Biden: „Mi-am exprimat revolta când am spus că Putin nu mai poate rămâne la putere”
Președintele Joe Biden a răspuns, luni seară, întrebărilor legate de afirmația sa de sâmbătă, din Polonia, cu privire la faptul că Vladimir Putin „nu mai poate rămâne la putere”.
„Mi-am exprimat sentimentele, revolta morală față de comportamentul lui, nu am transmis un mesaj de politică externă a SUA”, a insistat Joe Biden.
În ultimele două zile, Administrația sa a încercat să explice în același sens afirmația făcută de Joe Biden în Polonia, unde acesta a improvizat la finalul discursului său, deviind de la discursul pregătit, și a spus că „Putin nu poate rămâne la putere”.
„Mă întâlnisem cu refugiații ucraineni”, a explicat Biden momentul în care a făcut afirmațiile. Anterior, Biden îl acuzase răspicat pe Vladimir Putin de crime de război și l-a numit „măcelar”, după ce îl numise „brută” cu o zi înainte la Bruxelles.
Oameni ca Putin nu ar trebui să conducă o țară, a adăugat Joe Biden, luni, iar „a crede că ce am spus eu i-ar influența acțiunile, e absurd”, a adăugat Biden.
Ministru britanic: Discuțiile de pace nu trebuie să ducă la vânzarea Ucrainei
Negocierile menite să pună capăt războiului din Ucraina nu trebuie să sfârșească prin a „vinde Ucraina”, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss (foto).
Adresându-se parlamentarilor din Camera Comunelor, ea a spus că președintele Putin „nu este serios în privința discuțiilor” și că încă „bombardează intenționat cetățeni nevinovați”.
„Nu trebuie doar să-l oprim pe Putin în Ucraina, trebuie să privim și pe termen lung”, a spus ea.
Sancțiunile impuse Ucrainei de către G7 nu ar trebui eliminate „atâta timp cât Putin își continuă războiul și mai are trupe în Ucraina”, a spus ea.
Orice reglementare pe termen lung ar trebui să includă „o retragere clară a sancțiunilor care ar fi declanșată automat de orice agresiune rusă”, a adăugat ea.
Truss a spus că nu trebuie repetate greșelile trecutului, așa cum s-a întâmplat în 2014, când nu a fost oferit poporului ucrainean „o securitate de durată”, dovadă că apoi „Putin s-a întors pentru mai mult”.
„Nu-i putem permite să câștige din această agresiune îngrozitoare”, a adăugat oficialul britanic.
Subsecretarul general al ONU caută soluții pentru încetarea focului în Ucraina ca să permită intervențiile umanitare
ONU a desemnat un oficial să exploreze „imediat” cu autoritățile ucrainene și ruse „posibile acorduri și aranjamente pentru o încetare a focului umanitar în Ucraina”, a anunțat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de CNN.
Sarcina îi revine lui Martin Griffiths (foto), subsecretarul general al Organizației Națiunilor Unite pentru afaceri umanitare și coordonator de ajutor de urgență.
„O încetare a ostilităților va permite furnizarea de ajutor umanitar esențial și va permite civililor să se deplaseze în siguranță. Va salva vieți, va preveni suferința și va proteja civilii”, a spus Guterres.
„Sper că o încetare a focului va ajuta, de asemenea, la abordarea consecințelor globale ale acestui război, care riscă să agraveze criza profundă a foametei din multe țări în curs de dezvoltare, care nu au deja spațiu fiscal pentru a investi în recuperarea din pandemie și care acum se confruntă cu costuri crescute pentru alimente și energie.”
Guterres a spus că speră că Griffiths va putea călători atât la Moscova, cât și la Kiev cât mai curând posibil pentru a începe discuțiile cu părțile implicate.
Secretarul general a mai spus că în prezent lucrează peste 1.000 de membri ai personalului ONU în Ucraina, în opt centre umanitare din Dnipro, Vinnîția, Liov, Ujhorod, Cernăuți, Mukașevo, Luhansk și Donețk.
„Soluția la această tragedie umanitară nu este umanitară. Este politică”, a spus Guterres, pentru ca mai târziu să le spună reporterilor că el crede că războiul biologic și chimic trebuie evitat.
WSJ: Abramovici și negociatori ucraineni au simptome de otrăvire
Oligarhul rus Roman Abramovici și membri ai echipei de negociere ucrainene, printre care și parlamentarul ucrainean Rustem Umerov, care au participat la negocierile ruso-ucrainene de pace din noaptea de 3 spre 4 martie la Kiev au prezentat simptome de otrăvire, scrie The Wall Street Journal.
Aceștia au simptome care includ ochi roșii, lăcrimare constantă și dureroasă și descuamarea pielii de pe față și pe mâini, scrie WSJ.