Linkuri accesibilitate

România a plătit 12 milioane de euro avans pentru vaccinul Covid


Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat miercuri că a semnat plata a peste 12 milioane de euro ca avans pentru viitorul vaccin pentru coronavirus.

„Am semnat plata externă către CE, reprezentând avans vaccin COVID-19, in suma de 12.058.345 Euro!", a scris Florin Cîțu pe Facebook.

România va primit dozele de vaccin necesare prin intermediul contractelor încheiate de Comisia Europeană.

Comisia Europeană a semnat până în prezent, în numele statelor membre ale UE, contracte pentru achiziţia vaccinurilor împotriva Covid-19 dezvoltate de companiile Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi, Pfizer/BioNTech şi CureVac.

Săptămâna trecută, Moderna a spus că vaccinul său experimental are o eficiență de 94,5% în prevenirea Covid-19, potrivit datelor interimare din studiul clinic de fază finală.

Prima companie a fost Pfizer care a arătat că vaccinul său are o eficiență de peste 90%. Luni, un studiu clinic la scară largă a arătat că vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca împiedică apariția simptomelor Covid la 70% dintre persoane. Cu toate acestea, anumite date sugerează că perfecționarea dozei ar putea mări protecția la 90%.

Ministrul Nelu Tătaru spune că așteaptă prima tranșă de vaccin împotriva COVID-19 în decembrie și vaccinarea personalului medical va începe în ianuarie. Nu spune însă și despre ce potențial vaccin e vorba și, mai ales, nu e descris niciun plan logistic de vaccinare.

În schimb, Ludovic Orban afirma, într-un interviu pentru Europa Liberă, că speră la milioane de doze de vaccin COVID-19 în luna mai 2021.

„Estimările sunt că în aprilie, mai se vor produce pe scară largă și vom putea să vaccinăm un număr mare de români, (...) de ordinul milioanelor”, spunea Ludovic Orban.

Deși atenția lumii este concentrată pe aprobarea unui vaccin eficient împotriva COVID-19, cea mai mare problemă, imediat după aprobare, va fi livrarea și depozitarea acestuia, precum și vaccinarea în sine.

XS
SM
MD
LG