Linkuri accesibilitate

Românii din afară nu vor fi urmăriți de Fisc, promite Teodorovici


 Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici
Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici

Ministrul român al Finanțelor, Eugen Teodorovici revine asupra informației care i-a nemulțumit pe românii care lucrează în străinătate și insistă că aceștia nu vor fi urmăriți de fisc prin Spațiul Privat Virtual.

Un proiect al ministerului arăta miercuri că ambasadele şi consulatele României vor trebui să îi identifice pe toţi românii stabiliţi în străinătate, pentru ca Fiscul să-i poată înregistra în Spaţiul Privat Virtual, portal prin care Fiscul le va urmări rezidenţa fiscală şi le va comunica dacă au taxe de plătit în ţară.

O astfel de idee ar fi fost totuși imposibil de pus în practică fiindcă ambasadorii și consulii nu au la îndemână nici documentele cu numele celor care lucrează într-o anumită țară și nici capacitatea de a-i constrânge pe aceștia să vină să se înregistreze.Pe de altă parte, Codul Fiscal şi convenţiile de evitare a dublei impuneri stabilesc condiţiile în care o persoană fizică este considerată rezidentă în România, fiind supusă impozitului pe venit, pentru venitul obţinut din orice sursă, atât din România cât şi din afara României sau este considerată nerezidentă fiind supusă doar impozitului pe venitul obţinut din România.

Proiectul aflat în dezbatere publică dezvoltă așa numitul Spațiu Privat Virtual, unde se pot înscrie și românii din afara țării și care memorează situația fiscal a fiecărui adult cu cetățenie română. De pildă, odată cu intrarea în vigoare a acestui proiect, fiecare va putea să-și depună declarația unică de venit, indiferent dacă locuiește în țară sau în afară

Contribuabilii români, dacă se înregistrează electronic pot primi prin această platformă a Fiscului somațiile, titlurile executorii, popririle fiscale sau certificatul de cazier fiscal.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, celebru pentru propunerile bizare pe care le-a făcut în ultimii doi ani a subliniat azi că înscrierea în Spațiul Privat Virtual este opțională pentru cei din diaspora. Sistemul funcționează cu sincope și blocaje periodice încă de anul trecut, dar ministrul socotește că deschiderea acestui spațiu virtual pentru românii din străinătate le oferă acestora o facilitate în plus.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG