Linkuri accesibilitate

Presa din Austria: România ar bloca reprezentanți ai Vienei la NATO din cauza veto-ului pentru Schengen


România ar amâna un răspuns pentru ca NATO să permită accesul la sediul său din Bruxelles a doi detașați militari din Austria.
România ar amâna un răspuns pentru ca NATO să permită accesul la sediul său din Bruxelles a doi detașați militari din Austria.

România amână să permită participarea a doi delegați militari austrieci la lucrări ale NATO, ceea ce ar fi un răspuns la blocarea de către Austria a intrării României în Schengen, scriu unele publicații austriece.

România întârzie accesul celor doi reprezentanți ai Austriei la lucrări ale Alianței pe fondul refuzului ferm al Austriei de a vota pentru accesul României în Schengen, scriu publicațiile Salzburger Nachrichten şi Oberösterreichische Nachrichten din Austria.

Este vorba de prezența celor doi militari la sediul NATO de la Bruxelles, subliniază Oberösterreichische Nachrichten.

Deși nu face parte din Alianța Nord-Atlantică, în calitate de țară neutră, Austria este reprezentată în Parteneriatul pentru Pace și în operațiuni coordonate de NATO, cu un mandat din partea ONU, mai amintește publicația.

Un purtător de cuvânt al NATO a subliniat aprecierea Austriei ca partener de lungă durată şi a declarat: "Contăm pe România şi Austria pentru a rezolva orice problemă bilaterală care ar putea afecta activitatea ofiţerilor austrieci din posturile NATO", scrie News.ro.

Potrivit sursei citate, Ministerul de Externe de la Viena a transmis sâmbătă pentru Agenția Austriacă de Presă că România a solicitat mai mult timp, până în octombrie, pentru a lua o decizie cu privire la detaşarea a doi ofiţeri din cadrul Forţelor Armate austriece la sediul NATO din Bruxelles.

Detaşarea voluntară trebuie aprobată de toţi cei 31 de aliaţi NATO.

"Nu a fost stabilită o legătură cu chestiunea aderării la Schengen", a mai transmis Ministerul de Externe, care în coordonare cu Ministerul Apărării, s-ar afla în contact cu România pentru a facilita o aprobare rapidă.

Pe de altă parte, autoritățile de la București și-au manifestat constant dezaprobarea pentru vehemența cu care Austria continuă să se opună extinderii spațiului Schengen prin aderarea României.

Aderarea Bulgariei este de asemenea blocată de Olanda.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG