Românii care nu au obținut viză de flotant până pe data de 4 septembrie nu vor putea vota la alegerile locale din 27 septembrie decât în localitatea de domiciliu, potrivit hotărârii adoptate de Biroul Electoral Central privind „aplicarea unitară a unor prevederi legale în materia exercitării dreptului de vot pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020”.
„Alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorate permanente cu adresa de reşedinţă”, prevede hotărârea adoptată luni seară de Biroul Electoral Central.
G4Media, care citează surse, scrie că hotărârea a fost adoptată cu votul tuturor judecătorilor BEC, al PSD și al ALDE și că s-au opus ei PNL, USR, UDMR și reprezentanții Autorității Electorale Permamente.
Hotărârea i-ar dezavantaja pe studenții care încep cursurile pe 26 septembrie și pe 1 octombrie, sau chiar pe 14 septembrie și care ar trebui să se întoarcă în localitățile de domiciliu pentru a vota, dacă universitățile nu vor opta pentru cursuri online.
În acest an, cele mai multe universităţi, în special cele din domeniul socio-uman, au luat decizia de a derula exclusiv online partea de cursuri, de a derula în cea mai mare parte online partea de seminarii, iar aplicaţii, lucrări practice, laboratoare şi proiecte să se deruleze cu prezenţă fizică, a anunțat președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Câmpeanu.
O astfel de decizie presupune, implicit, rămânerea studenților în localitățile în care își au domiciliul.
Potrivit aceleiași hotărâri a BEC „alegătorul care nu şi-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unităţii administrativ-teritoriale unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, votează la secţia de votare la care este arondată strada ce figurează la menţiunea privind domiciliul sau reşedinţa înscrisă pe actul de identitate” iar alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020, îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia, mai arată hotărârea BEC.
În cazul alegătorilor care nu se pot deplasa la secția de votare din motive de sănătate sau de invaliditate pot depune cereri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale dacă au domiciliul sau reşedinţa în localitatea sau sectorul municipiului Bucureşti în care se află secţie de votare.
Cererea va fi depusă numai la secţia de votare la care este arondat imobilul unde solicită să se deplaseze urna specială, în preziua votului – 26 septembrie 2020, între orele 18.00-20.00, cu excepţia situaţiilor în care cauza de boală sau invaliditate survine ulterior.
De asemenea, alegătorii aflați în căminele de bătrâni pot cere urna mobilă numai dacă au domiciliul sau reşedinţa în localitatea sau în sectorul pe raza căruia se află unitatea respectivă.