Linkuri accesibilitate

Conectarea României la gazul lichefiat din Grecia. Premierul Ciucă la Sofia: Rusia e cea mai serioasă amenințare


Vladimir Putin a cerut gigantul energetic de stat Gazprom să găsească o soluție și să treacă la plăți în ruble pentru gazul rusesc, după ce Uniunea Europeană a impus sancțiuni în cazul mai multor bănci din Rusia, inclusiv pentru Banca Centrală a Rusiei.
Vladimir Putin a cerut gigantul energetic de stat Gazprom să găsească o soluție și să treacă la plăți în ruble pentru gazul rusesc, după ce Uniunea Europeană a impus sancțiuni în cazul mai multor bănci din Rusia, inclusiv pentru Banca Centrală a Rusiei.

Premierii din Bulgaria, Muntenegru, Macedonia de Nord și România au stabilit, luni, într-o întâlnire la Sofia, să se coordoneze în privința aprovizionării cu energie, pentru reducerea dependenței de gazul rusesc.

La reuniunea șefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est, cele patru țări au anunțat evoluțiile și intențiile în privința conectării la gazul și energia din Grecia și Turcia.

„Avem deja conducta Trans-Balkan care are o capacitate semnificativă de a transporta gaze din România, prin Bulgaria până în Turcia. E timpul să inversăm acest proces. Este timpul să vedem cum putem folosi gaz din Turcia și LNG din Grecia pentru a le aduce în România și Bulgaria care are capacitatea de a livra mai departe în Balcani aceste resurse”, a spus premierul Bulgariei Kiril Petkov.

Kiril Petrov a mai spus este vorba atât de un coridor 8 care să înceapă de la Podgorița și să continue spre Duras, Skopie, Sofia, Dimitrovgrad, Burgas, Varna, cât și de un alt coridor dinspre sud-nord, de la Alexandropolis spre Burgas, Varna și Constanța.

„Aceste coridoare nu sunt importante numai pentru energie, ci și pentru mobilitatea militară”, a adăugat Kiril Petkov.

Interconectarea cu Grecia și Turcia, până la finalul lunii iunie

Premierul României, Nicolae Ciucă, a arătat că interconectarea cu Grecia si Turcia va asigura o alternativă energetică. „Am cerut ministerelor noastre de la Agricultură, Energie și Transporturi să lucreze împreună și să găsească acele soluții tehnice specific pentru toate aceste probleme”, a spus premierul Ciucă.

Kiril Petrov a precizat că această conducă ce va aduce gaz din Grecia va fi gata la finalul lunii iunie, iar gazul va circula prin coridorul 8 foarte curând.

Nicolae Ciucă: Rusia, cea mai mare amenințare pentru securitatea noastră

În timpul declarației de presă comune de la Sofia, Nicolae Ciucă a spus că „Rusia este acum cea mai serioasă ameninţare pentru securitatea noastră comună. Avem nevoie de o apărare mai puternică”.

Premierul a mai spus că războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei afectează grav climatul de securitate din regiunile Mării Negre şi din Europa de Sud-Est și a subliniat importanța coordonării între aliați și parteneri.

„Am luat act de presiunile maligne ale Rusiei și de influența sa în regiune. Am decis să o contracarăm prin creșterea rezilienței noastre. Asta include reducerea dependenței energetice de Rusia, combaterea narativelor false ale Rusiei, mai multă protecție cibernetică și o creștere a comerțului între noi", a adăugat Nicolae Ciucă.

La întâlnirea de la Sofia, au participat alături de premierii Bulgariei și României, premierul din Muntenegru, Zdravko Krivokapić şi premierul Republicii Macedonia de Nord, Dimitar Kovačevski.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG