din SUA au declarat marți că iau în serios îngrijorarea cu privire la cheagurile de sânge apărute după vaccinul COVID-29 Johnson & Johnson, după ce în SUA au apărut mai multe astfel de cazuri.

Agențiile federale de sănătate au cerut, marți, ca vaccinul Johnson&Johnson să nu mai fie utilizat deocamdată, după ce șase pacienți din Statele Unite au dezvoltat o tulburare rară care implică cheaguri de sânge la aproximativ două săptămâni de la vaccinare, scrie The New York Times. Cei șase beneficiari erau femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani. O femeie a murit, iar o a doua femeie din Nebraska a fost internată în stare critică.

Agențiile americane cercetează în prezent dacă vaccinul de la Johnson&Johnson poate fi asociat cu un risc foarte mic de formare a cheagurilor de sânge în cazuri rare, potrivit CNN. Un expert din afara guvernului de la Washington a declarat pentru CNN că oficialii din domeniul sănătății iau în serios această problemă.

Centrul pentru Controlul Bolilor este foarte îngrijorat și lucrează foarte mult la acest lucru și monitorizează îndeaproape acest lucru", a spus expertul, sub protecția anonimatului.

Valeriu Gheorghiță: „Așteptăm precizările EMA săptămâna aceasta”

Întrebat în ce măsură România va începe vaccinarea cu Johnson&Johnson în aceste condiții, Valeriu Gheorghiță a răspuns că așteaptă precizările de la Agenția Europeană a Medicamentului.

Așteptăm o precizare de la Agenția Europeană a Medicamentului și cu siguranță, dacă va fi nevoie să nu demarăm, putem să facem acest lucru pentru că avem capacitate de stocare. Cred că săptămâna aceasta Agenția Europeană va face această precizare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Până acum, în Europa au fost raportate „patru cazuri grave de cheaguri de sânge neobișnuite” după ce oamenii au primit vaccinul Johnson & Johnson. Autoritățile europene spun că încă investighează aceste cazuri și că „în prezent nu este clar” dacă există o asociere cauzală între vaccin și cheaguri, mai scrie CNN.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG