Linkuri accesibilitate

Un grup de 17 cetăţeni români şi familiile acestora aflaţi în Fâşia Gaza au fost evacuaţi în Egipt


86 de cetățeni români împreună cu familiile lor au ajuns pe 14 noiembrie 2023 la Baza Aeriană 90 din Otopeni, cu o aeronavă a companiei aeriene TAROM, după ce au fost evacuați duminică din Fâșia Gaza.
86 de cetățeni români împreună cu familiile lor au ajuns pe 14 noiembrie 2023 la Baza Aeriană 90 din Otopeni, cu o aeronavă a companiei aeriene TAROM, după ce au fost evacuați duminică din Fâșia Gaza.

Încă un grup de cetățeni români și membri de familie a ajuns în România, marți dimineață. Cei 86 de oameni au fost transportați cu o aeronavvă TAROM. Numărul total al persoanelor evacuate a depășit 200.

Actualizare miercuri 15 noiembrie, ora 9.05

Un grup de 17 cetăţeni români şi familiile acestora aflaţi în Fâşia Gaza au fost evacuaţi în Egipt.

„Un număr de 17 persoane, cetăţeni români şi membri de familie ai acestora, au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) şi se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo”, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

MAE mai transmite că, până la acest moment, 220 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns în România.

„Cei 17 cetăţeni români şi familiile acestora au fost preluaţi din punctul de trecere a frontierei Rafah de către o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE şi reprezentanţi ai Ambasadei României în R.A. Egipt, urmând a fi însoţiţi până la Cairo de o altă echipă mobilă a Celulei de Criză MAE. Cetăţenii evacuaţi urmează să ajungă în România în perioada următoare”, a mai transmis MAE.

Știrea inițială

86 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns marţi dimineață în România, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Ei au fost aduși în România la „bordul unei curse speciale, operate de către compania naţională TAROM”, transmite instituţia.

Acest grup a intrat duminică în Egipt, prin punctul de frontieră Rafah, de unde o echipă mobilă a Celulei de criză a ministerului i-a însoţit apoi până la Cairo.

MAE spune că menține dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene pentru ca și ceilalți cetăţeni români şi membri de familie aflaţi în Fâşia Gaza să fie evacuați, în funcţie de „evoluţiile din teren” şi de acordul părţilor implicate.

Trei echipe consulare mobile se află în Egipt și contribuie prin „demersurile specifice în teren”, precizează MAE.

Până acum, 220 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi din Fâşia Gaza.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG