Linkuri accesibilitate

România, dată în judecată de Pfizer - BioNTech pentru (ne)plata vaccinurilor contractate în pandemie


Statul român a fost dat în judecată la Bruxelles pentru că ar fi încălcat contractul pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid încheiat în pandemie.

Pfizer şi BioNTech au luat decizia de a iniţia oficial procedura de chemare în justiție a României, ca să-și respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri anti-Covid plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021.

Informația a fost confirmată pentru News.ro de Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a confirmat că România este somată în Justiție de firma de medicamente să achite cel puțin jumătate din sumă pentru cele 28 de milioane de doze de vaccin contractate în pandemie.

„Din câte știu, a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică, cred că în ultimele zile din decembrie anul trecut. Există (...) undeva în a treia parte, în ultima parte a lunii februarie, un prim termen. România va fi, evident, reprezentată la acest proces, dar este vorba despre faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze de vaccin”, a declarat Mihai Constantin.

El a spus că amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de Ministerul Sănătății și, tocmai de aceea, nu s-a putut face vreo plată pentru că statul nu a intrat în posesia acestor doze.

„(...) amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de către Ministerul Sănătății și, în consecință, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român.”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că nu este o situație neaşteptată, având în vedere că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul altor două state UE, Polonia şi Ungaria, dar că au fost contractate cantităţi uriașe de vaccin anti-Covid pe care România nu le putea folosi.

„Este o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că Pfizer a făcut acelaşi lucru şi cu alte două state membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia şi Ungaria. A venit acum rândul României, care nu a acceptat, nu am avut cum să acceptăm să semnăm un amendament propus de către compania Pfizer, care presupunea plata unor compensaţii financiare în cazul în care renunţam la contractul la vaccin”, a spus ministrul, citat de News.ro.

El a spus că nu există niciun fel de bază pe legală pentru aceste compensaţii financiare cerute de compania farmaceutică și că România nu putea comanda restul de 28 de milioane de doze de vaccin, care mai rămăseseră de livrat în cadrul acestui contract, în condiţiile în care în România interesul pentru vaccinare nu există în acest moment.

În schimb, pentru eventuala vaccinare anti-Covid, România are în prezent la dispoziție ultima formulă a vaccinului livrat de Moderna, spune ministrul. Compania a livrat la sfârşitul anului trecut 1,3 milioane de doze de vaccin în contul unei sume plătite tot în 2021 ca avans de guvernul de la acea vreme şi care trebuiau livrate.

„Au făcut-o, vaccinul era deja plătit de mai bine de 2 ani, iar cei de la Pfizer, am încercat să discutăm cu ei, am avut nenumărate întâlniri online atât cu ei, cât şi cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, n-am ajuns la un acord şi am primit prin poştă notificarea acestei chemări în faţa instanţei la Bruxelles”, a declarat ministrul Rafila.

Guvernul va contacta o firmă de avocatură şi se va coordona cu Polonia, pentru a folosi aceleași argumente, motiv pentru care ministrul spune că a avut deja o întâlnire cu ambasadorul Poloniei la București. Pfizer a dat Polonia în judecată în noiembrie trecut pentru că nu a plătit cele 60 de milioane de doze de vaccin Covid contractate de statul polonez.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG