Linkuri accesibilitate

18.978.908 de români înscrişi în Registrul electoral, din care 959.987 au domiciliul în străinătate


Vot la Suceava pentru alegerile parlamentare din Moldova, din iulie 2021
Vot la Suceava pentru alegerile parlamentare din Moldova, din iulie 2021

Numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral până pe 31 mai este de 18.978.908, cu 12.297 mai mulţi faţă de ultima informare publică de la finalul lunii aprilie, transmite Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor făcute de unii primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia, a importurilor de date de la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP) şi a importului de date de la Direcţia Generală de Paşapoarte (DGP), arată sursa citată.

Astfel, în perioada 1 mai - 31 mai 2024 au fost radiate 19.962 de persoane pentru că au murit, în timp ce 215 persoane au fost radiate ca din registrul electoral pentru că li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie.

În schimb 107 persoane și-au redobândit dreptul de vot pentru că le-a expirat perioada de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în perioada în aceeași perioadă este de 19.696, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generală pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP).

Datele importate de la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor mai arată și că au intrat în evidenţe 2.673 alegători noi, iar datele importate de la Direcţia Generală de Paşapoarte arată că au intrat în evidenţe 9.998 de alegători noi.

AEP mai menţionează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.018.921 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 959.987 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Pașaportul CRDS reprezintă un document pe baza căruia cetățeanul român poate face dovada identității, cetățeniei, calității, precum și a dreptului titularului de a călători în străinătate.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare.

Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară.

Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.

În 2024, România va susține patru rânduri de alegeri: europarlamentare și locale pe 9 iunie, după o decizie a coaliției PNL-PSD (liberali și social democrați) de a le comasa, cele prezidențiale în perioada 15-29 septembrie, cu două tururi de scrutin, și parlamentare pe 8 decembrie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG