Linkuri accesibilitate

România a semnat contractul pentru achiziția a 18 drone Bayraktar din Turcia


Imagine de arhivă cu o dronă Bayraktar TB2 de fabricație turcească, 16 decembrie 2019. Drona are o lungime de 6,5 metri, o anvergură a aripilor de 12 metri și poate transporta echipamente sau armament cu o greutate maximă de 150 de kilograme.
Imagine de arhivă cu o dronă Bayraktar TB2 de fabricație turcească, 16 decembrie 2019. Drona are o lungime de 6,5 metri, o anvergură a aripilor de 12 metri și poate transporta echipamente sau armament cu o greutate maximă de 150 de kilograme.

Ministerul Apărării Naționale din România a atribuit firmei turcești de apărare Baykar un contract de 321 de milioane de dolari, fără TVA, pentru achiziționarea de aeronave fără pilot TB2.

Anunțul de atribuire a contractului pentru cumpărarea celor 18 drone produse a fost publicat marți pe portalul dedicat achizițiilor publice europene.

Ministerul român al Apărării (MApN) și-a anunțat intenția de a achiziționa aeronavele fără pilot în luna august a anului trecut, iar Parlamentul României a aprobat achiziția în luna octombrie.

Mai exact, contractul presupune achiziția a trei sisteme UAS Bayraktar TB2, fiecare cu câte șase platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, tranzacție care va include și suportul logistic sau echipamentele de antrenament.

Dronele urmează să fie livrate la Timișoara, unde Forțele Aeriene Române operează Baza Aeriană 93.

Odată primite, România va deveni a doua țară din UE, după Polonia, care va opera astfel de drone și al treilea membru european al NATO, aici fiind inclusă și Turcia, potrivit lui Haluk Bayraktar, CEO-ul companiei Baykar.

Potrivit producătorului turc, dronele sunt capabile să zboare până la 27 de ore, cu o viteză de peste 200 de km/h, un plafon de zbor de 5.500 de metri și pot transporta patru muniții inteligente ghidate cu laser.

„Odată cu acest export, legăturile dintre Turcia și România vor deveni mai puternice. Vom continua să lucrăm împreună pentru viitorul nostru comun”, a spus el.

De asemenea, ambasadorul Turciei la București, Ozgur Kivanc Altan, a afirmat că „această capacitate strategică, care a câștigat multe bătălii, este un nou semn al parteneriatului nostru strategic cu România”.

Autoritățile de la București nu au făcut comentarii cu privire la atribuirea contractului.

România a anunțat un plan ambițios de achiziții militare până în 2040, în contextul în care deja a crescut bugetul apărării la 2,5% din PIB în acest an.

De exemplu, la începutul lunii aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat intenția de achiziție avioanelor de luptă F-35.

Un alt mare contract al Ministerului Apărării vizează achiziția a 54 de tancuri americane Abrams, pentru care așteaptă aprobarea Parlamentului.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG