Linkuri accesibilitate

România va semna un contract de cumpărare a 32 de avioane F-35


Autoritățile din România se așteaptă să semneze contractul de cumpărare a avioanelor F-35 în toamna anului 2024.
Autoritățile din România se așteaptă să semneze contractul de cumpărare a avioanelor F-35 în toamna anului 2024.

România se așteaptă să semneze un acord cu Statele Unite pentru achiziționarea de avioane de luptă F-35 de ultimă generație încă din toamna acestui an, a declarat ministrul apărării Angel Tîlvăr pe 16 iulie. Valoarea contractului este de 6,5 miliarde de dolari.

Ministrul Apărării, Angel Tilvăr, a declarat că primele avioane F-35 vor fi livrate cel mai repede în 2030.

Tranzacția include, pe lângă avioane, servicii logistice și de instruire, simulatoare de zbor și muniție.

Tîlvăr a declarat anterior că primele avioane nu vor fi livrate înainte de 2030.

Potrivit producătorului Lockheed Martin, F-35 este cel mai avansat avion de luptă la nivel mondial, proiectat pentru superioritate aeriană și misiuni de atac. De asemenea, F-35 are capacități de război electronic, supraveghere și recunoaștere.

România a cumpărat anul trecut 32 de avioane de luptă F-16 second-hand de la Norvegia, într-o tranzacție de aproape 400 de milioane de dolari.

Forțele Aeriene Române au recepționat, până în prezent, nouă din cele 32 de avioane achiziționate de la Regatul Norvegiei, împreună cu pachetul de bunuri și servicii aferent. Finalizarea recepției întregului lot este estimată pentru finalul anului 2025.

De asemenea, în 2016, România a cumpărat 17 avioane F-16 second-hand din Portugalia.

În luna mai, administrația SUA a aprobat vânzarea de rachete de ultimă generație pentru înzestrarea avioanelor de vânătoare F-16 Fighting Falcon, într-un contract evaluat la 70 de milioane de dolari.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 și urmează să primească alte aproape 30 de avioane.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG