Linkuri accesibilitate

România vs. Turcia: ce cărți militare joacă SUA în cele două state


Test cu interceptori THAAD
Test cu interceptori THAAD

Ani în șir a fost pusă sub semnul întrebării decizia Washingtonul de a trimite pe teritoriul european baterii ale sistemului antibalistic THAAD al armatei americane. Anunţarea, în cele din urmă, a apropiatei desfăşurări a THAAD în România până la mijlocul verii a fost un prilej pentru afirmarea rolului intermediar al Turciei, dar şi a riscurilor potenţiale cu privire la apărarea antirachetă a NATO, notează Rador citând site-ul Defence Point din Grecia.

Când ne întrebăm despre rolul geopolitic a Turciei - mai ales noi cei din Grecia - chestiunile care ne vin în minte se referă la poziţia ei geografică datorită apropierii imediate de Rusia, Siria şi Irak. O apropiere care în ultimii ani s-a evidenţiat pe mai multe planuri din cauza conflictelor în curs şi în care în afară de părţile direct implicate, trebuie adăugate şi intervenţiile unor ţări din Occident, dar şi din lumea arabă şi, firesc, Rusia, care nu ratează ocazia de a complica situaţia prin intervenţia ei puternică în favoarea preşedintelui Assad.

Un parametru de asemenea important al importanţei geopolitice pe care o are Turcia (în special pentru SUA şi NATO) este accesul ei direct la Marea Neagră, funcţionând totodată ca un canal de comunicare între ţările central-asiatice şi Occident.

În plus, interesele strategice ale SUA şi Europei în ceea ce priveşte coridoarele energetice implică inevitabil Ankara în planurile extinse, transformând-o într-un nod energetic ce va avea un punct de vedere sporit (ca urmare a mărimii ei) asupra configurării acestor coridoare.
Este un lucru pe care îl vedem deja în ceea ce priveşte exploatarea resurselor energetice din sud-estul Mediteranei, unde Turcia urmăreşte să obţină o parte cât mai mare pentru sine, contestând în mod direct drepturi suverane legitime ale Greciei şi Ciprului.

"Asul ascuns"

Puţini ştiu însă că Ankara are un alt "as ascuns" în mânecă, ce o face indispensabilă pentru Occident şi mai ales pentru SUA. Este vorba de rolul pe care ţara îl are în proiectele existente cu privire la Apărarea Antibalistică a NATO întrucât reprezintă o parte a Phased Adaptive Approach (EPAA) european, care are ca scop protejarea trupelor americane şi a forţelor aliate ale SUA în Europa de eventuale atacuri cu rachete balistice.

Nucleul EPPA este sistemul Aegis Ashore. Este vorba despre o versiune terestră a radarului naval AEGIS care se amplasează de obicei pe distrugătoare şi crucişătoare ale Marinei Americane. Acest sistem este desfăşurat în prezent în zona Deveselu din România care a fost pus în stare operaţională în 2016, în timp ce un altul se află în curs de desfăşurare în Polonia.


Unde "se potriveşte" Turcia în toate acestea? Este, în ordine, cea de-a treia ţară care este parte a reţelei EPAA, întrucât găzduieşte pe teritoriul său un radar de apărare aeriană AN/TRY-2. Misiunea lui este să ofere din timp avertizări cu privire la eventuale rachete balistice ce s-ar afla pe drum şi care se preconizează că ar putea fi lansate din Iran împotriva unor ţinte din Europa Centrală şi de Est.

Care este semnificaţia THAAD?

Avansatul sistem antibalistic american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) se aşteaptă să "completeze" această reţea, pentru a consolida apărarea antirachetă a NATO faţă de ameninţări de acest tip. Tensiunile cu Rusia au accelerat evoluţiile în această direcţie.

Propunerile respective ale Pentagonului au început din perioada imediat următoare invadării Crimeii de către Moscova în 2014, dar înrăutăţirea tot mai mare a relaţiilor dintre cele două părţi a definitivat decizia cu privire la desfăşurarea sistemului THAAD pe teritoriul european. Activarea sistemului reprezintă o consolidare a capacităţii de respingere a NATO faţă de rachetele de atac venite din orice parte (atât din Iran, cât şi din Rusia) fapt care va duce în continuare la fricţiuni între Moscova şi Washington.

În acelaşi timp, THAAD va funcţiona ca o alternativă credibilă întrucât sistemul AEGIS din Polonia a înregistrat în mod repetat întârzieri în ceea ce priveşte finalizarea instalaţiilor care vor găzdui sistemul operaţional, ceea ce face ca declararea operabilităţii lui să fie amânată pentru 2020.

XS
SM
MD
LG