Linkuri accesibilitate

Încă 86 de români au ieșit din Fâșia Gaza


Încă 86 de români și membri de familie au fost evacuați din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere Rafah. Alte 134 de persoane au ajuns în România.
Încă 86 de români și membri de familie au fost evacuați din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere Rafah. Alte 134 de persoane au ajuns în România.

Un nou grup de români și membri de familie ai lor, în total 86 de persoane, a ieșit duminică din Fâșia Gaza și urmează să ajungă în România. Tot duminică, 41 de români și membri de familie au ajuns în țară, ridicând numărul celor evacuați și aduși în România la 134.

Primii cetățeni români din cei peste o sută care așteaptă de vineri să fie evacuați au părăsit Gaza prin punctul de frontieră Rafah. 41 de cetăţeni români şi familiile lor au sosit duminică dimineaţă în România. Ei au fost aduși cu un avion militar românesc care i-a preluat de la Cairo.

„Duminică, 12 noiembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, un număr de 86 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) și se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat de presă.

Cei evacuați au fost preluați de reprezentanții ai Celulei de Criză din MAE și de cei ai Ambasadei României din Egipt. „Cetățenii evacuați urmează să ajungă în România în perioada următoare”, a precizat Ministerul.

Evacuarea noului grup de români a fost posibilă după redeschiderea punctul de trecere a frontierei de la Rafah, între Fâșia Gaza și Egipt, precizează Ministerul.

Tot duminică în România au ajuns alți 41 de români și membri de familie ai lor. Oamenii ajunseseră în Egipt la Cairo încă de joi, însă avionul militar care urma să îi aducă în țară s-a defectat.

Astfel, a fost trimisă în Egipt o altă aeronavă militară, pentru a transporta piesa de schimba necesară reparației. În cele din urmă cei 41 de români au ajuns în țară duminică seară.

Este al doilea grup care ajung în România, primele 93 de persoane ajungând în România miercuri, 7 noiembrie, cu o aeronavă TAROM.

Până acum, 134 de cetățeni români și membri de familie evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România.

Cei 86 de români și membri de familie care urmează să ajungă și ei în România vor ridica numărul total al celor evacuați la 220.

MAE a primit până acum aproximativ 350 de cereri de evacuare. Pentru primele 260 de persoane s-a obținut acordul de evacuare din partea autorităților israeliene și egiptene încă de la începutul evacuărilor cetățenilor străini, restul cererilor din partea comunității românești din Gaza venind pe parcurs.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG