Linkuri accesibilitate

Etapele vaccinării anti-Covid în România și „listele” din ministere. Dr. Gheorghiță: „Nu va fi nimeni forțat”


Coronavirus Vaccin
Coronavirus Vaccin

Strategia națională de vaccinare împotriva Covid-19 va cuprinde trei etape, iar primii care vor primi vaccinul sunt cei din sistemul sanitar și care deservesc activitățile critice. Listele trimise în ministere au rolul de a identifica și număra acest personal, nu sunt „liste de înscriere” la vaccin.

Locotenent-colonelul Valeriu Gheorghiță, medicul militar care va coordona campania de vaccinare împotriva Covid-19 în România, a explicat pentru Europa Liberă care sunt persoanele care vor avea prioritate la vaccinare, atunci când un vaccin împotriva Sars-Cov2 va deveni disponibil și va ajunge în România.

De asemenea, el a lămurit și de ce în aceste zile, în ministere se fac „liste” de personal pentru campania de vaccinare anti-Covid: este vorba despre identificarea și cuantificarea personalului care deservește activități critice ale statului, pentru a avea o situație a necesarului de doze de vaccin, dar și de un fel de „sondaj de opinie”, pentru a vedea câți sunt dispuși să se vaccineze, pentru că nimeni nu va putea fi obligat să o facă.

Acest lucru nu înseamnă că toți funcționarii unui minister sunt prioritizați pentru a primi vaccinul anti-Covid, ci doar cei care se ocupă cu activități esențiale pentru funcționarea infrastructurii critice de stat, și care vor fi dispuși să își facă acest vaccin, a explicat medicul militar Valeriu Gheorghiță, pentru Europa Liberă.

Cele trei etape ale campaniei de vaccinare anti-Covid vor fi următoarele, iar ele se vor putea intercala în funcție de cât de multe doze de vaccin vor fi disponibile:

  • vaccinarea personalului din sistemul medical public și privat și personalului care deservește activități critice (de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educație, alimentație sau energie).
  • vaccinarea populației aflate la risc în fața Covid-19 – vârstnici și persoane cu boli cronice, care s-au constatat că sunt comorbidități la cazurile de Covid-19.
  • vaccinarea populației generale.

Nu va fi nimeni forțat. Este o garanție că vaccinarea va fi voluntară și în niciun caz nu va fi cineva constrâns, obligat, forțat să își facă acest vaccin”, a subliniat medicul militar Valeriu Gheorghiță, pentru Europa Liberă.

Cine sunt oamenii care vor avea prioritate la vaccinul anti-Covid

Cererea depășește capacitatea de producție, iar noi trebuie să fructificăm într-un timp scurt toate beneficiile acestei vaccinări. Trebuie să ne asigurăm că avem lucrătorii din sistemul de sănătate protejați, pentru că ne interesează să fie un personal medical apt, cât mai protejat, pentru că se află la interfața cu pacienții. Dacă nu avem un personal medical sănătos fizic, emoțional, nu putem să facem față situației actuale”, a explicat pentru Europa Liberă Valeriu Gheorghiță de ce în prima etapă medicii și personalul sanitar vor fi cei care vor avea acces la vaccinul anti-Covid.

Sunt acele activități care funcționează neîntrerupt, pentru care îți trebuie un nivel de expertiză și pentru a deservi acea activitate nu poți să substitui de pe o zi pe alta persoanele.
dr. Valeriu Gheorghiță

Personalului din sistemul medical, atât public cât și privat, li se vor adăuga în prima etapă „acele activități critice, cheie, esențiale în funcționarea normală a oricărei societăți”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță, care a ținut să sublinieze suplimentar că e vorba de oameni care fac „activități” (în contextul informațiilor apărute care au lăsat să se înțeleagă că toți funcționarii din ministere vor avea prioritate la vaccin).

Este vorba de sistemul de apărare, securitate națională, transporturi, învățământ, energie, alimentație, furnizare de apă potabilă, la nivel de management de deșeuri. Sunt structuri critice pe care Organizația Mondială a Sănătății le-a definit foarte clar. Nu sunt produse de la o zi la alta. Vă dau exemplu: panoul de comandă de la centrala nucleară Cernavodă, controlorul de trafic aerian. Sunt acele activități care funcționează neîntrerupt, pentru care îți trebuie un nivel de expertiză și pentru a deservi acea activitate nu poți să substitui de pe o zi pe alta persoanele. Noi vrem să protejăm activitatea în sine, indiferent cine o deservește”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid.

A doua etapă, care se va putea desfășura chiar în paralel cu prima, dacă dozele de vaccin care vor veni în prima tranșă în România vor fi suficiente, va viza vaccinarea persoanelor vulnerabile în fața Covid-19, „grupul populațional vulnerabil”.

Aici este vorba de vârstnici și de persoanele cu boli cronice. Definirea mai exactă o să rezulte după ce vom avea exact caracteristicile produsului, pentru că pe prospectul vaccinului va scrie – aceste tipuri de afecțiuni sunt contraindicate. Și atunci noi trebuie să avem un cadru strategic. Ne uităm la populația noastră și la criteriile noastre epidemiologice, ce am înregistrat noi asociat cu formele severe și cu deces (ale Covid-19), și atunci acele comorbidități vor fi prioritizate. Vorbim de pildă de diabet zaharat, boli pulmonare cronice, obeziate, boli cardio-vasculare, cancerele”, a spus Valeriu Gheorghiță, pentru Europa Liberă.

A treia etapă va aduce vaccinul către restul populației: „cea sănătoasă, tânără, fără boli cronice”.

Ne interesează în primul rând să scădem presiunea pe sistemul medical, prin aceste forme severe, critice, să scădem mortalitatea prin această boală. Este o prioritizare bazată pe criterii obiective, medicale și epidemiologice”, a mai spus medicul militar.

5 lucruri despre vaccinul anti-Covid Pfizer
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00

„Listele” din ministere și cum vor fi combătuți anti-vacciniștii

Mai multe ministere au confirmat în ultimele zile că fac liste în legătură cu campania de vaccinare împotriva Covid-19, care va începe la începutul anului viitor.

Acest lucru nu înseamnă însă că toți angajații din ministere vor avea prioritate la vaccin, a explicat pentru Europa Liberă Valeriu Gheorghiță.

În momentul de față ne interesează definirea acestor activități esențiale din cadrul ministerelor și instituțiilor din subordine și a numărului de persoane care le deservesc.
dr. Valeriu Gheorghiță

Demersul nostru instituțional a fost către ministere, pentru identificarea și definirea activităților esențiale, respectiv pentru estimarea numărului de persoane care deservesc aceste activități. Și să se precizeze în primă etapă o intenție de vaccinare, ca un sondaj de opinie. Dar în momentul de față ne interesează definirea acestor activități esențiale din cadrul ministerelor și instituțiilor din subordine și a numărului de persoane care le deservesc. Dacă un minister îmi spune că nu are activități esențiale, evident că nu va fi vaccinat prioritar personalul din acel minister”, a explicat medicul militar.

Întrebat dacă ia în calcul că o parte din populația României, inclusiv din rândurile personalului care desfășoară activități critice, este potrivnică ideii de vaccin, Valeriu Gheorghiță știe că „nu vom avea un nivel de acceptare de 100% de la început” și că „este evident că oamenii sunt circumspecți”.

Trebuie să venim cu o campanie de comunicare extrem de transparentă, onestă, să prezentăm pe înțelesul tuturor benficiile, riscurile și importanța vaccinării anti-Sars-Cov2. Vaccinul este gratuit, este sigur, îndeplinește toate standardele de calitate și eficiență, în ciuda faptului că a fost aprobat într-un proces accelerat. Nu s-a făcut rabat de la siguranță, este o condiție sine qua non pentru orice tip de produs terapeutic. Nu a fost încălcată nicio prevedere, lucrurile sunt extrem de bine reglementate la nivelul FDA și EMA. Singura modalitate prin care s-a putut accelera acest proces au fost inovația, tehnologia modernă și creativitatea umană”, spune medicul militar.

Întotdeauna există această problemă a reticenței la vaccin, când vine vorba de vaccinare, spune pentru Europa Liberă și medicul epidemiolog Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș”: „Ar trebui să se explice toate aceste date despre vaccin, companie. În ce privește personalul medical, nu ar trebui să existe reticență în rândul lor, pentru că medicii sunt bine informați, este un câmp de bătălie și aici alegi cea mai bună variantă, chiar dacă nu e 100% precisă”.

În plus, explică Valeriu Gheorghiță, „într-un interval scurt de timp, la nivel mondial se vor vaccina zeci și sute de milioane de persoane”, pentru că toate țările au ca obiectiv să oprească pandemia și vor porni în tandem la luptă împotriva ei. „Atunci, când începe vaccinarea, în scurt timp vom avea date cât mai precise și cât mai actualizate pe un număr mult mai mare de persoane decât lotul acesta de 40-60.000 de persoane din studii. Nu vom face altceva decât să confirmăm datele din studii și să crească credibilitatea”, consideră coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid.

Producătorii a două vaccinuri au anunțat că testele din faza a treia, cea finală de verificare, au dovedit o eficiență de peste 90% a vaccinurilor bazate pe secvența de ARN a virusului Sars-Cov2. Este vorba de vaccinul americano-german al Pfizer-BioNTech și de cel al companiei americane Moderna. România va primi vaccin anti-Covid prin schema comună a Uniunii Europene, care a încheiat contracte cu mai mulți producători.

Președintele Klaus Iohannis a estimat că vaccinarea va începe cel mai probabil la începutul anului viitor, iar la populația generală vaccinul va ajunge abia la începutul verii 2021.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG