Linkuri accesibilitate

Alți doi români au fost scoși din Sudan, unul a ajuns pe cont propriu în Egipt


Oameni coboară dintr-un autobuz de pasageri la popasul Multaga de lângă Ganetti, în statul nordic al Sudanului, pe 25 aprilie 2023, la aproximativ 300 de kilometri nord-vest de capitala Khartoum.
Oameni coboară dintr-un autobuz de pasageri la popasul Multaga de lângă Ganetti, în statul nordic al Sudanului, pe 25 aprilie 2023, la aproximativ 300 de kilometri nord-vest de capitala Khartoum.

Alți doi cetățeni români au părăsit teritoriul Sudanului, informează miercuri Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București. Între timp, opt români care au reușit să plece din țara cuprinsă de noile violențe au ajuns la Atena.

Cei doi români au părăsit Sudanul în cursul zilei de 24 aprilie, luni, cu un zbor de evacuare organizat de către autoritățile suedeze, până în Djibouti, precizează MAE într-un comunicat.

Misiunile diplomatice și consulare române implicate le-au eliberat celor doi documente de călătorie, deoarece nu mai dețineau documente valabile, potrivit sursei citate.

De asemenea, un român a călătorit pe cont propriu în Egipt, de unde a solicitat asistență consulară Ambasadei României la Cairo, precizează MAE.

Ministerul mai spune că a continuat să apeleze la ajutorul altor state membre ale Uniunii Europene pentru „identificarea unor mijloace de transport din Djibouti până la destinația finală pentru cetățenii români și membrii acestora de familie”.

În urma unor astfel de demersuri, MAE informează că opt cetățeni români și un cetățean sudanez, membru de familie, care fuseseră anterior evacuați din Sudan în Djibouti (cu sprijinul autorităților franceze, respectiv suedeze) au părăsit marți acest stat african cu un zbor militar organizat de autoritățile elene cu destinația Atena.

„MAE acordă sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România, prin achiziționarea biletelor de călătorie din Atena spre țară și îndeplinirea tuturor formalităților de tranzit”, subliniază sursa citată.

În continuare, 14 cetățeni români şi doi membri de familie, cetățeni sudanezi, așteaptă evacuarea din Sudan, după ce au solicitat acest lucru.

În plus, potrivit datelor deținute de diplomații români, în Sudan se mai află 11 cetățeni români și patru membri de familie (cetățeni sudanezi și egipteni), care au solicitat sprijin în vederea evacuării și urmează să primească un răspuns în acest sens.

În urma violențelor care au izbucnit la jumătatea lunii aprilie, Ministerul Afacerilor Externe a ridicat alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 și recomandă tuturor cetățenilor români care se mai află pe teritoriul Sudanului să părăsească imediat această țară.

După aproape două săptămâni de la lupte între armata sudaneză și paramilitari, inclusiv atacuri aeriene și baraje de artilerie, sute de persoane au fost ucise, dintre care mulți civili, și unele cartiere ale capitalei au fost lăsate în ruină.

Deoarece ambasada română în capitala Sudanului a fost închisă în 2021, MAE recomandă celor aflați în statul sudanez să ceară ajutorul ambasadei de la Addis Abeba, capitala Etiopiei.

Potrivit MAE, cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice +251 935 350 059.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG